Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Diensten 1 november 2020

Apple TV Plus bestaat 1 jaar: hoe heeft de dienst zich ontwikkeld?

Apple is met Apple TV Plus inmiddels ook een serieuze speler geworden op het gebied van streaming, maar hoe staat het er nu voor?

Tijdens de presentatie van de iPhone 11, iets meer dan een jaar geleden, kwam er nog een ander bijzonder bericht. Apple maakte bekend dat het met de dienst Apple TV Plus kwam. Een unieke streamingdienst waar alleen eigen producties opkomen.

Een jaar Apple TV Plus

Inmiddels zijn we een jaar later en kunnen we voor het eerst echt een oordeel vellen over Apple TV Plus. In dat jaar zijn er verschillende nieuwe series bijgekomen en heeft Apple ook meer plannen bekend gemaakt voor de dienst.

Het bijzondere van Apple TV Plus was dat iedereen die een nieuw Apple Device kocht de dienst gratis mocht gebruiken. Nu zullen de eerste mensen die gebruikmaakten van de dienst binnenkort moeten betalen. De dienst kost 4,99 euro per maand, waarmee het dus een stuk goedkoper is dan Netflix, Videoland en Disney Plus. De enige streamingdienst die in Nederland goedkoper is, is Amazon Prime Video. Hiervoor betaal je 2,99 euro.

De kwaliteit van het beeldmateriaal is goed te noemen. Doordat alle films en series op Apple TV Plus nieuw zijn,  zijn ze dan ook te zien in 4K met Dolby sound. Je hoeft hiervoor niet extra te betalen wat bij Netflix bijvoorbeeld wel het geval is.

Foundation Apple TV+
The Foundation is een van de grote series die nog op de planning staat.

Op meer devices dan Apple alleen

Wellicht denk je dat je Apple TV Plus alleen op Apple TV of een ander device kunt kijken, maar dat is niet waar. De dienst is nu ook te kijken in een browser op en nieuwere modellen televisies van Samsung, Sony en LG. Zelf heb ik een LG smart tv uit 2019 waar de app sinds deze zomer beschikbaar is. Ook is het mogelijk om de dienst te gebruiken via Roku en Amazon Fire TV.

Iets waar Apple het afgelopen jaar hard aan heeft gewerkt is het aanbod. Waar in het begin het aantal series nog wat karig was, komt er steeds meer bij. Vooral als je het vergelijkt met de andere nieuwe streamingdienst Disney Plus.

Het kondigt flink wat plannen en overeenkomsten. Zo heeft het met verschillende grote namen in Hollywood als Leonardo DiCaprio, Idris Elba en Martin Scorsese zogenaamde first-look deals gesloten, waarmee Apple TV Plus de eerste optie heeft op een film of serie. Verschillende van die grote namen hebben al projecten aangekondigd en dus zullen we het aankomende jaar weer een hoop bijzondere titels verschijnen.

Defending Jacob Apple TV+ series 2020
Defending Jacob op Apple TV Plus.

Kwaliteit

Apple TV Plus gaat duidelijk voor kwaliteit boven kwantiteit. Ik kan nog geen echte serie of film noemen die echt door een ondergrens is gezakt, iets wat bij andere streamingdiensten dit jaar af en toe wel is gebeurd. Sterker nog: er zitten best grote verrassingen tussen. Zo is Defending Jacob een pareltje te noemen en is Mythic Quest vermakelijk te noemen.

Apple TV Plus heeft daarnaast een echte topper in handen met Ted Lasso. Het zal me dan ook niet verbazen als deze titel de nodige prijzen gaat krijgen. Voor mij is het van alle streamingdiensten (inclusief dus Netflix en Amazon Prime) de beste nieuwe serie van het afgelopen jaar.

Jon Stewart Apple TV Plus
Jon Stewart komt ook naar Apple TV Plus.

Met andere titels won het al Emmy’s. Apple heeft die titel natuurlijk ook nodig, want veel gratis abonnementen lopen nu af. Koop je nu alsnog een device dan krijg je drie gratis maanden erbij, maar uiteindelijk zul je toch moeten betalen.

De grote vraag is natuurlijk of dit alles 4,99 euro per maand het waard is. Met Apple One wordt het natuurlijk nog aantrekkelijker. Met alle diensten bij elkaar kun je ook prachtige films en series kijken. Voor mij persoonlijk is het absoluut een goede deal, ondanks dat de kwaliteit weinig is vergeleken met de andere diensten. Als je niet echt een film- of serieliefhebber bent, is het ook heel goed te begrijpen om er (nog) niet aan te beginnen.

Reageer op artikel:
Apple TV Plus bestaat 1 jaar: hoe heeft de dienst zich ontwikkeld?
Sluiten