Twitter is Trumpachtige praktijken zat, zet meer in op bestrijding nepnieuws

Door: Wesley Akkerman - 9 reacties
Twitter
(Afbeelding: Twitter / Bewerking: OneMoreThing)

Twitter heeft zich de afgelopen maanden flink ingezet in de strijd tegen de verspreiding van nep- en misleidend nieuws. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen introduceerde het social medium daar zelfs een nieuw label voor. Ook kregen gebruikers een waarschuwing wanneer ze dergelijke tweets willen retweeten. Daar komt nu een extra waarschuwing bij.

Wanneer iemand nu op Twitter een tweet leuk wil vinden die voorzien is van zo’n label, die dus misleiding aanduidt, dan komt er een boodschap in beeld te staan. Zo weten ze precies wat ze aan het doen zijn op dat moment en kan niemand zich ook meer van de domme houden. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op zijn eigen ondersteuningsprofiel. Het doel van deze maatregel is ervoor te zorgen dat mensen geen misleidende informatie meer verspreiden. En het maakt dan niet uit waar het over gaat. Zo ging het eerst over de verkiezingen, maar het kan ook over covid-19 gaan of andere gevoelige onderwerpen.

Twitter strijdt tegen nepnieuws

Wanneer je in het vervolg dus op Twitter een tweet wil liken of retweeten, dan vraagt het platform aan je of je er zeker van bent dat je dat wil doen. Je krijgt bovendien informatie voorgeschoteld die het bedrijf aangemerkt heeft als betrouwbaar. Zo kun je je nog even inlezen voordat je iets deelt waar je later mogelijk spijt van krijgt. Dat werkte al voor retweets, maar nu dus ook voor berichten die je van plan bent een hartje mee te geven. In de bovenstaande screenshots kun je zien hoe dat eruitziet. De functie wordt nu uitgerold op het web en naar de iOS-app; Android-gebruikers moeten nog enkele weken wachten.

Twitter

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  erwin33

  Dus Twitter bepaald voor jou wat betrouwbaar is? Mag de gebruiker dat even zelf uit maken? Wat een censuur.

 • Profielfoto
  Macteach

  Reactie verwijderd door moderator
  Reden: In strijd met huisregels

 • Profielfoto
  hansz

  Wel of geen censuur, het staat mij totaal niet aan dat sociale media- diensten op een scheidsrechter stoel gaan zitten om te bepalen wat wel of niet goed is. Een week terug mijn Twitter account verwijderd want ik ben echt helemaal klaar met alle sociale media. De rest had ik al een paar jaar terug verwijderd.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  erwin33 op 24 november 2020 13:17
  Dus Twitter bepaald voor jou wat betrouwbaar is? Mag de gebruiker dat even zelf uit maken? Wat een censuur.

  Dat bepaald Twitter op basis van officiële bronnen inderdaad om te voorkomen dat mensen massaal trappen in hoaxes (dat gebeurd). Hiermee neemt Twitter z’n maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Goed dat Facebook dat doet. Zou ook fijn zijn als Google dat doet. Langzaam aan zitten we allemaal in een eigen bubble die steeds meer polariseert. (en die polarisatie onderwerpen van de USA naar Nederland exporteert)

  https://www.youtube.com/watch?v=FLoR2Spftwg

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Fuckin censuur van de tech nerdjes

  Tech bedrijven moeten helemaal geen rol hebben in dit soort censuur. Gaat er alleen om afwijkende meningen weg te drukken zodat we alleen de “officiele bronnen” (lees: overheid) mogen zien en horen. Lijkt hier verdacht veel op china en noord-korea.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  lordoftheflatbush op 24 november 2020 15:41
  Tech bedrijven moeten helemaal geen rol hebben in dit soort censuur. Gaat er alleen om afwijkende meningen weg te drukken zodat we alleen de “officiele bronnen” (lees: overheid) mogen zien en horen. Lijkt hier verdacht veel op china en noord-korea.

  Ja, is het zo erg? Heb je bronnen?

 • Profielfoto
  WillemZ

  Hard nodig. Helaas.
  In China begon het hamsteren van toiletrollen. In Australie werd toiletpapier daardoor 10 x zo duur. Ook hier werden toiletrollen gehamsterd en waren de schappen zelfs even helemaal leeg.
  Het laat zien hoe nieuws tegenwoordig werkt. Totaal ongecontroleerd gaat het nieuws viraal over de hele wereld.
  Een rem hierop is nodig. Zeker met fakenews.
  Massahysterie is een zeer serieuze bedreiging van onze economie en maatschappij.
  Of dit de juiste rem zal zijn?
  Geen idee, ik zie niet zoveel andere mogelijkheden dan wat Twitter en Facebook willen doen.

 • Profielfoto
  Vandefilm

  WillemZ op 25 november 2020 07:21
  Hard nodig. Helaas.
  In China begon het hamsteren van toiletrollen. In Australie werd toiletpapier daardoor 10 x zo duur. Ook hier werden toiletrollen gehamsterd en waren de schappen zelfs even helemaal leeg.
  Het laat zien hoe nieuws tegenwoordig werkt. Totaal ongecontroleerd gaat het nieuws viraal over de hele wereld.
  Een rem hierop is nodig. Zeker met fakenews.
  Massahysterie is een zeer serieuze bedreiging van onze economie en maatschappij.
  Of dit de juiste rem zal zijn?
  Geen idee, ik zie niet zoveel andere mogelijkheden dan wat Twitter en Facebook willen doen.

  Ze willen inderdaad alleen de massa-hysterie die door de massa-media wordt verspreid. Mensen gaan hier nog spijt van krijgen.