Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Nieuws 30 november 2020

Apple Watch redt het leven van een 25-jarige man in de Verenigde Staten

Dat de Apple Watch je helpt aan een gezonder leven weten we natuurlijk al. Maar het slimme horloge kan ook levensreddend zijn.

De 25-jarige Zachary Zies lijdt aan de ziekte atexie van Freidreich, een erfelijke zenuwaandoening. Hierdoor hebben ze last van verstoringen van het evenwicht en de bewegingscoördinatie. Ze voelen dan ook geen passieve bewegingen en vibraties. Ook kan het gevolgen hebben voor vitale organen als het hart en de hersenen.

Waarschuwing door Apple Watch

Afgelopen weekend ging het mis en kreeg hij een aanval. Op zijn Apple Watch zag hij dat zijn hart 210 slagen in een minuut maakte. Dat is veel meer dan normaal, waar een gewone hartslag meestal ergens tussen de 60 en 100 slagen per minuut ligt. Bij intensief sporten kan deze rond de 180 liggen. De Apple Watch gaf de man dan ook een waarschuwing.

Nadat hij de melding zag ging hij dan ook meteen naar de dokter. Die gaf hem dan ook meteen een ablatie, een behandeling tegen hartritmestoornissen door middel van een katheterisatie of operatie. Bij Zies werd daardoor littekenweefsel verwijderd die de oorzaken van zijn probleem was.

Zies is dan ook blij met de werking van zijn slimme horloge. “De Apple Watch vertelde me dat er iets aan de hand was en dat ik hulp moest zoeken,” vertelt hij tegen NBC 24. Gelukkig gaat het nu weer beter met hem en hij vertelt dat hij weer voor 90 procent de oude is.

Het meten van je gezondheid

De Apple Watch heeft verschillende functies waarmee je jouw gezondheid kunt meten. Zo meet het zoals hierboven natuurlijk de hartslag en kan het daarmee een ecg maken, maar heeft de nieuwe Series 6 ook een sensor die de het zuurstofgehalte in het bloed kan meten.

Mocht je ergens over onzeker zijn, of denk je dat je ergens last van hebt, dan is het van belang om ook naar de dokter te gaan. Die kan dan kijken of er echt iets aan de hand is. Toch waarschuwen wetenschappers dat het horloge kan zorgen voor een overbelasting van de zorg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple Watch redt het leven van een 25-jarige man in de Verenigde Staten
Sluiten