Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Nieuws 9 november 2020

Apple gaat strijd aan met twijfelachtige apps door nieuwe privacy-maatregelen

In de App Store staan veel apps, maar in sommige gevallen is het onduidelijk wat ze doen met je gegevens. Apple neemt nu maatregelen.

Apple controleert natuurlijk de apps die verschijnen in de App Store. Wat het echter niet altijd kan achterhalen is wat er precies gedaan wordt met de data die de programma’s verzamelen. Het wel dat nu inzichtelijker gaan maken voor gebruikers.

Overzichtelijke informatie over het verzamelen van gegevens

Vanaf 8 december moeten ontwikkelaars die een nieuwe app naar de App Store brengen of een update uitbrengen een aantal vragen beantwoorden over hoe de app data verzamelt van de gebruikers en hoe het dat gebruikt.

De antwoorden van de ontwikkelaars moeten in een aantal standaard overzicht verschijnen zodat het ook voor de gebruikers zelf duidelijk is wat er met hun gegevens gebeurt. Google doet dit al in de Play Store, maar Apple zou zelfs wat verder gaan met de maatregelen.

Apple zet in op meer privacy

Dat Apple meer aandacht wil gegeven aan privacybescherming is al langer bekend. Dit plan werd in het WWDC in 2020 al besproken. Daarin vergeleek Erik Neuenschwander, Apple’s user privacy manager, het met de labels op voedselverpakkingen. Het is dan ook alleen voor apps die echt zelf aan dataverzameling doen of ze binnenhalen met programma’s van third-parties.

Ontwikkelaars krijgen een serie vragen voor elk data-type dat ze verzamelen en die komen uiteindelijk in het overzicht. Gebruikers krijgen een preview van de antwoorden in de App Store, waarna ze zelf kunnen beslissen of ze meer informatie willen zien.

Tracking verminderen

Eerder kwam Apple al met het plan om iOS 14-gebruikers meer te laten controleren met wie ze hun data willen delen. Hoewel het voornemens was dit in te voeren bij de lancering van iOS 14, heeft het bedrijf dit uitgesteld tot begin 2021. Het wil ontwikkelaars de tijd geven om de nodige wijzingen aan te brengen.

Reageer op artikel:
Apple gaat strijd aan met twijfelachtige apps door nieuwe privacy-maatregelen
Sluiten