M1-benchmark tests rollen binnen: kan Apple de hoge verwachtingen waarmaken?

Door: Wesley Akkerman - 7 reacties
M1 MacBook Air
(Afbeelding: screenshot Apple)

Meer klanten krijgen hun MacBooks met de nieuwe Silicon-chipset van Apple binnen, waardoor er meer tests uitgevoerd worden. Zo is er nu een benchmarktest uitgevoerd door een gebruiker op een populair Apple-forum. Dit gebruiker heeft een M1 MacBook Air met 256 GB aan opslagruimte op de solid state drive.

Uit de benchmark, die door de gebruik zelf uitgevoerd is, blijkt inderdaad dat de solid state drive (ssd) in de nieuwe MacBook Air met een M1-chipset ongeveer twee keer zo snel is als het voorgaande model. Dit model behaalt schrijfsnelheden van 2190 MB per seconde en leessnelheden van 2675 MB per seconde. Toen Apple de nieuwe, zelf ontwikkelde processor aankondigde, werd er een prestatieboost beloofd. Het bedrijf uit Cupertino liet toen weten dat dit te danken is aan de opslagcontroller, evenals de nieuwe flashtechnologie. Destijds werd geclaimd dat de nieuwe ssd twee keer sneller moet zijn dan gebruikers tot dan toe gewend waren.

MacBook Air M1-testuitslag
MacBook Air M1-testuitslag (Afbeelding: abbotsford1980)

MacBook Air met M1-chip twee keer zo snel

En dat is goed nieuws voor iedereen die bereid is te investeren in de nieuwe Mac-producten van de iPhone-maker. Niet alleen omdat de verhoogde snelheid zorgt voor een betere gebruikerservaring, maar ook omdat het 2019-2020-model van de voorgaande de MacBook Air bekritiseerd werd om z’n langzamere solid state drive in vergelijking met het model uit 2018. Voor die Air geldt dat de schrijfsnelheden neerkomen op 1319 MB per seconde, terwijl de leessnelheden neerkomen op 1007 MB per seconde.

In zijn eigen topic deelt gebruiker abbotsford1980 nog enkele bevindingen. Zo is Microsoft Teams nu sneller dan op welke Mac dan ook en toont de webcam kristalhelder beeld. De persoon laat weten dat je er wel voor moet zorgen dat je software helemaal up to date is, zodat je overal van kunt profiteren. Ook is abbotsford1980 ontzettend blij met z’n aankoop. Hier bekijk je de benchmark voor alle technische details.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  bassbug

  De Apple Silicon zet de computer wereld op z’n kop

 • Profielfoto
  computer space

  bassbug op 17 november 2020 23:46
  De Apple Silicon zet de computer wereld op z’n kop

  Maak er maar “slaat de computerwereld lam”. Ik kruip even in een holletje en kijk na Corona wel hoe de klepel erbij hangt.

 • Profielfoto
  computer space

  Maar even over de opslag, dit zijn al jaren heel normale waarden, dat de Air 2018 grofweg een net zo snelle SSD heeft als mijn Mini 2012 is eerder zeer beschamend te noemen.

 • Profielfoto
  computer space

  https://tweakers.net/reviews/6105/9/ssd-best-buy-guide-juli-2018-benchmarks-1tb-nvme.html

   

  Kijk naar de 970Pro in juli 2018, is sneller dan de M1 opslag.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik heb al aardig wat reviews gezien, zelfs van echte PC mensen, en Apple Silicon heeft de computerwereld inderdaad aardig op zijn kop gezet. Ik denk dat de paar mensen bij Intel die nog vertrouwen hadden nu ook lam ergens in een kroeg liggen, hun verdriet verdrinkend.

  Mijn enige twijfel is nu nog of ik meteen een Mac Mini M1 zal bestellen om mijn vermoeide en bejaarde iMac te vervangen of dat ik nog even wacht op de iMac M1;-)

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Hier is een leuke vergelijking tussen de M1 en de Intel MacBook Air

  https://youtu.be/UxSI45eeAts

 • Profielfoto
  Rhapsody

  Ik heb de MacBook Pro M1 met 16GB zojuist besteld. 11 – 18 December verwachte levertijd. Ik ben echt heel benieuwd.