Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Nieuws 13 november 2020

Zo lang duurt het om een app met Rosetta 2 om te zetten

Via Rosetta 2 kun je apps die gebruik maken van Intel-code omzetten naar Mac Silicon. Het kost wel wat tijd extra.

Apple presenteerde afgelopen week de nieuwe Macbooks en de Mac mini. Het grote verschil zit ‘m natuurlijk in de M1-chip. Het is voor het eerst dat Apple haar eigen processor heeft gemaakt. Voorheen kocht het deze altijd in bij Intel. Apple claimt dat de computers daardoor nu sneller en zuiniger zijn.

Programma’s omzetten via Rosetta 2

Omdat het haar M1-chip nu voor het toegepast, zijn veel programma’s en games nog niet aangepast op het systeem. Om het toch te laten draaien op de nieuwe systemen heeft Apple een eigen emulator gemaakt: Rosetta 2. Hierdoor kunnen apps die niet voor Mac Silicon zijn gemaakt, alsnog erop draaien. Het enige nadeel is dat er wel glitches kunnen zijn en dat programma’s wat langzamer kunnen reageren.

Deze week heeft Microsoft al laten weten dat het voor haar programma’s wat langer gaat duren voordat deze zijn opgestart. Het geeft aan dat het icoontje in het dock maximaal 20 seconden springt voordat bijvoorbeeld Word of Excel is opgestart.

In de documentatie van Apple voor developers is al te zien dat het wat langer kan duren voordat een programma opstart: “Als een uitvoerbaar bestand alleen Intel-instructies bevat, start macOS automatisch Rosetta en begint het vertaalproces. Wanneer deze is voltooid start het systeem het vertaalde bestand. Dit kost echter tijd, dus gebruikers kunnen merken dat het wat langer kan duren.”

Werken aan een oplossing

Toch is er een manier om dit in de toekomst te voorkomen. Het vertaalproces kan worden vermeden door ontwikkelaars door een universeel binair bestand te maken waardoor een app zowel kan werken op Macs met Silicon als op Macs met Intel via één extensie. Dat kost echter wel tijd om dat te ontwikkelen. Voorlopig zal je het dus nog even via Rosetta moeten doen, totdat programma’s zijn aangepast. Verschillende makers hebben al laten weten er mee bezig te zijn.

Reageer op artikel:
Zo lang duurt het om een app met Rosetta 2 om te zetten
Sluiten