Weekend Poll: Is Apple nog innovatief, of niet meer?

Door: Night - 43 reacties
Steve Jobs introduceert de eerste iPhone
Afbeelding: David Paul Morris | Bloomberg

De weekend poll van deze week gaat over de vraag of je Apple, je weet wel, het bedrijf dat kwam met de iPhone, de iPod, de all-in-one iMac en de AirPods, nog wel innovatief vindt of dat je denkt dat het bedrijf tegenwoordig nog maar ‘één van de vele’ techbedrijven is.

Apple zette ooit met de iPhone de smartphone met touch display op de kaart. Het bedrijf maakte muziek standaard beschikbaar vanuit je broekzak met de iPods. Ook verraste het de wereld met een all-in-one PC die de thuiscomputer populairder maakte dan ooit: de iMac. Ook de AirPods, dat draadloze koptelefoontje met het iconische witte staafje dat uit je oor hing, werd door andere bedrijven vaker dan ooit gekopieerd. Daarnaast mag ook de (nog steeds) beste tablet ter wereld, de iPad, natuurlijk niet in deze opsomming ontbreken, net als de MacBook en de Apple Watch.

Innovatie

Apple staat bekend als het meest innovatieve tech-bedrijf ter wereld. Want innovatie verschuift de perceptie in de wereld over hoe een apparaat kan en zou moeten werken. Dat was zeker het geval met de iPhone. Met de introductie daarvan bewerkstelligde Apple een ware aardverschuiving op het gebied van smartphones. Sindsdien bestaan er alleen nog maar touch-screen smartphones. Elk mobiele telefoon-merk is hierin mee gegaan. Maar hoe innovatief is Apple vandaag de dag nog?

Dat brengt ons bij de Weekend Poll van deze week: Vind jij Apple nog wel innovatief of is dit volgens jou allang niet meer het geval? Uiteraard kan je je keuze in de reacties onderaan verder toelichten.

Stem dus nu in de Weekend Poll van deze week.

Prettig weekend gewenst van het gehele OMT team!


(Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Geeft niets, maar zet ‘m even uit om te stemmen!)

Reacties

43 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  De wereld wordt steeds kleiner, en innovatie komt dus ook schijnbaar uit alle hoeken. Elk (half) jaar weer een nieuwe telefoon uitbrengen of een nieuwe variatie op je oortjes brengt je in de moeilijke positie dat men dan ook verwacht dat daar elke keer een nieuwe “innovatie” bij hoort. Maar stoppen met het uitbrengen van nieuwe producten tot er een keer een “echt spannende” innovatie voorbij komt is ook geen optie, want je gaat toch geen 2020 iPhone kopen als het 2022 is, of wel?

  Er wordt dus al met al teveel tijd besteed aan de kleine stapjes, waardoor de grote stappen niet meer genomen (kunnen) worden.

  En er is op een gegeven moment ook een beetje een grens aan wat een mens nog zal zien als innovatie. Die grens wordt ook steeds verder opgerekt.

 • Profielfoto
  steveb

  Apple is niet meer de grote voorloper.
  Innovaties komen traag

  iPhone? Is geëvolueerd naar een camera die jaarlijks stevig wordt ge-update. De andere mogelijkheden lijken bijzaak

  Watch. Lijkt mij jaarlijks interessanter te worden. Hopelijk volgt de sport en medische wereld even snel

  HomePod? Gaat zelfs achteruit nu de nieuwste HomePod mini niet gekoppeld kan worden met zijn grote broer

  iPad en MacBook. Grens word steeds dunner
  Mb air schrappen lijkt logisch

  Nieuwe product lijn r is wel steeds een sterke start. Ik verwacht heel veel van airtag. Al is die ook al 2 jaar te laat

 • Profielfoto
  steveb

  Ik ben al 15 jaar fan.
  Product voorstellingen geven me steeds minder een “must have” gevoel.
  Behalve apple watch

 • Profielfoto
  KR1275

  Was Apple ooit echt innovatief of hebben ze gewoon ideeën van anderen goed uitgewerkt?

  Als je 100 jaar terug gaat in de tijd zijn er heel wat bedrijven die innovatiever zijn geweest door introducties van compleet nieuwe technologieën. Neem Philips, of een aantal medicijnfabrikanten. Ik kan Apple niet betrappen op grootse vernieuwingen die er niet al waren. Echt nieuw was de cd-speler of opnemen op tape. De stoommachine. De auto. Neeeeee…. Apples innovaties zijn maar klein en over 25 jaar al vergeten.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  steveb op 31 oktober 2020 09:03
  …Ik verwacht heel veel van AirTag. Al is die ook al 2 jaar te laat.

  Lol. Wat kun je voor verwachtingen hebben bij een stukje plastic waarmee je je spullen kan terug vinden?? Die al in 100 vormen op de markt zijn.

   

 • Profielfoto
  computer space

  Waar ik moeite mee heb is dat Apple ons digibeet  maakt. Boel wordt steeds meer monocultuur en dichtgetimmerd. Gemiddelde iDinges gebruiker heeft geen idee meer wat er achter het scherm gebeurt. Tijd voor meer frictie, niet minder. Daarom, EU en congres, lekker aanpakken dat tuig. Niet vanwege monopoliegedrag, naar voor de toekomst van ons brein. Opzagen en de boel weer wat conplexer maken, met meer keuze.

