Apple M1 Macs gebruiken voor Windows games en apps? Het is mogelijk!

Door: Mark Hofman - 10 reacties
Apple new M1 chip
(Afbeelding: Apple)

De nieuwe M1 Macs van Apple, die het bedrijf uit Cupertino vorige week onthulde, zijn in de mogelijkheid om windows software te draaien. De nieuwe computers verliezen de Boot Camp ondersteuning, maar CodeWeavers komt nu al met een alternatief.

Mensen die naast macOS en iOS applicaties ook behoefte hebben aan het draaien van Windows-apps, kunnen dit dus gewoon doen. De nieuwe CrossOver20 software maakt dit mogelijk.

Windows-apps op nieuwe M1 Macs van Apple

Apple biedt talloze applicaties en ondersteuning voor software aan op zijn computers, maar de nieuwe M1 Macs bieden meer dan ooit tevoren. Op de apparaten is het mogelijk om niet alleen macOS applicaties, maar ook iOS applicaties te draaien. Toch zijn er mensen die voor bepaalde doeleinden Windows-software nodig hebben. CrossOver 20 maakt dit mogelijk en de software is dus te gebruiken op de M1 Macs. Dat maakt ontwikkelaar CodeWeavers bekend in een blog post.

Het is wel vrij opvallend dat het bericht naar buiten gebracht wordt. Zowel Apple als Microsoft hebben gezegd dat de nieuwe ARM-Macs voorlopig geen Windows ondersteunen. Ontwikkelaars van CodeWeaver hebben het desondanks toch voor elkaar gekregen. CrossOver20 draait op de nieuwe M1 Macs door middel van de Rosetta 2 technologie, waar veel apps op dit moment nog op draaien.

In een video op YouTube is te zien dat het programma werkt. Al is wel duidelijk te zien dat er flink wat vertraging mee gepaard gaat. De beelden bekijk je hieronder:

Wat is CrossOver?

CrossOver is een platform dat gebaseerd is op Wine. Dat is een open-source project dat ervoor zorgt dat je Windows programma’s en games kunt draaien op macOS. Het is namelijk zo dat bepaalde software geen ondersteuning biedt voor het besturingsysteem van Apple. Met behulp van het platform is het mogelijk om deze ondersteuning alsnog te krijgen.

Wil je meer te weten komen over CrossOver20 en de ondersteuning voor de nieuwe M1 Macs? Lees dan hier het bericht van de ontwikkelaar zelf.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Ik ben niet onder de indruk.

  Gamen met vertraging is niet fijn.

   

  Als ik het goed begrijp, gebruik je dus Rosetta 2 om Wine te draaien die dan weer Windows draait?

  Volgens mij kom je dan niet eens in de buurt van de prestaties die je op een oude mac kunt krijgen die wél gewoon via Bootcamp draait.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  whaha op 19 november 2020 16:39
  Ik ben niet onder de indruk.

  Gamen met vertraging is niet fijn.

   

  Als ik het goed begrijp, gebruik je dus Rosetta 2 om Wine te draaien die dan weer Windows draait?

  Volgens mij kom je dan niet eens in de buurt van de prestaties die je op een oude mac kunt krijgen die wél gewoon via Bootcamp draait.

  Idd, het is leuk dat het kan maar echt gamen is het niet. Dit doe je even en vervolgens ga je je heel snel irriteren. Dan toch maar gewoon op mijn game PC.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Parallels meldt op de website aan de development te werken. Zelfs “active”! Lijkt me ook moeilijk om niet actief aan iets te werken, maar goed. Hoe dat gaat werken is me een raadsel want dan moet Windows dus naar de M1 ge”port” worden. Dat is ARM architectuur en daar bestaat een Windows variant voor maar de M1 kan zoveel meer. Ben benieuwd wat het wordt want Rosetta2 en daar bovenop i64 Windows wordt natuurlijk retetraag.

 • Profielfoto
  AT024

  Waarom moeilijk doen. Koop gewoon de Intel variant

 • Profielfoto
  MegaChriz

  @GrannySmith
  Ik werk wel eens “passief” aan iets. Mijn interpretatie daarvan is dat ik af en toe een uurtje besteed aan een project (open source) en het vervolgens weer een paar weken (of langer) laat liggen. Intussen zijn er door dat ene uurtje werk toch nog wat mensen geholpen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Emulatie bovenop emulatie.

  Zal vast lekker werken ja.

 • Profielfoto
  Skole

  Voor vrijwel elk Windows-programma heb je wel een goed Mac alternatief. Voor die paar Windows apps die je niet op een Mac kan draaien is dit wel een goede oplossing. En er zal best nog wel wat geoptimaliseerd gaan worden. Gamen doe ik sowieso niet op een pc.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Beetje off topic, maar:

  Ik heb Photoshop zien werken op een M1 MacBook Pro. Zonder iets te installeren. Zonder Boot Camp of wat dan ook. Dus met de standaard ingebouwde conversie. Het is eenmalig 20 seconden ombouwen, en daarna start en loopt PS als een zonnetje. Is toch wel indrukwekkend.

  Dus, on topic: ik heb er wel vertrouwen in. Maar uiteraard niet om te gamen.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Enterprise Architect, MS Visio met plug-ins, MS Access, MS SQL Server, Firely Forge, 7Edit, Notepad++ vanwege plug-ins, fhirPathTester, MessageWorkbench.

  Af en toe heb ik het gevoel dat ik meer tijd kwijt ben aan Windows Update dan dat ik die apps gebruik maar voor bovenstaande zijn geen realistische alternatieven en als het moet dan moet het ook echt

  Omdat ik dus niet zonder kan is Apple Silicon geen optie zonder een oplossing voor bovenstaande. Ik kan wel alle Mac apps door Windows alternatieven vervangen maar andersom niet. macOS is puur mijn keuze.