Jelle van Es
Jelle van Es Nieuws 18 november 2020

Kleine App Store-ontwikkelaars dragen per 1 januari nog maar 15 procent af

Eén van de grote kritiekpunten die Apple de laatste tijd over zich heen heeft gekregen, is dat het bedrijf behoorlijk veel van de inkomsten in de App Store int die ontwikkelaars maken. De dertig procent lijkt niet meer helemaal van deze tijd te zijn.

Die grote afdracht was de voornaamste reden dat Fortnite-maker Epic Games met Apple in de clinch kwam te liggen. Die strijd blijft gaande, maar voor kleinere ontwikkelaars in de App Store komt Apple nu met goed nieuws.

Kleine ontwikkelaars dragen minder af in de App Store

Apple zelf spreekt over een uniek nieuw programma voor ontwikkelaars met als doel innovatie te stimuleren en kleine bedrijven en onafhankelijke ontwikkelaars te laten groeien met de volgende generatie innovatieve apps in de App Store. Het gaat om het App Store Small Business Program. Ontwikkelaars komen in aanmerking aanmerking voor het programma en de verlaagde commissie van 15 procent als ze niet meer dan 1 miljoen dollar hebben verdiend in het vorige kalenderjaar. Dus een maker van een grote game draagt nog steeds 30 procent af. Fortnite zul je dus voorlopig niet terug zien in de Store.

Apple Developer Program coronavirus App Store
De App Store

Het nieuwe programma wordt op 1 januari 2021 gelanceerd. Zeker nu met de pandemie bedrijven zich steeds meer storten op de digitale wereld is dit een belangrijke zet die Apple maakt. En door voortaan maar vijftien procent af te dragen wordt het een stuk interessanter. Tim Cook spreekt in het persbericht over het volgende:

“Kleine bedrijven vormen de ruggengraat van onze wereldeconomie, en overal ter wereld vindt innovatie juist daar plaats, waardoor er nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan. Wij komen met dit programma om eigenaren van kleine bedrijfjes te helpen via de App Store nog creatiever te worden, en er goed aan te verdienen door de kwaliteitsapps te bouwen waar onze klanten zo van houden. De App Store is een bron van economische groei gebleken, waardoor miljoenen nieuwe banen zijn ontstaan. Iedereen met een goed idee kan ondernemer worden. Ons nieuwe programma stimuleert dit allemaal. We helpen ondernemers bij het financieren van hun bedrijf, risico te nemen met nieuwe ideeën, hun teams uit te breiden en het blijven maken van apps die ieders leven verrijken.”

In december meer details

In december worden meer details vrijgegeven over het programma, maar dit zijn de voorwaarden:

  • Bestaande ontwikkelaars die in 2020 voor al hun apps een omzet van maximaal 1 miljoen dollar hebben behaald, en ontwikkelaars die nieuw zijn bij de App Store, komen in aanmerking voor het programma en de verlaagde commissie.
  • Als een deelnemende ontwikkelaar de drempel van 1 miljoen dollar overschrijdt, blijft het standaardpercentage voor de commissie voor de rest van het jaar gelden.
  • Zakt de omzet van het bedrijf van een ontwikkelaar in een toekomstig kalenderjaar onder de 1 miljoen dollar, dan komt het in het daarop volgende jaar opnieuw in aanmerking voor de commissie van 15 procent.
  • Reageer op artikel:
    Kleine App Store-ontwikkelaars dragen per 1 januari nog maar 15 procent af
    Sluiten