Helaas, pindakaas, iOS 15 waarschijnlijk niet voor iPhone 6S en oude iPhone SE

Door: Jelle van Es - 17 reacties
De iPhone 6s iOS 15
(Afbeelding: Apple)

Ergens is het wel indrukwekkend om te zien hoe lang Apple zijn smartphones voorziet van updates. Daar kunnen makers van Android-toestellen nog een puntje aan zuigen. Toch lijken twee smartphones straks de boot te missen wanneer iOS 15 verschijnt.

Want volgens de Israëlische website The Verifier kom iOS 15 niet naar de iPhone 6S en de 6S Plus. En wordt ook de oude iPhone SE overgeslagen met de nieuwe update.

iPhone 6S en iPhone SE krijgen geen iOS 15

Hoewel er op de website niet zo specifiek de modellen worden genoemd als dat ze niet worden ondersteund, is het meer zo dat er een lijstje is van de toestellen die wel iOS 15 krijgen. En daar uitbreken dus de iPhone 6S (Plus) en de iPhone SE. En eigenlijk is dat niet zo heel erg gek als je bedenkt dat beide smartphones draaien op redelijk verouderde hardware en inmiddels al een paar jaar op de markt zijn. De 6S komt uit 2015 en de SE kwam een jaar later uit. Wanneer het nieuwe besturingssysteem volgend jaar uitkomt betekent dat dus dat er een verschil van zes jaar tussen zit. Dan is het natuurlijk nog maar de vraag voor hoeveel consumenten je dat doet en hoe lastig het is om alles op de oude hardware draaiend te krijgen.

iphone 6s (2015)
Gouwe ouwe (Afbeelding: Apple)

Goed, die twee smartphones zouden dus geen iOS 15 meer krijgen. Maar als je één van de onderstaande apparaten hebt liggen, zou je gewoon nog mee kunnen:

 • De iPhone die in 2021 uitkomt
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone SE (tweede generatie)
 • iPod touch (zevende generatie)

Tijd voor het museum

Met de kans dat de iPhone 6S en de iPhone SE geen iOS 15 krijgen, is volgend jaar een mooi moment om er afscheid van te nemen. Mocht je ze nu nog gebruiken, dan is dat eigenlijk wel indrukwekkend, aangezien jouw smartphone dan al vijf jaar meegaat.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Kevin

  Ik heb mijn 6S nu al 5 jaar. En het is dat de batterij ruk is, anders zou ik er zo nog een paar jaar mee kunnen doen. Telefoon is totaal niet traag. Doet waarvoor ik ‘m nodig heb. Wellicht dat ik gewoon de batterij vervang en er nog een tijdje mee doe. Ga er vanuit dat ie wel gewoon beveiligingsupdates blijft krijgen. Wat ik ideaal vind is dat als ik twee keer tap op de homeknop, de helft van het scherm omlaag komt. Daardoor is ie heel makkelijk met 1 hand te bedienen. De nieuwere toestellen hebben dat volgens mij niet, en ik heb de stille hoop dat de iPhone 13 weer touch ID heeft en daarmee deze functionaliteit weer terugkeert. Als iemand weet of dit toch ook kan op de modellen zonder homeknop, dan upgrade ik gelijk naar de 12.

  Ik zou de iPhone SE kunnen kopen, maar als ik dan na 5 jaar een nieuw toestel koop, dan wil ik wel een nieuw jasje..

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Dan is het natuurlijk nog maar de vraag voor hoeveel consumenten je dat doet

  Hier in huis drie iPhones waaronder een 6S plus en een SE. Dus dat is 2/3 van de vloot. Beiden iets meer dan 3 jaar oud schat ik zo. Ze mogen dan wel 5 a 6 jaar geleden op de markt verschenen zijn maar ze zijn nog tot een paar jaar daarna gemaakt en verkocht. Zien er nog als nieuw uit, werken nog perfect, ook de batterij. Dus weinig reden om ze af te danken of naar het “museum” te verwijzen.

