Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 12 november 2020

Facebook plaatst voorlopig nog geen nieuwe politieke advertenties

Facebook heeft woensdag aangekondigd voorlopig nog geen nieuwe politieke advertenties te plaatsen op zijn platforms. Dat geldt voor in elk geval een maand en heeft alles te maken met de manier waarop nu omgegaan wordt met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit nieuws werd als update toegevoegd aan het originele bericht over het aannemen van nieuwe politieke advertenties.

Aan dat bericht is onder meer de volgende tekst toegevoegd:

The temporary pause for ads about politics and social issues in the US continues to be in place as part of our ongoing efforts to protect the election. Advertisers can expect this to last another month, though there may be an opportunity to resume these ads sooner. Getting the US election results this year may take longer than in previous elections due to the coronavirus (COVID-19) pandemic and more people voting by mail. We’ve introduced a range of policies and products to help protect the integrity of the election and reduce opportunities for confusion or abuse.

Wat Facebook niet benoemt is dat voorspeld wordt dat Joe Biden de verkiezingen gewonnen heeft en dat president Trump zich niet kan neerleggen bij die te verwachten uitslag.

Facebook neemt geen nieuwe politieke advertenties aan

De ban op nieuwe politieke advertenties werd begin oktober aangekondigd en ging op de dag van de verkiezingen van kracht. Het is het antwoord op de vraag hoe Facebook omgaat met allerlei zaken als misinformatie en misleidende informatie, omtrent zaken als verkiezingsfraude, covid-19 en aanverwante zaken. Dit heeft als effect dat bepaalde berichten van (het campagneteam van) Trump de massa niet kunnen bereiken, maar ook is het zo dat de Democraten niet optimaal kunnen profiteren van het momentum dat Biden nu gegenereerd heeft. De strijd om het Senaat is nog niet gestreden.

Sinds het begin van de ban heeft Facebook ook opmerkelijke trends gespot op het gebied van (aansporing tot) geweld. Dergelijke data is zorgwekkend en de trends verergeren waarschijnlijk nog nu Trump zich tegen de voorlopige uitslag verzet.

Reageer op artikel:
Facebook plaatst voorlopig nog geen nieuwe politieke advertenties
Sluiten