Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Diensten 18 november 2020

Apple’s Shazam heeft nu 200 miljoen actieve gebruikers per maand

De app Shazam is sinds 2018 in handen van Apple. Nu passeert het voor het eerst de grens van 200 miljoen gebruikers.

Shazam is een handige app. Als je de naam en artiest van een liedje niet weet, kun je de app ernaar laten luisteren. Die laat dan alle gegevens over een nummer zien. Vervolgens kun je dit liedje toevoegen via de app aan bijvoorbeeld Spotify of Apple Music, wat het natuurlijk allemaal handig maakt.

Shazam overgenomen door Apple

De app bestaat al sinds 2002 en wordt door veel gebruikers op hun telefoon geïnstalleerd. Het muziekprogramma blijft steeds verder groeien en er komen steeds meer klanten bij. Apple zag mogelijkheden daarin, vooral in samenwerking met Siri, en besloot daarop om 2018 de dienst over te nemen. Het betaalde voor de app 400 miljoen dollar.

De app werkt door de microfoon van een telefoon. Het neemt daarmee 10 seconden geluid op waardoor een soort vingerafdruk van de muziek ontstaat. Vervolgens zoekt het naar dezelfde in een database, waarnaar een liedje eraan gekoppeld kan worden.

Hoewel Shazam van Apple is, is het een standalone app. Dat betekent dat je de app ook op telefoons kunt downloaden die niet van Apple zijn. Je kunt het dus ook gewoon krijgen via een device met Android.

Naast Siri heeft Shazam Apple waarschijnlijk nog op een andere manier geholpen. Het zou hebben bijgedragen aan de real-time lyrics op Apple Music, wat natuurlijk een handige functie is voor een muziekspeler.

200 miljoen gebruikers

Deze week vieren Apple en Shazam dat er voor het eerst 200 miljoen actieve gebruikers in een maand zijn. Het komt daarom met de playlist ‘Top 100 Shazams of All Time’. Daarin staan de 100 nummers die het meest zijn geshazamd. Bovenaan staan de hit Dance Monkey uit 2019. Deze is meer dan 36,6 miljoen keer opgezocht door de gebruikers van de app. Wil je weten welke nummers in Nederland populair zijn op dit moment? Die vind je hier!

Reageer op artikel:
Apple’s Shazam heeft nu 200 miljoen actieve gebruikers per maand
Sluiten