iPhone 12 toch niet voor iedereen ‘pais en vree’

Door: Night - 18 reacties
iPhone 12 pro
Afbeelding: Apple Inc.

De iPhone 12 is nu twee weken uit en over het algemeen zijn de recensies lovend. Helaas is dat niet voor iedereen het geval, want ook de nieuwste iPhone blijkt her en der voor problemen te zorgen. Diverse gebruikers klaagden al over schade aan de behuizing en problemen met SMS berichten. De laatste klachtenronde heeft betrekking op het beeldscherm.

Al in de eerste week na de release van de iPhone 12 verschenen er klachten over schade aan de behuizing en het glas aan de achterkant van de nieuwe vlaggenschepen van Apple. Een week later verschenen meldingen van gebruikers die geplaagd werden door een SMS probleem. SMS-groepsberichten konden niet langer worden weergegeven of bezorgd.

Nu blijkt dat de er nog een derde probleem is bijgekomen voor de iPhone 12: gebruikers van de nieuwste iPhone meldden ditmaal dat het display van hun peperdure smartphone voor problemen zorgt.

Geelzweem op iPhone 12
In vergelijk met de iPhone 11 heeft de iPhone 12 een duidelijke geelzweem (klik/tap voor groter). Afbeelding: Reddit / ValyrianStyle

Incident of productiefout?

Reddit-gebruikers en op bezoekers van het Macrumors-forum melden dat het display van hun iPhone 12 of 12 Pro een geelzweem vertonen. Voordat je denkt dat dit ook bij jour iPhone 12 het geval is, is het wellicht de moeite waard om eerste de instellingen te bekijken. Dat scheelt je een gênant bezoek aan de dichtstbijzijnde Apple Store.

Als je namelijk Night Shift of True Tone op je iPhone hebt geactiveerd, krijgt het scherm opzettelijk een gele tint. Deze functie kun je weer uitschakelen onder Instellingen → Display en Helderheid. Als het scherm dan nog steeds een duidelijke geelzweem vertoont, kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met Apple om de iPhone te laten vervangen. Kleinere afwijkingen in de kalibratie en de kleurweergave van het OLED-beeldscherm vallen echter onder de toleranties die Apple hanteert, volgens NotebookCheck.

iPhone 12 vertoont geelzweem (reddit)
De rechter iPhone 12 vertoont een duidelijke geelzweem (klik/tap voor groter). Afbeelding: Reddit / ValyrianStyle

Het goede nieuws is dat het tot dusver bij alle gemelde klachten om geïsoleerde gevallen lijkt te gaan. Het is daarom op dit moment nog te vroeg om te spreken van productiefout, maar we houden het wel in de gaten.

Afgelopen zomer klaagden iPhone gebruikers ook al over een kleurzweem op het scherm. Toen handelde het over een groenzweem, vooral in donkere omgevingen. Hier bleek het echter niet te gaan om een defect display, maar het gevolg te zijn van een bug in iOS 13.5. Of de huidige geelzweem ook wordt veroorzaakt door iOS of dat het probleem daadwerkelijk bij het scherm ligt, is nu dus nog niet duidelijk.

Ervaar jij ook problemen met je nieuwe iPhone 12? Laat het ons dan weten in de reacties hieronder.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  prryvnhrk

  Ik denk dat ik hier ook ‘last’ van heb, er zit een gelige gloed over het scherm heen ook al staat True Tone. Het is zichtbaar als ik recht naar mn scherm kijk. Als ik m’n telefoon echter iets roteer dan wordt het scherm witter, heel gek. Vind het op zich niet heel storend maar had het al wel opgemerkt.

 • Profielfoto
  Buzz

  Is volgens mij normaal voor OLED schermen dat ze iets minder ‘warm’ lijken als je er niet loodrecht opkijkt. Heb ik ook al op mijn Xs.

 • Profielfoto
  pruus

  Mijn telefoon heeft ook een geelzweem. Hij was meegewassen in de broek. Wel met Ariël. Hij doet hen nog gewoon. Zijn dit kinderfoutjes? Ik ben bang van wel. Elke nieuwe serie heeft wel wat problemen. Helaas.

 • Profielfoto
  RTM85

  Heb ik ook op mijn 12 Pro.. Ik heb zojuist contact opgenomen met Apple maar die kunnen er niets aan doen, het is ook niet een bekend probleem verder zeggen ze. Ik mag langs komen, gaan ze “er naar kijken” ! Nou….

