KPN wil glasvezel voor heel Nederland en deelt plannen voor komende jaren

Door: Wesley Akkerman - 7 reacties
KPN
(Afbeelding: KPN)

KPN heeft zichzelf voorgenomen dat twee derde van de Nederlandse huishoudens over vijf jaar voorzien is van glasvezel (tot in de meterkast). Op moment van schrijven heeft een derde van de huishoudens dat. Daarom investeert de provider de komende drie jaar zo’n 3,5 miljoen euro, zodat het netwerk vernieuwd kan worden.

Op zijn eigen website laat provider KPN weten dat 500 duizend Nederlandse huishoudens volgend jaar de beschikking gaan krijgen over glasvezel. Mocht dit gaan lukken, dan heeft het bedrijf een nieuw record voor zichzelf te pakken; het is namelijk niet eerder gelukt om zo veel huishoudens in korte tijd te voorzien van sneller internet. In Nederland zijn er ongeveer 7,9 miljoen huishoudens. Aangezien de telecomprovider dus twee derde wil voorzien van glasvezel, moeten er over vijf jaar dus 5,3 miljoen huishoudens aangesloten zijn. Daarna moet dat aantal nog eens stijgen naar 6,3 miljoen, zo’n tachtig procent van onze huishoudens.

KPN Telecom
klik/tap voor groter (Afbeelding: Remko de Waal/ANP)

KPN zet flink in op glasvezel

Het is dus goed nieuws dat KPN zich zo richt op het aanleggen van glasvezel. Het is echter niet een nieuwe focus, maar wel een vernieuwde focus. Sinds twee jaar is het bedrijf namelijk wederom bezig met het aanleggen van de internetverbinding, nadat er jarenlang veel minder aandacht naar uitgegaan was. In 2014 nam de provider Reggefiber over, waardoor er op de rem getrapt werd als het gaat om aanleg naar bestaande huizen. Het bedrijf probeerde eerst nog zo veel mogelijk snelheid uit de bestaande koperlijnen te persen.

Waarschijnlijk heeft toegenomen concurrentie iets te maken met die vernieuwde focus. VodafoneZiggo is bijvoorbeeld bezig met het verhogen van de snelheden: dat kan met de docsis 3.1-standaard tot 5GBit/s down gaan. Daarnaast is T-Mobile zich eveneens gaan richten op het aanleggen van glasvezel, zodat het bedrijf beter kan concurreren met zowel VodafoneZiggo als KPN. Tussen nu en 2025 kan er dus nog wat veranderen op de glasvezelmarkt.

KPN

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Pappapaul

  Joehoe KPN! Ik woon in postcodegebied 1033.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het begint hier alweer bijna een beetje voelen als oude techniek. We hebben het inmiddels alweer zo lang, dat ik niet eens meer wist wanneer dat ooit aangelegd is. Maar met dank aan mijn fotoalbum, weet ik het nu; september 2012.

 • Profielfoto
  hansz

  Heb een 100MB ADSL verbinding bij KPN, haal draadloos meestal tussen 85 en 90 MB, dat valt dus nogal mee. 4K TV en films streamen en hi-res. (op CD-niveau) muziek is geen probleem. Toch zou ik graag glasvezel willen hebben maar helaas is een stedelijk gebied bij KPN als laatste aan de beurt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  100MB. Haha… Met WiFi zitten we al rond de 550/600. En bedraad meestal tegen de 900. Je raakt er snel aan gewend, dat weet ik wel.

   

 • Profielfoto
  Frans

  Tjonge, jonge, over 5 jaar. Ze leggen de lat wel erg hoog voor zichzelf (niet). 😠

  Ik heb KPN niet zo lang geleden gevraagd of het mogelijk was glasvezel te krijgen op mijn adres. Het officiële antwoord was dat daar geen plannen voor waren omdat (hou je vast) ze dan te ver moesten graven! Toen ik vroeg of het zou uitmaken als ik met meer huishoudens in mijn straat/wijk glasvezel zou willen afnemen was het antwoord dat het nog steeds te ver graven was. 😢

 • Profielfoto
  Frans

  Aanvulling: ik woon niet ergens ‘op het platteland’, ik woon in de randstad (omgeving Leiden).

 • Profielfoto
  Supertjeduc

  Bij ons wel op het platteland heeft een of ander samenwerkingsverband glasvezel aangelegd in het buitengebied
  Koste 1800€ per aansluiting
  Dat net werk lag er toen , daarna werden mensen in de dorpen gratis aangesloten
  Allerlei kleine providers dus met matige service
  Heb gehoord dat kpn er een paar heeft overgenomen om op dat netwerk te komen