Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 24 november 2020
Leestijd: 2 minuten

KPN wil glasvezel voor heel Nederland en deelt plannen voor komende jaren

KPN heeft zichzelf voorgenomen dat twee derde van de Nederlandse huishoudens over vijf jaar voorzien is van glasvezel (tot in de meterkast). Op moment van schrijven heeft een derde van de huishoudens dat. Daarom investeert de provider de komende drie jaar zo’n 3,5 miljoen euro, zodat het netwerk vernieuwd kan worden.

Op zijn eigen website laat provider KPN weten dat 500 duizend Nederlandse huishoudens volgend jaar de beschikking gaan krijgen over glasvezel. Mocht dit gaan lukken, dan heeft het bedrijf een nieuw record voor zichzelf te pakken; het is namelijk niet eerder gelukt om zo veel huishoudens in korte tijd te voorzien van sneller internet. In Nederland zijn er ongeveer 7,9 miljoen huishoudens. Aangezien de telecomprovider dus twee derde wil voorzien van glasvezel, moeten er over vijf jaar dus 5,3 miljoen huishoudens aangesloten zijn. Daarna moet dat aantal nog eens stijgen naar 6,3 miljoen, zo’n tachtig procent van onze huishoudens.

KPN Telecom
klik/tap voor groter

KPN zet flink in op glasvezel

Het is dus goed nieuws dat KPN zich zo richt op het aanleggen van glasvezel. Het is echter niet een nieuwe focus, maar wel een vernieuwde focus. Sinds twee jaar is het bedrijf namelijk wederom bezig met het aanleggen van de internetverbinding, nadat er jarenlang veel minder aandacht naar uitgegaan was. In 2014 nam de provider Reggefiber over, waardoor er op de rem getrapt werd als het gaat om aanleg naar bestaande huizen. Het bedrijf probeerde eerst nog zo veel mogelijk snelheid uit de bestaande koperlijnen te persen.

Waarschijnlijk heeft toegenomen concurrentie iets te maken met die vernieuwde focus. VodafoneZiggo is bijvoorbeeld bezig met het verhogen van de snelheden: dat kan met de docsis 3.1-standaard tot 5GBit/s down gaan. Daarnaast is T-Mobile zich eveneens gaan richten op het aanleggen van glasvezel, zodat het bedrijf beter kan concurreren met zowel VodafoneZiggo als KPN. Tussen nu en 2025 kan er dus nog wat veranderen op de glasvezelmarkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.