Night
Night Nieuws 15 november 2020

macOS Big Sur niet geschikt voor elke MacBook Pro

Ben je in het bezit van een MacBook Pro van eind 2013 of medio 2014 en wil je updaten naar macOS 11.0 Big Sur? Dan kan je daar beter even mee wachten en eerst dit artikel lezen.

Een groot aantal bezitters van de 13-inch MacBook Pro van eind 2013 en medio 2014 meldt dat de macOS Big Sur-update hun laptop compleet onbruikbaar heeft gemaakt. Op het MacRumors forum maakt een aanzienlijk aantal gebruikers hier melding van. Soortgelijke problemen worden ook gerapporteerd op Reddit en de Apple Support community. Dat doet vermoeden dat het een wijdverbreid probleem is.

Zwart scherm tijdens update

Gebruikers melden dat, tijdens het updaten naar ‌macOS Big Sur‌, hun laptops compleet vastliepen, met slechts een zwart scherm als eindresultaat. Na een poging om de Big Sur update te installeren werkten ook toetscombinaties, om bijvoorbeeld het NVRAM of SMC te resetten, niet meer, net zo min als het herstarten in Veilige modus of Internet-herstel. Als gevolg daarvan is er op dit moment geen enkele manier om van het zwarte scherm af te komen.

Naar blijkt is het overweldigende aantal gebruikers dat deze problemen ondervindt, de eigenaar van de 13-inch MacBook Pro van eind 2013 en medio 2014. Hoeveel gebruikers van deze laptop-modellen precies zijn getroffen, is vooralsnog echter nog onduidelijk, maar het lijken er flink wat te zijn. Het is overigens wel opmerkelijk dat dit juist de oudste modellen zijn, die nog worden ondersteund door ‌macOS Big Sur‌.

Apple is op de hoogte

In een bepaalde post op Reddit maakte iemand er melding van dat Apple Support hem had verteld om zijn MacBook Pro ter reparatie aan te bieden bij Apple. Iemand anders zei in een Apple Support-thread dat het probleem is opgeschaald naar het technische team van Apple. We kunnen er nu dus wel vanuit gaan dat Apple inmiddels op de hoogte is van het probleem.

Totdat duidelijk is wat de oorzaak van het probleem is, en Apple met een oplossing komt, kunnen bezitters van de 13-inch MacBook Pro van eind 2013 en medio 2014 de installatie van ‌macOS Big Sur‌ voorlopig beter even uitstellen.

Oh, en mocht je toevallig in het bezit zijn van één van de hierboven genoemde modellen macBook Pro en met het updaten naar macOS Big Sur bezig zijn, laat dan even in de reacties hieronder weten of jij tijdens de update tegen problemen bent aangelopen of juist niet.

Wordt vervolgd…

Reageer op artikel:
macOS Big Sur niet geschikt voor elke MacBook Pro
Sluiten