Weekend Poll: Wat betekent de M1 voor jou?

Door: Night - 30 reacties
Apple M1
(Afbeelding: screenshot Apple)

Goed. Dat was een leuk toekomstbeeld, dat we voorgeschoteld kregen tijdens het One More Thing event van afgelopen dinsdag. Bijna alle nieuws op bijna alle tech-nieuwssites ging over de nieuwe M1 chip van Apple. Maar wat betekent dit voor jou?

De ARM-SoC is razendsnel en ik persoonlijk ben benieuwd hoe de ontwikkelingen verder gaan voor de rest van de Mac-lijn. En niet te vergeten: de software. Rosetta 2 zorgt voor een unieke ervaring door software, geschreven voor een Intel processor eenmalig te vertalen. Daarna is die Intel-software nagenoeg net zo snel is als native software, specifiek geschreven voor de M1. Niets lijkt een overstap nog in de weg te staan dus.

Toch is de 2020 iMac nog steeds een stapje sneller dan een MacBook met een M1. De ‘1’ in de M1 lijkt te suggereren dat Apple begin volgend jaar met nóg snellere versies van zijn chip uit zal komen, zoals een M2 en M3. Ik vermoed persoonlijk dat Apple de M1 nu heeft uitgebracht in de MacBook Air en Pro om zowel de consument, als de software ontwikkelaars, ervan te overtuigen dat dit de toekomst is. Hierdoor tijd heeft het bedrijf flink wat tijd gewonnen voor zichzelf – om snellere betere versies te ontwikkelen van de M-chip – en voor software ontwikkelaars – om hun software geschikt te maken voor de M1, via Universal Binary (Intel en M1 geschikt) en tenslotte exclusief voor de M-processor.

Het is dus nogal een traject. De eerste stap is nu gezet. Voor de rest moeten we afwachten welke richting Apple en de software ontwikkelaars zullen inslaan en hoe snel dit zal gebeuren.

Hoe denk jij erover?

Is de M1 een nu al een reden om een nieuwe Mac aan te schaffen? Of kijk je liever de kat nog even uit de boom? Ik kan een aantal scenario’s bedenken, maar uiteindelijk kan alleen jij je mening geven. Vandaar de Weekend Poll van deze week. Dus stem nu en laat weten hoe jij erover denkt. Meerdere antwoorden zijn mogelijk.

Fijn weekend gewenst namens het gehele OMT team!

(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen!)

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Vilscon

  Waarschijnlijk kan ik nog wel een paar jaar met mijn maxed out Pro 15″ 2016 model. Toch ga ik waarschijnlijk het 16″ model nemen met Apple Silicon chip, zodra deze er is. Ik hoop echter enorm dat deze FaceId heeft. Zo ja, dan een no-brainer, anders zou ik nog een beetje twijfelen. Maar ik vermoed dat er wel wat redesigns aan gaan komen in 2021, dus kan niet wachten!:)

 • Profielfoto
  monty python

  ik wacht nog even op updates Office en Parallels en dan vervang ik mijn MBP 2017.

 • Profielfoto
  Ome Wout

  Dat het ‘centraal geheugen’ niet achteraf uit te breiden is in de M1-mini, vind ik jammer. Je moet meteen €230,- extra aftikken voor 8 GB extra geheugen. Anders kan het nooit meer en moet je meteen een compleet nieuwe Mini aanschaffen. Met je ‘duurzaamheid hoog in het vaandel’.

 • Profielfoto
  Administrator

  Ik wacht op een redesign (14” anyone?). En een iMac voor erbij. Maar heb geleerd dat een eerste generatie altijd heel snel ‘oud’ is. Dus tweede generatie met alle extra mogelijkheden die dan komen.