  Maar goed, ze draaien nu iOs en dat zal ook na het verschijnen van iOS 15 nog wel even blijven werken.

 • Profielfoto
  soundmaniac

  @kevin Dit beschikbaar door aande onderkant scherm naar beneden te swipen. Er is ook een mogenlijkheid om in te stellen, dat je 2 of 3x tikt op achterzijde iphone.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Pfff, iOS 14 is niet binnen. iOS 15 is er pas over een jaar. Maar laten we ons nu al druk maken hierover.

  Hoe zit het ook al weer met het covid-19 vaccin?

 • Profielfoto
  Kevin

  soundmaniac op 23 november 2020 10:15
  @kevin Dit beschikbaar door aande onderkant scherm naar beneden te swipen. Er is ook een mogenlijkheid om in te stellen, dat je 2 of 3x tikt op achterzijde iphone.

  Ah, top! Dankjewel. Hoe vind jij dat werken als ik vragen mag? Misschien toch maar upgraden dan.

 • Profielfoto
  Jako

  Deze uitspraak is ongeveer net zo veilig als zeggen dat morgen de zon opkomt; eens per 2 iOS-en valleen er apparaten af en de 6S (en de gelijkaardige SE)  is sinds iOS 13 het oudst ondersteunde apparaat…

  overigens: iOS 14 draait prima op een 6s

 • Profielfoto
  soundmaniac

  @kevin. na 4 jaar een iphone 7 plus gebruikt te hebben. en overgeggaan naar een 12 pro max moet ik zeggen dat dit prima werkt. Moest wel even wennen natuurlijk. En face id werkt ook top!

 • Profielfoto
  Frans

  @Kevin,

  Ik heb nog een iPhone 6 (2014) die prima draait op iOS 12. Krijgt ook nog security updates. Accu is 2 jaar geleden vervangen voor 3 tientjes of zo bij een erkend Apple reparateur. Ik ga hem binnenkort vervangen door een 13 mini, alleen omdat ik nu ook een Apple Watch wil aanschaffen en die niet samenwerkt met mijn 6.

  Als jij nog tevreden bent met je 6S zou je de accu kunnen laten vervangen en afwachten of iOS 15 inderdaad niet naar de 6S komt. Als dat niet zo is kan je gerust nog een jaar (of meer) met een ‘verouderd’ OS plezier van je 6S hebben. Maar ook als je dat niet wilt is 3 tientjes een goede investering om nog een jaar met je 6S te kunnen doen, een nieuwe iPhone die je in 5-6 jaar afschrijft kost meer per jaar!

  Succes met je keuze. 🙂

 • Profielfoto
  Frans

  Oh, ik bedoelde 12 mini. Stom dat je niet kunt corrigeren hier. 😖

 • Profielfoto
  bassbug

  Kevin op 23 november 2020 10:04
  Ik heb mijn 6S nu al 5 jaar. En het is dat de batterij ruk is, anders zou ik er zo nog een paar jaar mee kunnen doen.

  Een nieuw batterij bij Apple (ik doe het liever bij Apple dan bij zo’n telefoonreparatie ‘om de hoek’) kost ongeveer €55. Kan je iPhone weer zeker 2 jaar mee met een goede batterij

 • Profielfoto
  Ome Wout

  Hier een oude SE, werkt nog prima.

 • Profielfoto
  donut

  Heb net mijn batterij vervangen van mijn SE – zelf- met een kit van 20 euro incl gereedschap. Goed te doen als je een beetje voorzichtig bent. Gaat nu weer 4 jaar mee.

 • Profielfoto
  Pizzakoerier

  Kevin op 23 november 2020 10:04
  Ik heb mijn 6S nu al 5 jaar. En het is dat de batterij ruk is, anders zou ik er zo nog een paar jaar mee kunnen doen. Telefoon is totaal niet traag. Doet waarvoor ik ‘m nodig heb. Wellicht dat ik gewoon de batterij vervang en er nog een tijdje mee doe. Ga er vanuit dat ie wel gewoon beveiligingsupdates blijft krijgen. Wat ik ideaal vind is dat als ik twee keer tap op de homeknop, de helft van het scherm omlaag komt. Daardoor is ie heel makkelijk met 1 hand te bedienen. De nieuwere toestellen hebben dat volgens mij niet, en ik heb de stille hoop dat de iPhone 13 weer touch ID heeft en daarmee deze functionaliteit weer terugkeert. Als iemand weet of dit toch ook kan op de modellen zonder homeknop, dan upgrade ik gelijk naar de 12.

