iPhone batterij sneller leeg dan normaal? Probeer deze tips & tricks eens!

Door: Mark Hofman - 8 reacties
iPhone 11 batterijpercentage percentage batterij iPhone 12 batterij
(Afbeelding: Unsplash / Daniel Korpai)

Je iPhone kan nog zoveel te bieden hebben, maar als je amper de dag door kan komen met je batterij heb je er niet heel erg veel aan. Ondanks dat Apple softwarematig erg goed in weet te spelen op de accu, is het zeker niet zo dat altijd alles lekker loopt. Wat moet je dan doen?

In dit artikel proberen we je te helpen wanneer je iPhone-batterij je snel in de steek laat. Het kan natuurlijk altijd zijn dat de batterij gewoon op is, maar er kan ook iets compleet anders aan de hand zijn. Daarom hebben we in totaal 6 handige tips en tricks die je kunt proberen om de accuduur te verlengen.

iPhone batterij snel leeg: dingen die je moet weten!

Er zijn twee standaard dingen die handig zijn wanneer je iPhone batterij sneller leegloopt dan je gewend bent. Het is namelijk heel goed mogelijk dat er op de achtergrond veel meer gebeurt dan je denkt. Iets dat voornamelijk het geval is wanneer je bijvoorbeeld een backup terugzet op je smartphone. Wanneer een backup teruggezet is, gebeurt er nog aardig wat op de achtergrond. Zo moeten alle apps bijvoorbeeld nog gedownload worden, worden je foto’s toegevoegd in de galerij en moet spotlight (de zoekfunctie) alles nog indexeren. Ondanks het feit dat je dus het gevoel hebt dat je backup volledig klaar is, kan het zijn dat je telefoon een aantal dagen “drukker” is dan normaal. Wat dat betreft is het goed om even geduld te hebben.

De tweede tip is voor veel mensen eentje die al lang en breed bekend is. Toch kom ik nog geregeld iPhone-bezitters tegen die geen idee hebben. De energiebesparingsmodus, ook wel bekend als de Low Power mode, zorgt ervoor dat je een stuk langer met je iPhone kan doen op een volle lading. De functie probeert alle achtergrondprocessen tot een minimum te beperken. Zo haalt de iPhone in deze stand geen e-mails binnen en vinden er geen download plaats. Het zorgt ervoor dat je gewoon nog net even langer met je accu doet voor je hem echt aan de oplader moet leggen.

iPhone batterij snel leeg: 4 handige tips & tricks!

Heb je ondanks bovenstaande tips alsnog last van een iPhone batterij die het niet heel lang vol weet te houden? Dan zijn de volgende tips handig voor jou.

iPhone opnieuw opstarten

Het klinkt misschien wel heel erg voor de hand liggend, maar dat is het niet voor iedereen. Ondanks de ontwikkelingen van de laatste jaren doet een herstart anno 2020 nog steeds wonderen. Het is en blijft een cliche van hier tot Tokio, maar het werkt dan ook echt. Herstart je iPhone even via de normale weg (uitschakelen en aanzetten) om te kijken of dit de problemen oplost. Is dat niet het geval? Dan kan een korte reset misschien wel wonderen doen. Gezien het feit dat er verschillende iPhone-modellen zijn met verschillende indelingen, leggen we zo’n herstart even uit.

Dit moet je doen om je iPhone te resetten:

 • iPhone-modellen met Face ID / iPhone 8 of SE (2020) | Volume omhoog -> volume omlaag -> Powerknop ingedrukt houden
 • iPhone 7 | Druk de powerknop in en hou hem ingedrukt -> Druk op de volume omlaag knop -> Houdt beide ingedrukt tot Apple-logo weer verschijnt
 • iPhone 6s of ouder | Druk zowel de thuisknop als de power-knop in -> hou ingedrukt tot het Apple-logo verschijnt

Welke apps vreten het meeste energie?

De backup is volledig teruggezet, de energiebesparingsstand helpt niet heel veel en herstarten heeft de boel ook niet gefixt. Het is wat dat betreft goed om even te kijken wel apps het meeste batterij vreten op je iPhone. Apple heeft het namelijk mogelijk gemaakt om dit goed te onderzoeken, zodat je op de juiste plekken in kan grijpen.

 • Ga op je iPhone naar ‘Instellingen’
 • Ga naar de ‘Batterij’
 • Scroll naar beneden
iPhone 12 mini batterij tips
Het verbruik in beeld (Screenshot: Mark Hofman / OMT)

Je krijgt een overzicht van alle applicaties die de laatste 24 uur, of laatste tien dagen, de meeste impact op de batterij hebben gehad. Het is ook hier weer goed om even rekening te houden met wat er op de achtergrond gebeurt. Wanneer jij bijvoorbeeld net je iCloud Drive hebt aangeschaft of de opslagcapaciteit vergroot hebt, kan het zijn dat er op de achtergrond dingen ingeladen worden. Maar als Facebook zonder al te veel gebruik prominent bovenaan staat, dan is er iets niet in orde. Het is dan bijvoorbeeld goed om Verversen op achtergrond uit te schakelen voor Facebook.