 • Profielfoto
  Olafnl

  Mijn 5 jaar oude iMac met i7 Intell processor, Retina 4K display en 2TB fusion opslag is, zeker na de Big Sur upgrade voldoet nog helemaal aan mijn wensen. Beetje ‘off-topic’, maar echt geweldig hoe de upgrade de noodzaak nieuwe hardware aan te schaffen weer een beetje heeft doorgeschoven. Mocht het moment daar zijn, dan zeker de ‘M’ processor. Moet dan wel met het maximaal mogelijke interne geheugen, je kunt het achteraf niet meer uitbreiden, dat vind ik dan weer wel een nadeel.

 • Profielfoto
  pruus

  Er moet zoveel gebeuren voor dat alle software ook echt werkt. Initiatief is mooi. Weg uit de gebaande wegen. Maar nu eerst goed werken, zonder ‘lekken’. Ik ga in ieder geval niet de leercurve in met de nieuwe M. Ik stap later op.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik heb net iets meer dan een jaar geleden een Mac mini (2018) aangeschaft ter vervanging van mijn Mac mini (late 2009) in de verwachting daar ook weer 10 jaar mee vooruit te kunnen. Nu verwacht ik binnen 3-5 jaar een nieuwe Mac (met Mx-chip) aan te moeten schaffen. Voor mij een beetje déjà vu. Toen Apple overstapte van PowerPC naar Intel had ik net een iMac G5 iSight (oktober 2005) aangeschaft, drie maanden later werd, toch wel onverwacht, de overstap naar Intel gemaakt.

  Met die iMac G5 heb ik minder lang gedaan dan de bedoeling was. Mijn overstap naar Intel (in 2009) liep eigenlijk probleemloos, dankzij Rosetta, wat er voor zorgde dat PowerPC software gewoon op Intel werkte. Je merkt er niets van had Steve Jobs gezegd, en dat klopte, totdat Rosetta niet meer in de MacOS X upgrade zat, toen merkte je ineens hoe het was om iets niet te hebben waarvan je niet had gemerkt dat het er was. Ik hoop maar dat Rosetta 2 langer ondersteund zal worden.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik wil het heel graag eens testen want ik ben heel erg benieuwd. Ik kijk uit naar VMWare Fusion en een Windows versie die op ARM kan draaien. Hopelijk kan die dan ook nog X86 software draaien.

  En wat gaat Apple doen met Apple Remote Desktop? Ook omzetten?

  Verder lijkt het dat heel wat ontwikkelaars echt bezig zijn met het omzetten van hun software. Ik hoop dat ook printerdrivers en dergelijke voldoende snel worden omgezet. Daar loop ik op mijn werk vaak op vast.

 • Profielfoto
  Bart119

  Ik kijk wel even de kat uit de boom, mijn 2017 iMac moet normaal ook nog wel even meekunnen. Als beschikbare software een probleem wordt stap ik terug over naar Windows, zo niet zal het een computer met Mx chip worden zodra de iMac niet meer voldoet

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Het boeit me eigenlijk niet meer zoveel merk ik. Het spul moet doen wat ik wil, meer niet.

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik heb een Mac Mini 2018 6core i7 en een Macbook Air 11”. Ik gebruik de Mac Mini voor optredens/repetities/opnames op locatie omdat dit véél goedkoper uitkwam dan een Macbook Pro, en heel mobiel hoef ik niet te zijn (daarvoor heb ik m’n Macbook Air nog). Maar zo’n nieuwe Macbook Air ziet er nu wel verleidelijk uit. Dan kan ik alsnog m’n Mac Mini thuis laten.

 • Profielfoto
  jebman

  VMFusion is core business voor mijn werk. Geluiden op hun site zijn nog niet bemoedigend. Hoop dat er in het komende jaar een oplossing komt, anders moet ik een laatste intel gaan kopen voordat volgend jaar de nieuwere line up komt

   

 • Profielfoto
  reneo

  Ik werk met ProTools, die zal wel pas over anderhalf jaar of later klaar zijn voor Apple Silicon. Ik gok dat de software zich niet goed laat omzetten door Rosetta… helaas!

