Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 2 november 2020

Stukje Apple-geschiedenis in huis: veiling verkoopt eerste Blue Box moederbord

Apple is op dit moment één van de grooste bedrijven op aarde. Maar om daar te komen, is er een lange weg genomen. Het begon ooit met Steve Jobs en Steve Wozniak die vanuit hun garage werkten.

En een deel van deze Apple-geschiedenis wordt nu geveild. Het gaat om het eerste generatie Blue Box moederbord, waarop je dingen kon gaan maken.

Blue Box moederbord van Apple te koop

De veiling wordt online gehouden via Bonhams. De eigenaar van het Blue Box moederbord stelt dat het in 1972 is gekocht. Daarbij zou de verkoper Steve Wozniak zelf zijn geweest. Zodoende zit er nog meer een stukje geschiedenis aan. Het moederbord is 51 bij 72 millimeter groot, komt met een draad voor een speaker en een 9volt batterij connector. Of je er vandaag de dag ook echt nog iets mee kan, dat is maar zeer de vraag.

De Blue Box

Destijds werd deze Blue Box gemaakt als een middel om mee te hacken. Ze leverden een bepaald geluid op die opgepikt werden door telefoonmaatschappijen. Door zo’n bepaalde toon kon je het systeem het idee geven dat jij recht had op een gratis telefoongesprek over een grote afstand. En op die manier kon je besparen op telefoonkosten. In de jaren zeventig hadden ze duidelijk te maken met hele andere problemen dan dat we die vandaag de dag kennen. Door deze producten te maken, leerden Jobs en Wozniak om te programmeren en lag het aan de basis van het latere succes van Apple.

Niet heel duur

Hoewel het een mooi stuk geschiedenis van Apple, lijkt de prijs van deze Blue Box niet heel erg hoog te gaan liggen. Momenteel worden biedingen tussen 4.000 en 6.000 dollar geaccepteerd. Dat is voor een stukje geschiedenis van een populair merk als Apple niet heel erg veel. De veiling loopt tot en met 5 november 19 uur Nederlandse tijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stukje Apple-geschiedenis in huis: veiling verkoopt eerste Blue Box moederbord
Sluiten