Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 19 november 2020

Toekomstige iPhone en Macs krijgen mogelijk TSMC 5nm+- of 4nm-chips

Als we de nieuwste geruchten mogen geloven, dan is Apple voornemens de 5nm+- en 4nm-chips van TSMC voor toekomstige Macs en iPhones te gebruiken. Dit zijn wederom kleinere nodes dan we nu tegenkomen in de producten van het bedrijf uit Cupertino. Apple heeft niet gereageerd op de nieuwe geruchten.

De A14 Bionic-chipset van Apple, aanwezig in de iPhone 12-lijn, is de eerste processor in de smartphone-industrie die volgens het 5nm-proces gemaakt is. En nu lijkt het erop dat Apple en chipleverancier wederom een stapje verdergaan als het gaat om de grootte van die chips. Naar verluidt werken de bedrijven aan nog kleinere nodes. Dat denkt het Taiwanese onderzoeksbureau Trendforce in elk geval te weten. Het bedrijf meldt dat Apple voornemens is gebruik te maken van de volgende generatie 5nm+-chips, die verwerkt moeten worden in de opvolger van de A14 Bionic-processor. Die wordt nu alvast de A15-processor genoemd.

Apple en TSMC gaan mogelijk stapje verder

Het is de bedoeling dat die A15-chip terechtkomt in de iPhone 13-lijn (of hoe de 2021 iPhones ook mogen heten, dit ligt in de lijn der verwachtingen). Op de TSMC-website staat al informatie over de nieuwe nodes, die N5P genoemd worden. Over de N5P laat het bedrijf weten dat de prestaties ten opzichte van de vorige versie verbeterd zijn. Niet alleen mogen we verbeteringen verwachten op het gebied van energieconsumptie, maar ook op het gebied van prestaties in het algemeen.

Apple A14 chip van TSMC op 5nm?
TSMC maakt Apple A14 chip op 5nm (klik/tap voor groter).

Trendforce kijkt nog verder in de toekomst en verwacht dat de A16-chipset, bedoeld voor de iPhone 14 in 2022, geproduceerd wordt volgens het aankomende 4nm-proces. Uiteraard is het dan zo dat allerlei zaken verbeterd worden, waaronder dus de prestaties. Dit moet onder meer ook de levensduur van de batterij ten goede komen.

Apple Silicon

Aangezien TSMC eveneens verantwoordelijk is voor de productie van de Apple Silicon-chips, waaronder de M1-processor, leeft nu de gedachte dat de verbeteringen ook doorgevoerd worden aan de toekomstige Silicon-processors voor Macs in 2021 en 2022. Wellicht krijgen we dan een M1X of M2 te zien.

Reageer op artikel:
Toekomstige iPhone en Macs krijgen mogelijk TSMC 5nm+- of 4nm-chips
Sluiten