 • Profielfoto
  Matador

  Buzz op 7 november 2020 13:16
  Is volgens mij normaal voor OLED schermen dat ze iets minder ‘warm’ lijken als je er niet loodrecht opkijkt.

  Ze zijn juist ‘warmer’, want geliger.

 • Profielfoto
  Administrator

  Zelfde probleem hier. M’n iPhone 7 scherm is mooier. Als ik het scherm kantel (boven-beneden) zie je dat precies recht vooruit de boel geel is. Alle andere hoeken is het wit. Heb True Tone uit staan (al vanaf minuut 5) want dat is echt belachelijk. iPhone 12 Pro.

 • Profielfoto
  TakkU

  Dit was na de introductie van de iPhone 11 Pro toch ook al een ‘issue’? Zeker de eerste batch direct na levering heeft dit vaker. Heeft ook nog wel eens te maken met oplosmiddelen die nog niet volledig uitgedampt zijn etc.

 • Profielfoto
  computer space

  Dat van die hoeken is vrij logisch met OLED, dat zijn immers allemaal kleine bobbeltjes die per kleur andere afmeting hebben. Bij een LCD zijn alle kristallen volledig vlak en hetzelfde ongeacht het kleurenfilter er onder, dus LCD is hoekstabieler dan OLED.

 • Profielfoto
  sjoerdl

  Dit viel mij ook direct op bij de 12 Pro van m’n vriendin.. Als ik de reacties hier lees hoop ik voor Apple dat het nog weg trekt.. anders zie ik een terugroepactie aankomen:-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Matador op 7 november 2020 15:10

  Buzz op 7 november 2020 13:16
  Is volgens mij normaal voor OLED schermen dat ze iets minder ‘warm’ lijken als je er niet loodrecht opkijkt.

  Ze zijn juist ‘warmer’, want geliger.

  Dat is precies wat ik zeg, maar alleen als je er loodrecht op kijkt, en minder als je er van de zijkant naar kijkt. Lijkt me niet echt problematisch, ook die foto in het artikel hierboven niet.

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Ik ben overgestapt van een iPhone XR en een iPad Air 2 naar een iPhone 12 en een iPad Air 2020. Live tv streamen op de ziggo go app lukt nu ineens op beide apparaten niet meer.

  hebben hier meer mensen last van ?

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik heb een Xs wat volgens mij ook al OLED is. Toch is mijn Xs scherm witter dan het 12 pro scherm van een goede vriend, ook met Truetone uitgeschakeld.

 • Profielfoto
  marco1972

  Ik had dat ook viel me gelijk op toen ik voor de eerste keer het scherm zag , vergeleken met de 11 van mijn vrouw en die was veel witter. Ik heb dat aangepast en nu is mijn scherm prachtig wit. Het is dus echt een software instelling met je scherm is niks aan de hand . Je kan dit aanpassen naar smaak onder instellingen dan kiezen voor toegankelijkheid en weergave en tekstgrootte en dan kleurfilters dan vinkje zetten bij kleurtint
  Intensiteit heb ik op 25% van links staan en tint op 75% dus meer naar rechts . Uiteraard smaken verschillen maar ik heb een mooi scherm waar wit wit is en niet geel .

 • Profielfoto
  Merman

  De uitdrukking ‘pais en vree’ in de titelslaat nergens op. Het betekent namelijk dat je stopt met ruzie maken. Ik snap dus het gebruik ervan in de titel niet.

 • Profielfoto
  Glime

  Heb een iPhone 11 pro maar die heeft het zelfde, is gewoon hoe OLED is.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Apples en peren vergelijken blijft lastig, maar als ik mijn OnePlus 8 Pro (OLED) op mijn iPad (LCD) leg, kan ik de witwaarde van beide aardig gelijk krijgen.

  Ik heb echt geen geelzweem op mijn OLED scherm.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Eh, OnePlus 7 Pro is dat. .:)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  RTM85 op 7 november 2020 14:03
  Heb ik ook op mijn 12 Pro.. Ik heb zojuist contact opgenomen met Apple maar die kunnen er niets aan doen, het is ook niet een bekend probleem verder zeggen ze. Ik mag langs komen, gaan ze “er naar kijken” ! Nou….

  Online gekocht ? Dan is er nog een periode van een paar weken dat je het zonder reden kan terugsturen. (bij apple is dat 14 kalenderdagen)