Kijk dus goed naar welke applicaties het meeste van je accu vragen en wat je daar precies aan kan doen. Op die manier heb je zelf invloed op de accuduur van je iPhone.

Hoe goed is de batterij van je iPhone?

Naast het feit dat je kunt zien welke applicaties het meeste van je batterij vragen, is het ook mogelijk om eens te kijken wat de gezondheid van je batterij is. Hierdoor krijg je meer inzicht in het gedrag van je iPhone en de capaciteit van de batterij. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de maximumcapaciteit van de batterij te zien. Als deze nog slechts 80% is dan weet je dat je überhaupt minder lang met je batterij kan doen, hoe zuinig je ook bent. Daarnaast kan je ook zien of er problemen zijn met de prestaties van de telefoon en of je iPhone wordt tegengehouden op bepaalde gebieden. Wanneer je service van Apple nodig hebt is dat dus ook hier te zien. Ook is het mogelijk om Geoptimaliseerd opladen te activeren op je iPhone. Hierdoor leert de smartphone wat jouw routine is op dit gebied en zorgt het ervoor dat je telefoon pas na 80% wordt opgeladen wanneer je hem bijna weer gaat gebruiken. Een handige manier om de levensduur van de batterij te verlengen.

Benieuwd naar de batterijconditie van je iPhone? Zo kom je er terecht:

 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Ga naar ‘Batterij’
 • Kies voor ‘Batterijconditie’
iPhone 12 mini batterij tips
Besparingsmodus (Screenshot: Mark Hofman / OMT)

Stel hem helemaal opnieuw in!

Als je echt alles geprobeerd hebt en je de wanhoop nabij bent, dan is er nog één grote maatregel die je kan nemen. Het is een pittige, maar wel het proberen waard als je toch niets meer te verliezen hebt. Je kan je iPhone namelijk terugzetten naar de fabrieksinstellingen en weer helemaal opnieuw instellen.

 • Ga naar ‘>Instellingen’
 • Kies voor ‘Algemeen’
 • Ga naar ‘Stel opnieuw in’
 • Kies voor ‘Wis alle inhoud en instellingen’
 • Bevestig je keuze
iPhone 12 mini batterij tips
Fabriekinstellingen (Screenshot: Mark Hofman / OMT)

Wanneer je iPhone nu weer opstart kan je ervoor kiezen om hem helemaal opnieuw in te stellen of een reserviekopie te herstellen. Kies voor die eerste om te kijken of de problemen nu zijn opgelost. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal je toch echt langs de Apple Store moeten.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Hoezo zoutjes resetten naar fabrieksinstellingen helpen? Dat is een typische Windows oplossing, dat dit effect heeft hij iPhone zou mij erg verwonderen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Mijn tips voor batterijbesparing zijn

  Helderheid scherm omlaag
  wifi tijdelijk uitschakelen (bij lezen)
  berichtgeving uitschakelen
  bluetooth uitschakelen
  apps afsluiten na gebruik
  ververs op achtergrond uitschakelen
  verminder beweging aan
  automatisch updates downloaden en installeren uit
  gebruik van intensieve taken als videobellen, gamen en streamen beperken

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  De belangrijkste tip is om je iOS niet direct te updaten naar een nieuwe versie. Het is elke keer hetzelfde probleem heb ik gemerkt. Na een update is de batterij opeens veel sneller leeg. Wachten op een x.1 versie is dan aan te raden.

 • Profielfoto
  AT024

  Beetje cliché tips maar ok beter dan niks. Ik zie eerder wat tips geven over locatievoorzieningen. Wat kan je beter uitzetten om batterij te besparen. Dat is waarschijnlijk te ingewikkeld

 • Profielfoto
  zulu

  Het valt me op dat de Samsung van mijn vriendin een halve dag tot een dag langer meegaat op de batterij, die zelfs in de ‘standby’ de tijd verlicht aangeeft. Apple heeft toch een andere keuze gemaakt dan de concurrent..

 • Profielfoto
  Raridder

  Of dit filmpje bekijken van Zollotech! Heeft bij mij goed geholpen op de iPhone 12.

  https://youtu.be/Nb5viaWrU4Y

 • Profielfoto

  Henk Jan de Bruijn op 30 november 2020 17:02
  Hoezo zoutjes resetten naar fabrieksinstellingen helpen? Dat is een typische Windows oplossing, dat dit effect heeft hij iPhone zou mij erg verwonderen.

  Ik had altijd precies dezelfde gedachte, maar bij onze iPad Pro heeft het echt geholpen. Waar de batterij op een gegeven moment binnen 2 dagen met weinig gebruik leeg was, hebben we na een nieuwe installatie weer een batterij die bijna 2 weken te gebruiken is..

 • Profielfoto
  whaha

  Hydræ op 30 november 2020 17:18
  Mijn tips voor batterijbesparing zijn

  Helderheid scherm omlaag
  wifi tijdelijk uitschakelen (bij lezen)
  berichtgeving uitschakelen
  bluetooth uitschakelen
  apps afsluiten na gebruik
  ververs op achtergrond uitschakelen
  verminder beweging aan
  automatisch updates downloaden en installeren uit
  gebruik van intensieve taken als videobellen, gamen en streamen beperken

  Apps afsluiten na gebruik kóst juist extra stroom.