 • Profielfoto
  EGrafland

  Vorig jaar een iMac gekocht voor het zwaardere werk op het bureau, en mijn MBP uit 2013 voor onderweg of op de bank doet nog alles wat ik er verder van vraag, en heeft in tegenstelling tot de nieuwe MBP’s alle poorten die ik nodig heb. Een grote klant van mij gebruikt nog oude 32bits versies van Adobe en op nieuwe compatibiliteitsproblemen zit ik niet te wachten.

  ‘editten’ = bewerken
  ‘uitrollen’ = invoeren, introduceren, uitbrengen:-)

 • Profielfoto
  computer space

  Ik ben inmiddels een agnost. Zal me aan mijn r roesten op welk OS ik moet werken. EXT4 schijven zijn wat lastig voor de backups, maar verder kom ik eigenlijk met alles wel vooruit. Zeker nu steeds meer ontwikkelaars zelfde houding aannemen en gewoon een Chrome browser in hun apps stoppen…. Als ik maar links of rechtsom Freehand aan de praat krijg vind ik het prima.

  Als ik dan ergens nog een beetje een voorkeur moet uitspreken, Windows 8.1 is wel lekker snel en lean en nog met Metro-apps, en El Capitan blijft ook wel lekker qua Mac OS, of Mojave. Big Sur ziet er niet meer uit, dus dat is sowieso lastig want M1 zonder Big-sur gaat niet. Wellicht als er bootcamp komt zodat een M1 Mac een Chromebook kan worden wil ik het wel proberen.

 • Profielfoto
  n0sTRa

  Heb nu een 15″ MacBook Pro uit 2017 en een 12″ MacBook Pro ook uit 2017. De Pro gebruik ik eigenlijk veel te weinig, alleen op de bureau aangesloten op 2 Thunderbolt displays voor professionele gebruik.

  De 12″ eigenlijk heel de dag en al hoewel deze nog voldoende is voor wat ik nodig heb zou het toch leuk zijn iets nieuws te hebben, maar alleen als er nieuw design is en ook een aardige snelheid boost. Had eigenlijk gehoopt op een M1 MacBook 12″ maar zit er nog niet in… Nog even wachten dus.

 • Profielfoto
  MegaChriz

  Ik overweeg nog steeds een intel iMac (met de 5500 XT of de 5700 grafische kaart) omdat ik vermoed dat 3D rendering (met Blender, met AMD render engine) op die machine een stuk sneller zal zijn dan op de nieuwe MacBook Pro met M1. En ik ben wel toe aan een nieuwe Mac, mijn huidige is een MacBook Pro uit 2009. Die doet het voor veel dingen nog heel goed, maar sommige hobbyprojecten heb ik uitgesteld omdat ik ofwel de Mac er niet snel genoeg voor vind, ofwel dat ik een nieuwer OS nodig heb dan El Capitan.

   

  Daarnaast ben ik op mijn werk nu een veel snellere Mac gewend, daar gebruik ik een 6 core 21.5 inch iMac uit 2019.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Pete.Z op 14 november 2020 16:10
  Het boeit me eigenlijk niet meer zoveel merk ik. Het spul moet doen wat ik wil, meer niet.

  Haha, ik ken dat gevoel. Ik negeer al een tijdje alle updates en ontwikkelingen en voel me daar prima bij. Er gaat vast een tijd komen dat ik mee moet in de ‘vaart der volkeren’, maar voorlopig is allemaal wel goed zo.

 • Profielfoto
  ckafe
 • Profielfoto
  ckafe

  Mijn MacPro uit 2011 met de twee bijzondere schermen draait nog uitstekend op Mojave. Dus nog geen nieuw spul nodig.