  Ik zou de iPhone SE kunnen kopen, maar als ik dan na 5 jaar een nieuw toestel koop, dan wil ik wel een nieuw jasje..

  Dit werkt inderdaad door de onderkant van het scherm een tikje omlaag te swipen. Werkt op de iPhone 12 mini eigenlijk prima vind ik. Nu ben ik niet zo’n éénhandigetelefoongebruiker maar hiervoor zou ik het zeker niet laten!

 • Profielfoto
  MegaChriz

  Ik ben van mening dat een toestel niet per se het laatste OS hoeft te draaien om nog bruikbaar te zijn. Al kunnen er na een paar jaar wel functies gaan uitvallen. Ik heb bijvoorbeeld een iPod Touch uit 2010 (4e generatie). Veel websites doen het niet meer zo goed op dit apparaat, bepaalde apps die er op stonden werken niet meer (waaronder YouTube en de Apple Store app), maar Mail en Muziek werken nog steeds prima. Accu is niet veel meer, bij actief gebruik van het scherm valt de iPod binnen zo’n tien minuten uit als deze niet aan de oplader zit. Muziek afspelen met scherm uit kan nog zeker een uur zonder oplader (en wellicht langer). (Ik gebruik de iPod eigenlijk alleen nog voor het afspelen van muziek en als wekker.)

 • Profielfoto
  Kevin

  soundmaniac op 23 november 2020 11:01
  @kevin. na 4 jaar een iphone 7 plus gebruikt te hebben. en overgeggaan naar een 12 pro max moet ik zeggen dat dit prima werkt. Moest wel even wennen natuurlijk. En face id werkt ook top!

  Thanks! Goed om te weten!

  Frans op 23 november 2020 11:15
  @Kevin,

  Ik heb nog een iPhone 6 (2014) die prima draait op iOS 12. Krijgt ook nog security updates. Accu is 2 jaar geleden vervangen voor 3 tientjes of zo bij een erkend Apple reparateur. Ik ga hem binnenkort vervangen door een 13 mini, alleen omdat ik nu ook een Apple Watch wil aanschaffen en die niet samenwerkt met mijn 6.

  Als jij nog tevreden bent met je 6S zou je de accu kunnen laten vervangen en afwachten of iOS 15 inderdaad niet naar de 6S komt. Als dat niet zo is kan je gerust nog een jaar (of meer) met een ‘verouderd’ OS plezier van je 6S hebben. Maar ook als je dat niet wilt is 3 tientjes een goede investering om nog een jaar met je 6S te kunnen doen, een nieuwe iPhone die je in 5-6 jaar afschrijft kost meer per jaar!

  Succes met je keuze. 🙂

  Dankje ik ga er nog even over nadenken. Grappig dat je de Apple Watch noemt, die overweeg ik ook te kopen. Vrees dat de batterij van m’n iPhone dat niet overleeft. Maar met het oog daarop kan ik misschien beter de batterij vervangen nu en over een jaar te upgraden. Scheelt toch wel in de kosten.

 • Profielfoto
  Night

  Zou ik altijd doen. ‘Om de hoek’ ben je voor twee tientjes klaar en gaat je iPhone weer shinen 🙂

 • Profielfoto
  Hydræ

  Met de kans dat de iPhone 6S en de iPhone SE geen iOS 15 krijgen, is volgend jaar een mooi moment om er afscheid van te nemen.

  Iets met geplande veroudering en een alsmaar groeiende afvalberg. Dat een iPhone niet het laatste iOS draait is geen argument om er afscheid van te nemen.