macOS Big Sur niet geschikt voor elke MacBook Pro

Door: Night - 23 reacties
MacBook Pro 13-inch
De 13" MacBook Pro - Afbeelding: Apple Inc.

Ben je in het bezit van een MacBook Pro van eind 2013 of medio 2014 en wil je updaten naar macOS 11.0 Big Sur? Dan kan je daar beter even mee wachten en eerst dit artikel lezen.

Een groot aantal bezitters van de 13-inch MacBook Pro van eind 2013 en medio 2014 meldt dat de macOS Big Sur-update hun laptop compleet onbruikbaar heeft gemaakt. Op het MacRumors forum maakt een aanzienlijk aantal gebruikers hier melding van. Soortgelijke problemen worden ook gerapporteerd op Reddit en de Apple Support community. Dat doet vermoeden dat het een wijdverbreid probleem is.

Zwart scherm tijdens update

Gebruikers melden dat, tijdens het updaten naar ‌macOS Big Sur‌, hun laptops compleet vastliepen, met slechts een zwart scherm als eindresultaat. Na een poging om de Big Sur update te installeren werkten ook toetscombinaties, om bijvoorbeeld het NVRAM of SMC te resetten, niet meer, net zo min als het herstarten in Veilige modus of Internet-herstel. Als gevolg daarvan is er op dit moment geen enkele manier om van het zwarte scherm af te komen.

Naar blijkt is het overweldigende aantal gebruikers dat deze problemen ondervindt, de eigenaar van de 13-inch MacBook Pro van eind 2013 en medio 2014. Hoeveel gebruikers van deze laptop-modellen precies zijn getroffen, is vooralsnog echter nog onduidelijk, maar het lijken er flink wat te zijn. Het is overigens wel opmerkelijk dat dit juist de oudste modellen zijn, die nog worden ondersteund door ‌macOS Big Sur‌.

Apple is op de hoogte

In een bepaalde post op Reddit maakte iemand er melding van dat Apple Support hem had verteld om zijn MacBook Pro ter reparatie aan te bieden bij Apple. Iemand anders zei in een Apple Support-thread dat het probleem is opgeschaald naar het technische team van Apple. We kunnen er nu dus wel vanuit gaan dat Apple inmiddels op de hoogte is van het probleem.

Totdat duidelijk is wat de oorzaak van het probleem is, en Apple met een oplossing komt, kunnen bezitters van de 13-inch MacBook Pro van eind 2013 en medio 2014 de installatie van ‌macOS Big Sur‌ voorlopig beter even uitstellen.

Oh, en mocht je toevallig in het bezit zijn van één van de hierboven genoemde modellen macBook Pro en met het updaten naar macOS Big Sur bezig zijn, laat dan even in de reacties hieronder weten of jij tijdens de update tegen problemen bent aangelopen of juist niet.

Wordt vervolgd…

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  MBP 15″ 2016 met Touch Bar hier. Geen problemen, buiten enkele lichte gekkigheden zoals een nieuwe tab maken in Safari met CMD-T dat 10sec duurt. Heb een kernel panic gehad bij uitzetten machine. Stabiliteit kan dus nog wel een stukje beter.

 • Profielfoto
  mileeee

  MacBook Pro 13” late 2013, donderdag heel de tijd errors tijdens het installeren zoals bij iedereen waarschijnlijk 😉, vrijdag zonder problemen kunnen installeren en draait hier als een zonnetje!

 • Profielfoto
  jongtd

  MacBook Pro 2017 15 Inch, Super tevreden met Big Sur, alles loopt soepel en mijn batterij houd het langer vol. Tot zover geen enkel probleem geconstateerd.

 • Profielfoto
  elyordo

  Macbook Pro “15 Late 2013:
  Update uitgevoerd zonder problemen en tot op heden nog niet tegen problemen aangelopen.

 • Profielfoto
  Apple Sap

  Ben ik even blij dat mijn MB air uit 2014 het al vanaf de eerste Big Sur beta zonder problemen doet

 • Profielfoto
  donut

  en Apple had dat nog niet zelf ontdekt?

  Nee daar hebben ze jou voor.

  Wacht een jaar met Apple updates is mijn methode tegenwoordig om niet als proefkonijn te dienen.

 • Profielfoto
  Dapaool

  Ik was de pechvogel Met een MacBook Pro 13” begin 2013 en iMac 21” eind 2012 waar geen Big Sur update voor uit kwam. Maar via omweg met een patch kon ik op beide systemen vlekkeloos Big Sur installeren. Ik heb bij beide systemen met een clean install via usb stick Big Sur erop gezet.

 • Profielfoto
  Odyssey

  Ik blijf nog even bij Mojave, als DJ is iTunes voor mij belangrijk en mijn macbook is mid 2014 (wel een 15″) !

 • Profielfoto
  sanderman

  Ik heb mijn 13″ MBP uit mid 2014 twee dagen na de introductie van Mojave geüpdatet en ben niet tegen problemen aangelopen.