 • Profielfoto
  okeribok

  Elektron Overbridge en akai mpc moet werken. Nu werkt het al niet op big sur. Het is niche muziek software, maar het is onderdeel van mijn workflow. Ik heb ook nog plug ins die 32bit zijn en niet meer  ondersteund worden door de leverancier, waar geen alternatief voor is.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Voorlopig niet, mijn desktop computer is een 2019 iMac en voor mobiel gebruik heb ik een iPad. Vanwege enkele 32-bits programma’s draait die iMac nog steeds Mojave.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  M1 betekent op dit moment voor mij: ernstige beperkingen

  Nog geen duidelijkheid over de software die er voor mij toe doet
  RAM zonder optie los van een nieuwe processor deze te upgraden
  Beperkingen in aansluiten van schermen die er eerst niet waren

  Dus eindstand: blij dat ik geen haast heb om over te stappen. Ik wacht wel een of meerdere generaties.

 • Profielfoto
  RW076

  Het inmiddels nummer 1 gekozen antwoord (ook de mijne) geeft een vertekend beeld.
  Ik bedoel er tig niet mee dat ik het allemaal wel best vind, het is meer een logisch gevolg.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  de nostalgische chime kan je ook op de recente intel macs activeren.

  Launch the Terminal app, which can be found in the Applications/Utilities folder. …
  Input the following command and then press Return: sudo nvram StartupMute=%00.
  Enter your admin user password when prompted.
  Close Terminal, then restart your Mac.

 • Profielfoto
  Smugmarty

  De M1 moet rondjes lopen qua snelheid maar de software is inderdaad de weekst link.

  Toch zijn de geluiden positief

  https://itdaily.be/nieuws/kantoor/office-2019-apple-m1-arm/

   

 • Profielfoto
  bedrocks

  Ik heb de MBP 13” met M1 direct besteld.
  Was tot nu toe in het bezit van een MBP 15” late 2008 met twee ssd’s en draaide via een hack Catalina erop.
  Maar deed er de laatste jaren alleen wat webbrowsen en administratie op.

  De iPhone XS en iPad Air 2 gebruik ik om licht video editing te doen via LumaFusion.

  Ik zat eigenlijk al ruim een jaar te twijfelen om een nieuwe Mac te kopen.. maar dacht ook na om ipv een MacBook Pro de iPad Pro aan te schaffen.

  Dus toen ik afgelopen week de M1 chip in de nieuwe MacBook Pro zag en Apple’s belofte dat je ook iOS software kan gaan draaien op een Mac, dacht ik direct… dit past perfect bij mijn wensen..

  Snellere machine en toekomst bestendig en handig omdat vertrouwde iOS apps nu ook op een Mac gaan werken.

  Heb de space grey met 16 gb en 1 tb gekocht

 • Profielfoto
  steveb

  Ik vraag me af
  1. Waar is het ram van de videokaart?
  2. Waarom zit er geen isim of É Sim in?
  3. Komt dit op een pci e kaart om er meerdere in de Mac Pro te kunnen pluggen?
  4. Wordt dit de chip voir alle apple pro toestellen? Van mac over iPad tot iphone
  5. Hoe lang nog tot we alle compatibiliteit kennen? Zoals ms office

  Maar vooral. Wat is de mening van het volledige OMT panel. Liefst in een live show

 • Profielfoto
  steveb

  Waarom worden geen snelheden vermeld.
  Kloksnelheidj Ram frequentie,….

 • Profielfoto
  CaDoc

  Na 5 jaar geen Apple te hebben gebruikt wegens problemen met de kwaliteit van de hardware en het OS is dit wel weer de sprong voorwaarts waardoor ik weer terug kom bij de Mac. Paar maanden geleden nog een Dell XPS 15 gekocht en wat een deceptie: zwaar, warm bij minimale load en loopt snel leeg bij videoconferencing.

  Nu zal de MBP M1 ook wel haar beperkingen hebben maar ik denk, dat Apple niet over 1 nacht ijs is gegaan. Heb de overstap van PPC naar Intel ook meegemaakt en dat ging vlotjes, ik verwacht nu dus ook hooguit beperkte problemen en stap dus vol vertrouwen weer in..