Apple patenteert nieuwe MacBook Touch Bar met Force Touch-technologie

Door: Wesley Akkerman - 6 reacties
MacBook Pro 13-inch
De 13" MacBook Pro - Afbeelding: Apple Inc.

Terwijl we wachten op MacBooks die een nieuw design gaan krijgen, duikt er een interessant patent op van Apple met betrekking tot de Touch Bar. Het is echter niet duidelijk of Apple die verandering ook doorvoert voor nieuwe modellen, dus daar zullen we voorlopig nog even op moeten wachten.

Het patent is gepubliceerd door de US Patent & Trademark Office (USPTO) en laat een versie van de Touch Bar zien met Force Touch-technologie aan boord. Voor de rest oogt de Bar hetzelfde. Force Touch-sensoren werden voor het eerst geïntroduceerd voor de eerste generatie Apple Watch. Doordat de Apple-smartwatch deze technologie aan boord heeft, kan het apparaat meten hoeveel druk je uitoefent op het scherm. Op basis van die hoeveelheid druk kan bepaald worden welke actie uitgevoerd wordt. Nu lijkt het erop dat Apple dergelijke technologie dus ook in de Touch Bar van de MacBook Pro wil verwerken.

Touch Bar MacBook Pro met Force Touch

Force Touch-technologie werd al eens eerder geïntroduceerd voor de MacBook Pro. Sinds 2015 zit de technologie namelijk ook in de trackpad van de laptop, zodat die een mechanische knop kan emuleren (zonder hem daadwerkelijk te hebben). Vervolgens werd de iPhone 6s ook voorzien van Force Touch in datzelfde jaar. Apple besloot voor de lancering van de meest recente iPhones om afstand te nemen van de mogelijkheid, omdat het niet altijd nodig is om te bereiken wat je ermee wil bereiken op een smartphone. Het scherm ingedrukt houden doet namelijk vrijwel hetzelfde.

Patent MacBook Pro
MacBook Pro-patent voor Touch Bar (Afbeelding: Patently Apple)

De terugkeer van Force Touch?

Bovendien is het zo dat de Apple Watch ook al een tijdje niet meer beschikt over Force Touch. Maar dat betekent dus niet dat Apple helemaal klaar is met de technologie, aangezien die dus kan opduiken in andere producten — zoals de MacBook Pro. Het patent dat onlangs gepubliceerd werd laat zien dat het idee in mei 2019 ingediend werd. Het is niet te zeggen of we volgend jaar een MacBook Pro krijgen met een uitgebreide Touch Bar of dat Apple gewoon het idee alvast heeft willen vastleggen. We zullen dat dus allemaal moeten afwachten.

Patently Apple

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Apple zou er verstandig aan doen om ‘Folivara’ over te nemen.

  De ‘Better Touch Tool’ app die deze ontwikkelaar heeft geschreven maakt het gebruik van de Touchbar eindelijk zinvol en de mogelijkheden ervan zijn daarbij bijna onbeperkt. Een van de beste apps voor je MBP met touchbar als je het mij vraagt.

 • Profielfoto
  VxP

  Ze zouden er ook verstandig aan doen om force touch terug te brengen naar het toetsenbord op de iphone.
  Rete irritant dat je nu met je vinger de cursor moet verplaatsen in een zin of woord. Je ziet door je vinger slecht of de cursor op de juiste plek staat.

  Dit ging door force touch op het toetsenbord veel makkelijker.

 • Profielfoto
  tomc

  VxP op 27 november 2020 21:24
  Ze zouden er ook verstandig aan doen om force touch terug te brengen naar het toetsenbord op de iphone.
  Rete irritant dat je nu met je vinger de cursor moet verplaatsen in een zin of woord. Je ziet door je vinger slecht of de cursor op de juiste plek staat.

  Dit ging door force touch op het toetsenbord veel makkelijker.

  Dat werkt nog steeds hoor. Gwn click and hold op de spatiebalk.

 • Profielfoto
  Melle

  @VxP – jups, gebruikte force touch vooral voor dat, maar dus even spatie inhouden, zelfde resultaat en je geraakt er echt ook heel snel aan gewend en dan is het even ‘goed’

  Ik dacht ook eerst – fuck, weeral zo een kutbeslissing van Apple, maar ik was verkeerd deze keer. Dat kan blijkbaar ook. 😛

  Die touchant. Hopeloos verhaal, ze blijven het behouden, ze blijven er aan sleutelen terwijl het veruit een van de slecht presterende features prijs kwaliteit ever moet zijn.

  Dat systeempje moet echt wel wat kosten vs gewoon toetsenbord en brengt vooral wat trager werken, achteruitgang, functieverliezen en vooral ook haperende MacBooks.

  Wat krijg je? Niets – zelfs emoticons doe ik sneller en overzichtelijker via sneltoets, die ik even kwijt ben…

  Nu met de air hebben ze al hun fout rechtgezet, had gehoopt de M1 Macs, met redesign ook die richting uit zouden gaan.
  Het is alvast een vrij elegante uitweg, maar ik begin ervoor te vrezen door dit berichten.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  tomc op 28 november 2020 04:49

  …Rete irritant dat je nu met je vinger de cursor moet verplaatsen in een zin of woord. Je ziet door je vinger slecht of de cursor op de juiste plek staat….

  Dat werkt nog steeds hoor. Gwn click and hold op de spatiebalk.

  Goeie tip. Nooit geweten dat dit zo werkte.

   

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit er niet meteen vanaf het begin al heeft ingezeten, aangezien de technologie er al was.

  BetterTouchTool voegt een soort emulatie toe, waarbij het trackpad een klik geeft bij het activeren van elementen op de touch bar. Hoewel niet perfect heb je op deze manier in ieder geval wel direct door wanneer je aanraking wel of niet wordt geregistreerd.