Jelle van Es
Jelle van Es HomePod 5 november 2020

HomePod mini vs HomePod: alle verschillen tussen de twee speakers

De HomePod is een ietwat raar product binnen de catalogus van Apple. Het product werd in 2018 op de markt gebracht, maar in Nederland is hij eigenlijk nooit officieel verschenen. Bij een Apple-winkel vind je hem niet, hoewel hij wel te koop is bij Bol.com. En straks komt daar ook nog eens de HomePod mini bij.

In de Verenigde Staten is deze HomePod mini vanaf vandaag te bestellen en wordt dan als het goed is op 16 november uitgeleverd. De kans is groot dat je dan ergens eind november via een Nederlandse webshop kan bestellen. Maar wat zijn de verschillen tussen de twee producten?

De HomePod mini en de gewone HomePod

En eigenlijk zijn de verschillen tussen de HomePod en de HomePod mini behoorlijk groot. De eerste geldt als een premium product, terwijl de tweede vooral als een budgetmodel op de markt wordt gebracht. En dat zie je dan ook terug in de prijs. Het premium model kost in de Verenigde Staten 299 dollar, terwijl de mini voor 99 dollar straks over de toonbank gaat. Daarnaast is er ook een verschil in grootte. De eerste is zo’n 17 bij 14 centimeter groot. De mini is ongeveer de helft met een omvang van acht bij 10 centimeter. Het zijn dus sowieso geen grote speakers. Daarnaast is er ook een verschil in gewicht. De normale versie weegt zo’n 2,5 kilo, terwijl de mini met een gewicht van 340 gram ook goed gebruikt kan worden om als bal over te gooien.

HomePod Mini
De mini

Uiteraard zul je voor het beste geluid moeten aankloppen bij de gewone HomePod. Deze kent een zogenaamde High-excursion woofer met een custom amplifier en een zevental horn-loaded tweeters, waarbij elke ook een custom amplifier heeft. Bij de HomePod mini wordt er gesproken over een full-range driver met dual passive radiators voor een diepe bass en hoge frequenties die goed te horen zijn. In de praktijk komt het er op neer dat het geluid gewoon minder mooi en krachtig is. De gewone versie heeft verder zes microfoons ingebouwd, terwijl de mini het met vier moet doen. Beiden kunnen via een tweede model in stereo gepaired worden en ondersteunen AirPlay 2.

Niet handig voor Apple TV

Maak je gebruik van een Apple TV 4K en wil je daar goed geluid voor? Dan is het handig om de gewone HomePod te halen. Die ondersteunt namelijk Home Theater voor het apparaat, wat op de HomePod mini ontbreekt. Die laatste mist ook zoiets als Spatial Awareness. Maar buiten dat kennen beiden apparaten ondersteuning voor Siri, een Intercom-functie, Smart Home Hub en zijn er Touch Controls.

Toch blijft voor ons de grote vraag wanneer één van de twee apparaten nu echt in Nederland uitkomen. Daar hebben we nog geen antwoord op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
HomePod mini vs HomePod: alle verschillen tussen de twee speakers
Sluiten