M1 Macs kunnen tot 6 externe beeldschermen aan (met wat hulp)

Apple Night 24 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Voor sommigen onder ons had de komst van de M1 Macs – ondanks de snelheidswinst – toch een minpuntje. Want volgens de technische specificaties kunnen zowel de MacBook Air als de MacBook Pro met een M1 chip slechts één extern beeldscherm aan. Nu blijkt echter dat je er veel meer kunt aansluiten.

Met dit nieuws kwam de Russische YouTuber Tulupov. Hij plaatste onlangs een video online met alle nieuwe M1 Macs van Apple waarop veel meer externe beeldschermen draaien. Om dit mogelijk te maken, maakte Tulupov gebruik van een DisplayLink adapter. Deze maken veel meer mogelijk dan Apple adviseert met betrekking tot het aansluiten van externe beeldschermen.

Volgens Apple’s eigen documentatie ondersteunt de M1 MacBook Air en de 13-inch M1 MacBook Pro maximaal één extern beeldscherm met een maximale resolutie van 6K op 60 Hz. De met M1 uitgeruste Mac mini kan twee externe beeldschermen aan: één extern 5 of 6K beeldscherm tot 60 Hz op de Thunderbolt 3 poort, en een extra beeldscherm tot 4K via de HDMI 2.0 poort.

Tot zes (!) externe beeldschermen (met kleine beperkingen)

Volgens Tulupov maakt het gebruik van DisplayLink-adapters het mogelijk om tot zes verschillende externe beeldschermen op de M1 Mac mini aan te sluiten, en tot vijf externe beeldschermen bij aansluiting op de MacBook Air of MacBook Pro. Tulupov gebruikte verschillende externe beeldschermen voor de test, met een resolutie tot 4K.

Er zijn echter wel beperkingen. De nieuwe Macs hebben namelijk een beperkte bandbreedte op de Thunderbolt-poorten. Ze kunnen dus niet tegelijkertijd zes (of vijf) 4K-beeldschermen op volle resolutie aansturen. Dus zelfs als je de DisplayLink adapters en hubs gebruikt, zal je even moeten spelen met de maximale resolutie.

Het is een tijdelijke oplossing, want Apple adviseert niet voor niets het maximaal aantal te gebruiken beeldschermen. Toch kan het een welkome aanvulling kunnen zijn voor sommige ‘early adopters’ onder ons.

In een andere video laat Tulupov zien dat er je ook nog gebruik kan maken van een DisplayPort adapter om extra beeldschermen aan te kunnen sluiten aan een M1 Mac. Deze adapter sluit je simpelweg aan op de USB-C poort. Na het installeren van de DisplayLink drivers, die al Big Sur-compatible zijn, kun je direct aan de slag.

Ben jij al in het bezit van een nieuwe Apple Silicon Mac? Zo ja, hoe bevalt die tot nu toe?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen