iPhone 12-berichten verdwenen? Het komt waarschijnlijk door Android-gebruikers

Door: Wesley Akkerman - 2 reacties
iPhone 12 Pro
(Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Er zijn berichten verschenen van iPhone 12-gebruikers die klagen over het feit dat hun berichten verdwenen van hun smartphone. Het gaat om sms-berichten die afkomstig zijn van Android-telefoons, zoals het er nu naar uitziet. Dat schrijft althans de website MacRumors, die de klachten verzameld heeft.

Sinds de lancering van de iPhone 12 laten veel gebruikers weten tegen problemen aan te lopen binnen de Berichten-applicatie. Soms zien gebruikers de sms-berichten van hun vrienden niet, verdwijnen er zomaar berichten in groepsgesprekken of ontbreken er notificaties van binnengekomen sms-berichten. MacRumors schrijft verder dat er nog een hoop onduidelijk is over de situatie. Zo is niet duidelijk of het probleem wordt veroorzaakt door de iPhone of door iOS 14. Wel is duidelijk dat het gros van de mensen die de problemen tegenkomen, een iPhone heeft die onlangs dus uitgebracht is.

iPhone 12
Het beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

iPhone 12 heeft problemen met sms-berichten

De gedachte leeft dat Android-gebruikers hier een rol in spelen. Eén iemand met een iPhone 12 zegt bijvoorbeeld dat die de berichten van een Android-gebruiker niet meer ontvangt in een groepsgesprek. Die berichten staan wel op het apparaat van de verzender, waardoor het probleem dus ergens bij de ontvanger ligt. Meerdere gebruikers ondersteunen dat idee, in de zoektocht naar antwoorden op dit vervelende probleem. De problemen blijven niet beperkt tot groepsgesprekken, aangezien ook berichten buiten dergelijke gesprekken niet meer aankomen (terwijl dat eerst wel het geval was).

Het kan zijn dat het iets te maken heeft met het netwerk van gebruikers. In sommige gevallen helpt het de netwerkinstellingen van de iPhone 12 te resetten. Mocht dit het probleem niet oplossen, dan moet je dus wachten tot Apple een update uitbrengt die het probleem wel verhelpt. Of dit iets met iOS 14.2 te maken heeft, de update die sinds kort beschikbaar is, is niet duidelijk. De problemen zijn er in elk geval niet minder op geworden.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  Sturen de mensen in Nederland nu anno 2020 nog SMS’jes naar elkaar? (Dus alleen tussen Android en iOS)

  (Maar SMS’es ontvangen vanuit bedrijven blijft logisch) 

 • Profielfoto
  doctor_apple

  SvS op 16 november 2020 13:15

  Sturen de mensen in Nederland nu anno 2020 nog SMS’jes naar elkaar? (Dus alleen tussen Android en iOS)

  (Maar SMS’es ontvangen vanuit bedrijven blijft logisch) \\

  Wie stuurt er nu anno 2020, waar platform-agnostisch werken zo ongeveer het sleutelbegrip is nog berichten in een client als Messages of WhatsApp?

  Bericht van de provider toen ik me met mijn telefoon aanmeldde:

  “RCS Chat is a new standard for sending text messages and is called the successor to SMS and MMS. What does this mean in practice? Now you can write much longer messages, add files up to 100 MB to them, and check the delivery status. RCS Chat is available on your phone at no extra charge. You don’t need to download any apps or create a dedicated account – you can start writing right away.”

  RCS is platform onafhankelijk en bedacht door dezelfde groep die GSM, SMS, MMS, UMTS en LTE heeft uitgedokterd … En is dus redelijk universeeel …

  … Een van de eersten die RCS in zijn OS implementeerde was Google. Gevolg was dat veel Apple gebruikers (onterecht) RCS beschreven als een “Google Technologie”. Niets is minder waar. Net als SMS en MMS maakt RCS gebruik van provider specifieke infrastructuur voor de dienst.

  RCS biedt vele voordelen, zoals bijvoorbeeld het feit dat het ook werkt over WiFi …

  … bellen over WiFi is overigens iets wat bij veel providers wordt ondersteund, dus dat concept is niet nieuw. Of het nu iOS of Android is, overal een mogelijkheid.

  Alleen heeft Apple geen zin om RCS te implementeren. En nu dreigt het omgekeerde, vroeger was je de paria als je geen iMessage of Messages had … Omgekeerd dreigt straks te gebeuren, je bent de paria als je geen RCS hebt. RCS is namelijk niet alleen berichten, maar complete interactieve diensten zijn mogelijk ook in het kader van zakelijk verkeer (ondersteuning, verkoop of openbaar vervoer bijvoorbeeld).

  In dit geval is het niet Apple die voorloopt, maar achtelijk achterloopt op de rest. RCS is al reeds 10 jaar in ontwikkeling, bestond al in 2016 en sinds jaren zit het in verschillende telefoons ingebakken zonder dat gebruikers het wisten. Nu zetten wereldwijd vele providers hun netwerk open voor RCS en beginnen de problemen voor Apple gebruikers. Uitzondering is vooral de VS. Maar goed, mogelijk zit hier het probleem …

  Probleem zit hem dus niet bij Android, ook niet bij je provider, maar bij Apple’s visie inzake Messages, SMS, MMS en RCS. Messages-protocol openstellen wilde men niet, Messages voor Android beschikbaar stellen wilde men niet. Nu komt de bedenker van zo ongeveer de basis van ons mobiele bestaan met een standaard en wil Apple ook niet … Ook de nieuwe iPhone 12 heeft nog steeds geen RCS. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar ik weet zeker dat vanaf 2021 meer aandacht komt voor RCS. Juist omdat het universeel is.

  Waar veel aandacht voor is geweest is het gemis aan versleuteling. Dat is niet terecht. RCS biedt namelijk ook ondersteuning voor binaire (data) berichten en dus juist voor versleutelingsmechanismen via toepassingen die kunnen ontstaan welke RCS gebruiken als transport-laag.

  … Er zit een hoop moois in iOS en de nieuwe iPhone 12, maar er zijn ook duidelijk de nodige steken gevallen. Is ook niet zo gek, iOS is zeer sterk VS georienteerd, altijd geweest. Waar je ind e VS heel uitgebreide ondersteuning had voor de meest uiteenlopende functies van iOS is het in de rest van de wereld vaak een stuk minder. Enkel T-Mobile en Spring hebben in de VS reeds RCS ondersteuning. De rest heeft zich in de VS nog niet gecommiteerd aan de standaard.

  Probleem heb ik kunnen nabootsen … Als ik met een Android SIMkaart met een iPhone aanmeld op het provider netwerk, dan gaan zelfs korte tekstberichten via …

  RCS

  … omdat het provider netwerk heeft geregistreerd dat ik RCS ondersteuning heb. Nu ik geen RCS telefoon gebruik, gaan de berichten nog steeds via RCS protocol … En komen dus in het zwarte digitale zwarte gat.

  Zeker als je dus switcht van Android naar iOS ga je dit merken.