Wesley Akkerman
Wesley Akkerman App Store 23 november 2020

Google Chrome is dankzij Apple Silicon veel sneller dan voorheen

De Google Chrome-browser is één van de meest populaire browsers van dit moment, dus moet die goed werken op allerlei systemen. Uit een test blijkt nu dat de browser twee keer zo snel werkt op een Apple Silicon-computer. Dat is dus goed nieuws voor alle gebruikers van het programma, aangezien Chrome nog wel eens log en langzaam aanvoelt.

Daar bericht technologiewebsite Ars Technica over. Google heeft onlangs een nieuwe versie van Google Chrome uitgebracht die ondersteuning biedt voor de nieuwe Apple Silicon M1-processor. Uit de benchmarktest blijkt dat de browser nu twee keer zo snel is in vergelijking met de versie die gebruikt en vertaald wordt via Rosetta 2. Dat is een speciaal vertaalprogramma van Apple, waarmee apps die zijn gebaseerd op x86 (en dus zijn bedoeld voor oudere Macs), alsnog gebruikt kunnen worden op een Mac met een Silicon-chipset. Dit is echter geen vervanger voor een native app, maar wel een hulpmiddel tot je er één hebt.

Google Chrome-test
Google Chrome-test op Apple Silicon.

Google Chrome is nu twee keer zo snel

Toen Apple de nieuwe MacBook Air, MacBook Pro en Mac Mini uitbracht met de Silicon-processor, had Google Chrome nog geen standaardondersteuning ingebouwd. Daardoor moest de app via Rosetta 2 gebruikt worden. Dat kan in principe, maar is natuurlijk geen ideale situatie. Veel gebruikers zeiden toen echter al dat de huidige versie veel beter werkt dan op hun oude systemen, maar nu blijkt dat het programma dus nog sneller werkt. De test die Ars Technica uitgevoerd heeft, is gedaan via Speedometer. Uit het artikel:

The first benchmark … Speedometer, is the most prosaic—the only thing it does is populate lists of menu items, over and over, using a different Web-application framework each time. This is probably the most relevant benchmark of the three for “regular webpage,” if such a thing exists. Speedometer shows a massive advantage for M1 silicon running natively, whether Safari or Chrome; Chrome x86_64 run through Rosetta2 is inconsequentially slower than Chrome running on a brand-new HP EliteBook with Ryzen 7 Pro 4750U CPU.

Voor sommige gebruikers geldt dat de Google Chrome-browser automatisch geüpdatet werd naar de Apple Silicon-versie. Echter, mocht blijken dat Chrome dat bij jou nog niet gedaan heeft, dan kun je de juiste versie downloaden vanaf de Chrome-website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google Chrome is dankzij Apple Silicon veel sneller dan voorheen
Sluiten