Night
Night Nieuws 8 november 2020

De toekomst van de Apple Watch: buigbaar, recyclebaar en zelf-reparerend?

Als je al in het bezit bent van een Apple Watch, heb je al kennis gemaakt met de wereld van wearables. Maar door een nieuwe ontwikkeling kunnen wearables veel meer worden dan polshorloges of hartmonitors. Een team van wetenschappers heeft een rekbare, zelfherstellende, recyclebare wearable ontwikkeld die de toekomst de Apple Watch zou kunnen betekenen.

Het team, bestaande uit onderzoekers uit China en de VS, heeft een nieuwe wearable ontwikkeld die zich gedraagt ​​als een tweede huid. Deze kan uitrekken terwijl je beweegt en zichzelf repareren als het een kleine beschadiging oploopt. De wearable kan worden gebruikt voor taken zoals het meten van de lichaamstemperatuur of als dagelijkse stappenteller. Het teams stelt dat de nieuwe wearable niet alleen kan worden gebruikt voor controle van de gezondheid. Het kan ook de volgende stap zijn voor mens-computer interfaces en zelfs toepasbaar zijn binnen virtual reality.

Wearable als tweede huid

Dankzij de configureerbaarheid van de technologie kan deze worden aangepast aan allerlei behoeften. “Als je dit als een horloge wilt dragen, kun je het om je pols doen”, zei Dr. Jianliang Xiao, een onderzoeker bij de afdeling Werktuigbouwkunde aan de Universiteit van Colorado, Boulder. “Als je dit als een ketting wilt dragen, kun je het om je nek doen.”

 

De toekomst van de Apple Watch
Vervormbaar materiaal: is een Apple Watch als tweede huid de toekomst?

Dit betekent dat het adaptiever is dan momenteel beschikbare wearables. “Smartwatches zijn functioneel misschien mooi, maar het blijven een groot stuk metaal aan een polsband”, zei Dr. Wei Zhang, een onderzoeker bij de afdeling Chemie aan de Universiteit van Colorado in Boulder. “Als we een echt draagbaar apparaat willen, is het idealiter een dunne film die zich comfortabel aan je lichaam aanpast.”

De flexibele wearable is gemaakt door zeefdruk te gebruiken om een ​​circuit van vloeibare metalen draden te vormen. Die werd vervolgens tussen twee flexibele films van polyamide geperst. Het resultaat heeft ongeveer de dikte van een pleister en kan op de huid worden geplakt, waar het gewoon met het lichaam mee beweegt zonder de functionaliteit te verliezen.

En zo’n toekomstige wearable kan ook zichzelf repareren. “Als je een stukje elektronische huid afbreekt, hoef je de gebroken delen alleen maar samen te knijpen om het weer een geheel te laten vormen”, zei Dr. Zhang.

Recyclebaar

Het doel is niet alleen om een ​​nieuw soort wearable te creëren, maar ook om elektronisch afval te verminderen. “Onze oplossing voor elektronisch afval is om te beginnen met hoe we het apparaat maken, niet vanaf het eindpunt of wanneer het al is weggegooid. We willen een wearable dat gemakkelijk te recyclen is, ”zei Dr. Xiao.

➔ Het werk is gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances. Lees hier meer over dit onderwerp.

Reageer op artikel:
De toekomst van de Apple Watch: buigbaar, recyclebaar en zelf-reparerend?
Sluiten