   

 • Profielfoto
  franziePan

  MBP retina late 2013, update zonder problemen. Heel blij mee, ziet er niet alleen mooi uit, werkt ook goed!

 • Profielfoto
  bedenking

  Mijn iMac wil big sur ook niet installeren. En deze is van 2018. Hij blijft hangen bij install en enkel met enkele recovery pogingen, krijg ik hen terug in catalina. Dus geen big sur voor iMac

 • Profielfoto
  Themightylord

  Macbook pro 15inch late 2013 model: update verliep vlekkeloos

 • Profielfoto
  yourt

  Hier een MBPR15 late 13: donderdag problemen, zaterdagmorgen vanzelf op 1 uurtje download en install. En Photoshop, Lightroom, ACR,… werken zonder problemen. Voor DJ’s: VirtualDJ 8 draait als een zonnetje. Vroeg eerst wel voor elke nieuwe map of schijf toegang via een popup. En kwam melden dat de versie 2021 klaar staat voor download.

  Blijft nog: een mid2012 MBP13 met ondertussen een SSD en 16GB erin. Maar dat valt hier helemaal buiten.

 • Profielfoto
  KR1275

  Gelukkig niets aan de hand hier op mijn MBP 13 inch mid 2014.

  Wel tijdens opstarten een storinkje in het beeld en AirPlay werkt vanuit Muziek niet meer zo direct.

  Even wennen met al met al vind ik het er mooier uitzien. Verbeteringen heb ik nog niet geconstateerd, ook geen snelheidswinst. En die dock, ik neig steeds naar scrollen, omdat ik gewend ben dat die aan de rand vast hoort te zitten. Nu zit er een kier onder. Ook wennen dus.

 • Profielfoto
  Ce

  MBP 13 inch, mid 2014. Installeren van de update duurde vreselijk lang. Ergens halverwege de installatie wel even gedacht dat e.e.a. niet goed zou gaan (rond de 7-8 minuten een zwart scherm) maar daarna liep alles weer gewoon door. Geen problemen meer mee gehad.

 • Profielfoto
  ruudalting

  Mijn mini doet het er prima op! Mijn MacBook mid 2014 heeft dit probleem wel!

   

  Bij mij werkt het als ik de motorkap open doe en dan de I/O kabel even losmaken. De Mac start op en daarna de kabel weer vastklikken. herstart de Mac. Belangrijk is dat de Mac niet permanent wordt afgesloten!

   

   

 • Profielfoto
  Moriarty

  ruudalting op 16 november 2020 19:14
  Bij mij werkt het als ik de motorkap open doe en dan de I/O kabel even losmaken. De Mac start op en daarna de kabel weer vastklikken. herstart de Mac. Belangrijk is dat de Mac niet permanent wordt afgesloten!

   

   

  Dat was hier op de oplossing voor een machine die niet meer wilde starten…dank voor de tip Ruud!!

 • Profielfoto
  ruudalting

  Moriarty op 17 november 2020 09:37

  ruudalting op 16 november 2020 19:14
  Bij mij werkt het als ik de motorkap open doe en dan de I/O kabel even losmaken. De Mac start op en daarna de kabel weer vastklikken. herstart de Mac. Belangrijk is dat de Mac niet permanent wordt afgesloten!

   

   

  Dat was hier op de oplossing voor een machine die niet meer wilde starten…dank voor de tip Ruud!!

  Ik hoop dat ik dit als een positieve reactie mag beschouwen. Het losmaken van kabeltjes is iets wat ik wel aan durf met mn Mac op leeftijd, en ik was al in de veronderstelling dat mn Mac was overleden. Het is natuurlijk voor een ieder op volledig zijn of haar eigen risico om zelf kabeltjes los te gaan maken..;-)

 • Profielfoto
  Moriarty

  ruudalting op 17 november 2020 11:16

  Moriarty op 17 november 2020 09:37

  ruudalting op 16 november 2020 19:14
  Bij mij werkt het als ik de motorkap open doe en dan de I/O kabel even losmaken. De Mac start op en daarna de kabel weer vastklikken. herstart de Mac. Belangrijk is dat de Mac niet permanent wordt afgesloten!

   

   

  Dat was hier op de oplossing voor een machine die niet meer wilde starten…dank voor de tip Ruud!!

  Ik hoop dat ik dit als een positieve reactie mag beschouwen. Het losmaken van kabeltjes is iets wat ik wel aan durf met mn Mac op leeftijd, en ik was al in de veronderstelling dat mn Mac was overleden. Het is natuurlijk voor een ieder op volledig zijn of haar eigen risico om zelf kabeltjes los te gaan maken..;-)

  Het was inderdaad een bijzonder positieve comment!

  Ik heb het geprobeerd en het probleem was opgelost.

