Thomas Aalderink
Thomas Aalderink | LinkedIn Nieuws 22 november 2020

Facebook haalt opnieuw uit naar Apple: marktpositie wordt misbruikt

Niet voor het eerst heeft Facebook zich boos gemaakt om het beleid van Apple. Het social media platform laat weten dat Apple in hun ogen misbruik maakt van hun positie. Vooral hoe er om wordt gegaan met dataverzameling is ze een doorn in het oog.

In een statement tegen Bloomberg laat Facebook weten dat Apple de boel enigszins bedonderd. Het nieuwe beleid omtrent dataverzameling is er volgens de iPhone-maker vooral om de privacy te waarborgen, maar daar zet Facebook grote vraagtekens bij. Volgens het bedrijf van Zuckerberg gaat het namelijk alleen maar om meer winst.

Facebook ruikt misbruik van marktpositie

Apple maakt volgens Facebook misbruik van hun dominante marktpositie. Hierdoor kunnen ze hun eigen dataverzameling in stand houden, en dit tegelijkertijd onmogelijk maken voor andere partijen. De kracht en het succes van Facebook zit vooral in de data die ze overal weg weten te halen. Het nieuwe beleid van Apple zorgt er dus voor dat dit een stuk lastiger gaat worden.

Wat Facebook het meest tegen het zere been stoot, is dat Apple zich zelf niet hoeft te houden aan deze nieuwe richtlijnen. Het social media platform beweert dat Apple op een vergelijkbare manier data verzameld. Volgens Facebook maakt de iPhone-maker dus misbruik van hun machtspositie.

Apple reageert op de kritiek

Inmiddels heeft Apple gereageerd op de kritiek. In een reactie laten ze weten dat Facebook openlijk heeft toegegeven dat ze altijd zoveel mogelijk data proberen te verzamelen, met als doel profielen samenstellen om zo geld te verdienen. Steeds vaker negeert het bedrijf de privacy van gebruikers en daar wil Apple iets tegen doen.

Apple is Facebook overigens als eens tegemoet gekomen. De introductie van een privacy-schakelaar werd uitgesteld na kritiek van Facebook. Bedrijven hadden volgens hen langer nodig om deze optie te integreren. Apple besloot gehoor te geven aan dit verzoek.

Reageer op artikel:
Facebook haalt opnieuw uit naar Apple: marktpositie wordt misbruikt
Sluiten