Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 26 november 2020
Leestijd: 2 minuten

Amazon en Apple doen ‘te weinig’ om elektronisch afval te beperken

Grote bedrijven als Amazon en Apple zouden verantwoordelijk gesteld moeten worden voor het verzamelen, recyclen en repareren van hun eigen producten. Zodoende kan het elektronisch afval met 155.000 ton teruggedrongen worden in alleen al het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft The Guardian.

Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door een Brits committee dat hiervoor opgericht is. Het Verenigd Koninkrijk loopt achter op andere landen als het gaat om het creëren van een circulaire economie voor elektronisch afval. Het VK is verantwoordelijk voor gigantisch veel e-waste, en staat wereldwijd op de tweede plek achter Noorwegen. Dat komt onder meer doordat het land niet goed omgaat met het elektronische afval. Veel afval belandt op de stort, wordt verbrand of wordt overzees gedumpt. De wetgeving stelt producten en winkeliers hier verantwoordelijk voor, maar ze voldoen niet in hun verantwoordelijkheid.

Amazon en Apple moeten meer doen tegen e-waste

Naar schatting verdwijnt zo’n veertig procent van dit afval in het buitenland en in sommige gevallen gebeurt dat op illegale wijze. En dat is zonde, omdat veel van die apparaten nog onderdelen en materialen bevatten die we prima kunnen hergebruiken, waardoor natuurlijke bronnen vaker met rust gelaten kunnen worden. Dit is een belangrijk middel voor een duurzame toekomst. Online retailers als Amazon en eBay ontspringen de dans in het VK, omdat ze niet aangezien worden als retailers of producten. Daardoor kunnen ze ook niet wettelijk verplicht worden om e-waste te verzamelen en te recyclen.

Apple Store Black Friday
Klik/tap voor groter.

Aangezien online verkoop in de laatste jaren alleen maar toegenomen is, nog los van de aanhoudende pandemie, vormt dat een groot probleem voor één van de grootste elektronische afvalproducten ter wereld. Daarnaast is het zo dat sommige fabrikanten vaak inbouwen dat apparaten slechts een paar jaar meegaan, zodat mensen gedwongen worden een nieuwe te kopen. Bedrijven als Apple helpen ook niet, omdat ze zaken als lijm gebruiken in hun devices, waardoor reparaties uitvoeren meestal moeilijk gaat. Maken is vaak duur, waardoor het “economisch beter is” om een nieuwe te kopen.

Het committee heeft een aantal ideeën om elektronisch afval tegen te gaan:

  • het recht op reparatie laten vastleggen in de wet
  • korting geven op btw die geldt voor reparaties
  • producenten verplichten om producten in te zamelen en te betalen voor recycling
  • Ambitieuze plannen voor de lange termijn presenteren in het kader van recycling

Reactie van Apple

Apple heeft gereageerd op wat het committee stelde en laat weten dat dergelijke praktijken niet uitgevoerd worden. Het bedrijf stelt dat het consumenten aanspoort oude telefoons terug te sturen, zodat die refurbished verkocht kunnen worden of gestript voor onderdelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Amazon en Apple doen ‘te weinig’ om elektronisch afval te beperken
Sluiten