Jelle van Es
Jelle van Es App Store 11 november 2020

Apple’s claims tegenover Epic en Fortnite voor een deel afgewezen

Fortnite is alweer een tijdje niet meer speelbaar op de apparaten van Apple. Maar de verschillende rechtszaken tussen Apple en Epic zijn nog altijd gaande. En daarin heeft een rechter nu een deel van de claims die Apple heeft gemaakt afgewezen.

Het ging vooral om de manier waarop Apple Epic neerzette. Epic zou namelijk een ondankbaar bedrijf zijn doordat ze mede dankzij de App Store in staat waren dat Fortnite 130 miljoen keer in 174 landen is gedownload. En dat het bedrijf daarmee 500 miljoen dollar heeft verdiend.

Rechter gaat niet mee in denkwijze Apple rondom Fortnite

Nu is er een nieuwe rechter in de vorm van Yvonne Gonzalez Rogers die uitspraak heeft gedaan, dat is samengevat door Phonearena, binnen het U.S. District Court for the Northern District of California. Ze stelt dat alle eisen tegenover Epic op één na niet geldig zijn. Het enige waar Apple volgens deze rechter aanspraak op kan maken is dat Epic contractbreuk heeft gepleegd. Zij besloten namelijk in een update de mogelijkheid te introduceren om buiten de App Store om in-game aankopen te doen. En dat mocht dus niet.

Fortnite App Store 16x9
Klik/tap voor groter.

Maar buiten contractbreuk zou volgens Gonzalez Rogers Apple geen zaak hebben om zich op te beroepen. Uiteraard hebben beide partijen nog altijd hun eigen lezing op de uitspraak. Epic vindt dat het geen geld heeft gestolen omdat het om hun eigen creatieve input gaat. Terwijl Apple op hun beurt wel vindt dat Epic geld heeft gestolen en daar recht op heeft. Door buiten de App Store om geld weg te sluizen heeft Apple inkomsten gemist waar het bedrijf volgens de advocaten wel recht op heeft.

De soap gaat verder

Met deze uitspraak is er nog geen definitief einde van het verhaal. Het kopje contractbreuk blijft namelijk een belangrijke rol spelen, waardoor de soap tussen de twee bedrijven voorlopig nog doorgaat.

Reageer op artikel:
Apple’s claims tegenover Epic en Fortnite voor een deel afgewezen
Sluiten