Thomas Aalderink
Thomas Aalderink | LinkedIn Nieuws 10 november 2020

Apple onthult MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini met eigen M1-chip

Na Time Flies en Hi, Speed was het vanavond tijd voor One More Thing. Het derde Apple event in twee maanden tijd. Na de nieuwe iPad Air, Apple Watch, iPhone 12 en verschillende andere producten was het nu tijd voor de laatste klapper van 2020. Wat er nog in het vat zat? De langverwachte ARM-chip.

Na een enthousiaste introductie van Tim Cook, waarin hij nog even alle grote aankondigingen en releases op een rij zet, was het tijd voor de nog ontbrekende olifant in de kamer: de Mac. Na een kleine ode aan de trots van Apple was het dan eindelijk tijd voor de volgende stap voor Mac, namelijk de introductie van hun eigen chip: Apple Silicon.

Maak kennis met de M1

Apple Silicon is de verzamelnaam voor de processoren die je kunt vinden in de iPhone, iPad en andere apparaten. Tot nu toe behoorde de Mac daar niet toe. De laptops en PC’s van Apple maken momenteel nog gebruik Intel chips, maar daar gaat voor het einde van 2020 verandering in komen. Apple komt namelijk met de M1.

Dit is de processor die te vinden gaat zijn in nieuwe Mac apparaten. Deze chip bestaat uit acht cores. De helft is ‘high performance’ (volgens Apple de snelste CPU core ter wereld) en de andere vier ‘high efficiency’ (volgens Apple de beste prestaties per watt). Apple belooft ongekende prestaties zonder in te leveren op efficiency. Kortom, de perfecte processor voor een MacBook.

Sneller en efficiënter

Daarnaast vinden we op de M1 ook nog een acht core GPU. Volgens Apple de meest geavanceerde grafische processor die ze ooit gemaakt hebben. Ook hier belooft Apple ongekende prestaties, zonder in te leveren op efficiëntie. In vergelijking met de huidige chips van concurrenten zou de M1 twee keer beter moeten presteren en daar slechts een derde van de energie voor nodig hebben.

Apple M1
De M1 in een notendop.

Verder vinden we op de M1 ook nog een 16-core Neural Engine, secure enclave en een Thunderbolt/USB controller. Thunderbolt blijft dus gewoon te vinden op toekomstige Mac apparaten. Hier was tot nu toe nog enige twijfel over, aangezien dit een door Intel ontwikkelde interface is.

MacBook Air zonder ventilatoren

Maar welke Mac krijgt de M1 primeur? Die eer gaat naar de MacBook Air. Een logische keuze, aangezien dit ‘s werelds best verkochte 13-inch laptop is. Hierdoor krijgt de MacBook Air een enorme performance boost. De nieuwe versie is tot 3,5x sneller dan voorgaande MacBook Air modellen en sneller dan 98% van alle laptops die in het afgelopen jaar op de markt zijn verschenen.

M1 MacBook Air
De Nieuwe MacBook Air met M1.
M1 MacBook Air
De nieuwe MacBook Air samengevat.

Daarnaast maakt de MacBook Air de grootste sprong ooit op het gebied van graphics. Vijf keer beter dan zijn voorganger. Ook de SSD’s zijn twee keer zo snel. En dat allemaal zonder geluid te maken. De nieuwe MacBook Air heeft namelijk geen ventilatoren meer. En dat allemaal voor €1.129,-

Mac mini krijg flinke upgrade

Maar de MacBook Air is niet het enige apparaat dat een M1-upgrade krijgt. Er komt namelijk ook een nieuwe versie van de Mac mini. Deze is grafische gezien zes keer krachtiger dan zijn voorganger. Dit maakt de Mac Mini volgens Apple vijf keer krachtiger dan de best verkopende desktop pc, maar dan tien keer zo klein. Ook de prijs is klein. Apple kondigt direct aan dat ze honderd dollar van de prijs halen. Deze is dus nog maar $699,- en bij ons €799,-

Apple M1 Mac mini
De nieuwe Mac mini met M1.
Apple M1 Mac mini
De nieuwe Mac mini samengevat.

Ook de MacBook Pro krijgt een M1

En het feest is nog niet voorbij. De M1 komt zoals verwacht ook naar de 13-inch MacBook Pro. Apple belooft dat deze bijna acht keer sneller is dan zijn voorganger en ook grafisch vijf keer krachtiger is. Maar de kracht van M1 zit niet alleen in prestaties, maar ook in efficiency. Dit is terug te zien in de batterijduur. Volgens Apple kun je met een volle accu twintig uur vooruit. Iets wat nog nooit eerder mogelijk was.

M1 MacBook Pro Apple
De nieuwe MacBook Pro met M1.
M1 MacBook Pro Apple
De nieuwe MacBook Pro samengevat.

Visueel gezien, zien we amper aanpassingen (dit geldt ook voor de MacBook Air en de Mac mini). Dit betekent dat de nieuwe MacBook Pro ook weer een Touch Bar heeft. Naast het uiterlijk is ook de prijs ongewijzigd: vanaf €1.449.

Nu te bestellen

Voor wie niet kan wachten om aan de slag te gaan met de M1 is er goed nieuws. De nieuwe Macbook Air, Mac mini en MacBook Pro zijn nu te bestellen en worden vanaf volgende week geleverd (17 november). Je kunt dan ook direct aan de slag met Mac OS 11 Big Sur. Deze wordt namelijk vanaf aankomende donderdag al uitgerold.

Tot zo ver het One More Thing event. Het was kort, maar krachtig. Heel efficiënt, precies zoals de M1. En zo is de cirkel weer rond. Maar wat vonden jullie? Is dit de doorbraak waar we op gewacht hebben, of had je stiekem meer verwacht? Laat het weten in de reacties.

Reageer op artikel:
Apple onthult MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini met eigen M1-chip
Sluiten