Night
Night Nieuws 28 november 2020

Het kan Apple wél een barst schelen

Apple heeft weer eens een patent ingediend. Niet voor de Mac of de iPhone, maar voor de voorruit van je auto. Het patent omschrijft een voorruit die een sterretje of barst kan detecteren. vervolgens kan er direct een afspraak geboekt worden om het te laten repareren. Zou het voor de beruchte Apple Car zijn?

Apple weet het wel het een en ander over gebarsten schermen. Dat verklaart misschien waarom het bedrijf een patent heeft aangevraagd voor een auto-voorruit, die de eigenaar op de hoogte stelt wanneer deze een sterretje of barst heeft opgelopen.

Het systeem kan kleine breuken en barsten vinden voordat ze groter worden en zou een e-mail of sms naar de bestuurder kunnen sturen om het probleem op te lossen. Volgens Apple zou het zelfs automatisch een reparatieafspraak kunnen inplannen. Het octrooi zou zomaar deel kunnen uitmaken van de plannen voor een eigen Apple-auto waarover al zoveel geruchten de ronde doen.

Apple Carglass
Het patent, ingediend door Apple, omschrijft een systeem dat zou controleren op schade aan de voorruit. Het kan de bestuurder waarschuwen voor sterretjes voordat ze groter worden.

Het systeem maakt gebruik van een geleidende film tussen de glaslagen om de ruit op schade te controleren. Hoewel de meeste automobilisten wel zouden merken als er een splinter uit hun voorruit wordt geslagen, kan het voorgestelde systeem sterretjes en andere schade identificeren vóórdat ze onherstelbare vormen aannemen.

Volgens de omschrijving moet het zelfs mogelijk worden om CarPlay in te schakelen om automatisch een afspraak bij de garage te maken.

Apple Carglass

Het waarschuwingssysteem voor de voorruit van Apple zou, met behulp van geleidende film tussen de twee glaslagen, een ​​infraroodscherm creëren dat schade in een vroeg stadium kan oppikken.Het patent werd al in augustus door Apple is ingediend maar pas deze week door CNET ontdekt. Het gepatenteerde systeem zou bij schade een e-mail of sms naar de bestuurder kunnen sturen om hen te adviseren een reparatie in te plannen. Het zou zelfs automatisch een afspraak kunnen maken zonder tussenkomst van de gebruiker of na een korte bevestiging van de gebruiker.

Toekomstmuziek

Wij denken gelijk aan CarPlay, maar we kijken verder in de toekomst. Want mocht je auto een autonoom rijdend voertuig zijn, dan zou hij zichzelf zelfs bij Carglass kunnen binnenrijden voor een reparatie, terwijl jij slaapt.

Natuurlijk kan er ook een dag komen waarop de voorruit zichzelf heelt. Onlangs schreven we nog over een ‘zelfherstellend’ scherm dat zou kunnen worden gebruikt om beschadigingen in het scherm van een iPhone, iPad of Apple Watch zou kunnen repareren.

Het is waarschijnlijk niet geschikt om in een autoruit te gebruiken, maar er kan een dag komen waarop je auto je niet alleen waarschuwt voor een sterretje in de voorruit, maar deze ook zelf repareert.

‘iCar’

Apple bereidt zich al een tijdje voor om in de auto-industrie te stappen. In 2015 vertelde Apple-bestuurslid Mickey Drexler in een interview dat Steve Jobs destijds overwoog om een ​​auto te bouwen. ‘Steve Jobs gaat een iCar ontwerpen,’ zei Drexler. ‘Ik denk dat auto’s uitermate geschikt zijn voor een cool design.’

Een conceptvideo, die in 2016 de ronde deed, onthulde een prototype van een Apple-auto met een breed dashboarddisplay, connectiviteit met andere Apple-apparaten en het kenmerkende minimalistische ontwerp van het bedrijf.

Er gaan al jaren geruchten rond dat Apple plannen heeft voor een elektrische auto. Meer dan 1.000 ingenieurs zouden aan ‘Project Titan’ werken in een verborgen laboratorium in Sunnydale, Californië. Het nieuw ontdekte patent zou dus deel kunnen uitmaken van de plannen voor die Apple-auto.

Elon Musk vertelde de BBC dat Apple’s plannen om te concurreren met Tesla een ‘publiek geheim’ zijn. ‘Het is best moeilijk om iets te verbergen als je er meer dan duizend ingenieurs voor inhuurt,’ zei Musk.

Waarnemingen van mysterieuze met een reeks aan camera’s uitgeruste auto’s die in het verleden bij Apple zijn geregistreerd, hebben de speculatie aangewakkerd dat het bedrijf ook aan een autonoom voertuig werkt.

Apple heeft het doel van Project Titan nooit officieel bevestigd, maar er zijn sterke aanwijzingen dat het onderzoek doet naar autotechnologie, inclusief het wegnemen van werknemers van Tesla en NASA.

De tijdlijn voor een Apple-auto is minder duidelijk geworden omdat het project te maken kreeg met bestuurlijke problemen, waaronder het vertrek van hoofdingenieur Steve Zadesky in 2019.

Eerdere geruchten voorspelden dat Apple zijn eerste auto in 2019 of 2020 zou onthullen, maar recentere rapporten hebben de datum naar ‘ergens tussen 2023 en 2025’ verschoven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het kan Apple wél een barst schelen
Sluiten