   

  Enige kanttekening die ik heb (op deze machine iig) is dat een herstart weer zorgt voor het zwarte scherm en door de kabel los te halen de WiFi en Bluetooth niet meer werken. Ik heb getracht de kernel extensions opnieuw te laden via Terminal, maar dat loste het probleem niet op.

   

  Nogmaals dank voor je oplossing!:)

 • Profielfoto
  ruudalting

  Moriarty op 17 november 2020 11:48

  ruudalting op 17 november 2020 11:16

  Moriarty op 17 november 2020 09:37

  ruudalting op 16 november 2020 19:14
  Bij mij werkt het als ik de motorkap open doe en dan de I/O kabel even losmaken. De Mac start op en daarna de kabel weer vastklikken. herstart de Mac. Belangrijk is dat de Mac niet permanent wordt afgesloten!

   

   

  Dat was hier op de oplossing voor een machine die niet meer wilde starten…dank voor de tip Ruud!!

  Ik hoop dat ik dit als een positieve reactie mag beschouwen. Het losmaken van kabeltjes is iets wat ik wel aan durf met mn Mac op leeftijd, en ik was al in de veronderstelling dat mn Mac was overleden. Het is natuurlijk voor een ieder op volledig zijn of haar eigen risico om zelf kabeltjes los te gaan maken..;-)

  Het was inderdaad een bijzonder positieve comment!

  Ik heb het geprobeerd en het probleem was opgelost.

   

  Enige kanttekening die ik heb (op deze machine iig) is dat een herstart weer zorgt voor het zwarte scherm en door de kabel los te halen de WiFi en Bluetooth niet meer werken. Ik heb getracht de kernel extensions opnieuw te laden via Terminal, maar dat loste het probleem niet op.

   

  Nogmaals dank voor je oplossing!:)

  Moriarty op 17 november 2020 11:48

  ruudalting op 17 november 2020 11:16

  Moriarty op 17 november 2020 09:37

  ruudalting op 16 november 2020 19:14
  Bij mij werkt het als ik de motorkap open doe en dan de I/O kabel even losmaken. De Mac start op en daarna de kabel weer vastklikken. herstart de Mac. Belangrijk is dat de Mac niet permanent wordt afgesloten!

   

   

  Dat was hier op de oplossing voor een machine die niet meer wilde starten…dank voor de tip Ruud!!

  Ik hoop dat ik dit als een positieve reactie mag beschouwen. Het losmaken van kabeltjes is iets wat ik wel aan durf met mn Mac op leeftijd, en ik was al in de veronderstelling dat mn Mac was overleden. Het is natuurlijk voor een ieder op volledig zijn of haar eigen risico om zelf kabeltjes los te gaan maken..;-)

  Het was inderdaad een bijzonder positieve comment!

  Ik heb het geprobeerd en het probleem was opgelost.

   

  Enige kanttekening die ik heb (op deze machine iig) is dat een herstart weer zorgt voor het zwarte scherm en door de kabel los te halen de WiFi en Bluetooth niet meer werken. Ik heb getracht de kernel extensions opnieuw te laden via Terminal, maar dat loste het probleem niet op.

   

  Nogmaals dank voor je oplossing!:)

  Gelukkig, ja via een berichtje kan je het namelijk op 2 manieren zeggen;-)

  Bij mij werkt het (op dit moment) als volgt:

  Bij de update liep de Mac compleet vast.
  Alles daarna geprobeerd maar niets hielp.
  Contact met Apple Support, een alleraardigste man die aanbood om de Mac langs te brengen of te versturen, daar had ik wegens corona niet heel veel behoefte aan. (voor een Mac uit 2014 is Apple echt heel goed in haar services!!)
  Ik heb daarna de onderkant losgemaakt, en heb de I/O kabel ontkoppelt.
  Daarna de Mac los op de onderkant gelegd (vanwege de connectorpuntjes) en power gegeven.
  De Mac startte op en vervolgde de installatie.
  Toen de installatie klaar was heb ik de I/O kabel weer aangesloten en een herstart gemaakt, alles werkte weer.
  Daarna een complete Clean Install.
  Volgende dag de Mac uitgeschakeld, en start weer niet op. Weer de kabel los, en hij start weer.
  Alleen als de Mac aan staat pakt ie de wifi en bluetooth niet, omdat de kabel die connectie niet herkend. Daarom een herstart, die die bij mij na 2 minuten wachten gewoon wel maakt.

  Ik heb besloten de Mac in sluimerstand te laten en aan de stroom te houden totdat Apple een update uit brengt.

   

  Veel succes!

  Ruud

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Big Sur Shit

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Mooie positieve bijdrage, maar ik begrijp de reactie wel;-)

  Ik had het gedownload, maar ik wacht nog wel even af.

 • Profielfoto
  han.k

  MBP2017 15″

  Touch Bar werkt niet meer – ook niet in systeemvoorkeuren bij toestenbord
  stand by werkt niet meer – dichtdoen dan sluit MB zichzelf af