Stukje Apple-geschiedenis in huis: veiling verkoopt eerste Blue Box moederbord

Door: Jelle van Es - 6 reacties
Steve Jobs Disney Apple
(Afbeelding: Justin Sullivan/Getty Images/AFP)

Apple is op dit moment één van de grooste bedrijven op aarde. Maar om daar te komen, is er een lange weg genomen. Het begon ooit met Steve Jobs en Steve Wozniak die vanuit hun garage werkten.

En een deel van deze Apple-geschiedenis wordt nu geveild. Het gaat om het eerste generatie Blue Box moederbord, waarop je dingen kon gaan maken.

Blue Box moederbord van Apple te koop

De veiling wordt online gehouden via Bonhams. De eigenaar van het Blue Box moederbord stelt dat het in 1972 is gekocht. Daarbij zou de verkoper Steve Wozniak zelf zijn geweest. Zodoende zit er nog meer een stukje geschiedenis aan. Het moederbord is 51 bij 72 millimeter groot, komt met een draad voor een speaker en een 9volt batterij connector. Of je er vandaag de dag ook echt nog iets mee kan, dat is maar zeer de vraag.

Blue Box
De Blue Box (Afbeelding: Bonhams)

Destijds werd deze Blue Box gemaakt als een middel om mee te hacken. Ze leverden een bepaald geluid op die opgepikt werden door telefoonmaatschappijen. Door zo’n bepaalde toon kon je het systeem het idee geven dat jij recht had op een gratis telefoongesprek over een grote afstand. En op die manier kon je besparen op telefoonkosten. In de jaren zeventig hadden ze duidelijk te maken met hele andere problemen dan dat we die vandaag de dag kennen. Door deze producten te maken, leerden Jobs en Wozniak om te programmeren en lag het aan de basis van het latere succes van Apple.

Niet heel duur

Hoewel het een mooi stuk geschiedenis van Apple, lijkt de prijs van deze Blue Box niet heel erg hoog te gaan liggen. Momenteel worden biedingen tussen 4.000 en 6.000 dollar geaccepteerd. Dat is voor een stukje geschiedenis van een populair merk als Apple niet heel erg veel. De veiling loopt tot en met 5 november 19 uur Nederlandse tijd.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hoeveel van die dingen zijn er nog in omloop, en slingeren rond in een doos in een Amerikaanse garage? Het was niet echt een one-of-a-kind super zeldzaam product natuurlijk. Dat drukt de waarde behoorlijk.

 • Profielfoto
  Apple Sap

  Niet zeldzaam? “Between 40 and 100 blue boxes were ever made and this is the first one to be offered for sale. It is expected to sell for $67,400” : https://www.google.nl/amp/s/www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5136115/amp/Sale-1972-blue-box-created-Apple-founders.html

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Tussen de 40 en 100 is niet zeldzaam nee.
  Het is zelfs geen compleet exemplaar, maar alleen het circuit-board.

  Dat gaat uiteraard geen $ 67.400 (ze zijn wel heel specifiek in hun verwachting) opleveren.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Je hebt op zo’n veiling maar twee gekken nodig die de boel opbieden, en je zit zo aan dat bedrag.

 • Profielfoto
  Chuck

  Hier staat een Macintosh SE. met daarin de handtekeningen van Jobs en Wozniak.

  Zeldzaam is wat de gek er voor geeft.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Chuck op 2 november 2020 20:10
  Hier staat een Macintosh SE. met daarin de handtekeningen van Jobs en Wozniak.

  Ja, dat was gewoon een productie-grapje. Wat je ook vindt in de Mac 128k, 512k, Plus, etc. Minder zeldzaam dan dat ga je het al helemaal niet vinden.