 • Profielfoto
  marchi

  Met het overlijden van wijlen Steve Jobs, is de innovatiekracht van Apple ook overleden. Tim probeert het leuk maar hij heeft het niet in zich. De beste ontwikkelaars/designers zijn niet voor niets opgestapt.

 • Profielfoto
  Koezel

  Wat valt er nog te innoveren? Verbeteren ja. De grootste innovatie was de smartphone, daarna is het product alleen maar verbeterd. Een grote innovatie was ook de Imac, de Macbook Air en de Ipad. Die waren baanbrekend.

 • Profielfoto
  hansz

  In het begin van de iPhone viel er veel meer te innoveren dan momenteel het geval is. Zo had de 1e iPhone geen MMS mogelijkheid, terwijl dat al wel bestond bij b.v. Nokia toestellen. Ik zou niet weten welke functie ik nu mis op mijn iPhone 11 pro. De enige innovatie die ik graag zou zien is dat batterijen veel langer zouden meegaan want ondanks alle berichten over nieuwe mogelijkheden met batterijen, komt daar maar weinig van terecht. Je hebt nu te maken met minder innovaties en meer verbeteringen. Op een gegeven moment valt er niet meer zoveel te innoveren, dan is het plafond wel een beetje bereikt. Wellicht tijd voor iets wat volledig nieuw is en waar nog niemand aan heeft gedacht. Zie het maar te verzinnen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ja, Apple is nog steeds innovatief, maar steeds meer in het klein. Verbeteringen aan Apple Watch, iPhone, iPads, etc. Alleen de Watch krijgt nog echt nieuwe functies. Maar Apple weet al jaren niet meer te verrassen met écht nieuwe apparaten. De HomePod is niet anders of beter dan vergelijkbare speakers van concurrenten.

  Natuurlijk was Apple ooit innovatief. Eerste bruikbare personal computer. De muis, weliswaar overgenomen van een ander bedrijf, maar geniaal ingezet. De eerste computer met plat beeldscherm in 1996. De iPhone was ook de eerste in zijn soort en wereldwijd gekopieerd.

  Maar zulke uitvindingen zijn er sinds Steve Jobs dood niet meer geweest. Ik denk dat dit ermee te maken heeft. Hij wilde de televisie baanbrekend vernieuwen. Wat is daarvan werkelijk geworden? Niets!

  Hadden ze dat maar gedaan. Een Apple supersmart televisie waarmee al je devices vanzelf contact maken. Van MacBook tot en met iPhone. Jammer genoeg is dat nooit gebeurd en moet je tegenwoordig een Samsung tv kopen om een tv met AirPlay. Hoe suf is dat… Daar heeft Apple de boot gemist. Dachten ze dat de televisie van minder belang is? Absoluut niet. Er wordt minder ‘live’ gekeken. Maar via Netflix (had Apple moeten kopen toen ze nét begonnen succes te krijgen met eigen series), via 4K video, games, YouTube blijft het beeldscherm het belangrijkste scherm in je kamer. Daar had nu Apple TV+ aan toegevoegd kunnen worden. Plus een functie om draadloos en naadloos je supergrootbeeld als scherm voor je MacBook te maken.

 • Profielfoto
  Jeroen

  hansz op 31 oktober 2020 11:08
  In het begin van de iPhone viel er veel meer te innoveren dan momenteel het geval is. Zo had de 1e iPhone geen MMS mogelijkheid, terwijl dat al wel bestond bij b.v. Nokia toestellen. Ik zou niet weten welke functie ik nu mis op mijn iPhone 11 pro. De enige innovatie die ik graag zou zien is dat batterijen veel langer zouden meegaan want ondanks alle berichten over nieuwe mogelijkheden met batterijen, komt daar maar weinig van terecht. Je hebt nu te maken met minder innovaties en meer verbeteringen. Op een gegeven moment valt er niet meer zoveel te innoveren, dan is het plafond wel een beetje bereikt. Wellicht tijd voor iets wat volledig nieuw is en waar nog niemand aan heeft gedacht. Zie het maar te verzinnen.

  Dat is juist het probleem met Apple nu. Vroeger konden ze ons nog verrassen met nieuwe innovaties waar niemand ooit aan gedacht hadden. Tegenwoordig doen ze alleen maar na wat andere fabrikanten doen.

  Dit heeft volgens mij vooral te maken met de huidige cultuur binnen Apple. Steve Jobs zou net zo lang door gaan tot dat iets echt goed was. Ook was er veel meer focus op design en de interactie met de gebruiker. Nu lijkt alles gefocust te zijn op engineering, hoe maken we de camera nog beter en de processor nog sneller. Dat is een wat stugger vakgebied. Daar komt echte innovatie minder snel.

 • Profielfoto
  polansky

  KarelWillem op 31 oktober 2020 08:47
  De wereld wordt steeds kleiner, en innovatie komt dus ook schijnbaar uit alle hoeken. Elk (half) jaar weer een nieuwe telefoon uitbrengen of een nieuwe variatie op je oortjes brengt je in de moeilijke positie dat men dan ook verwacht dat daar elke keer een nieuwe “innovatie” bij hoort.

  DIT korte termijndenken wordt uiteindelijk de ondergang voor veel tech bedrijven. Alles wordt alleen maar duurder, terwijl de producten nauwelijks beter worden. Het is voor veel mensen ook gewoon een keer genoeg – Goed is dan goed genoeg.

  Een vijf jaar oude iPhone belt en internet in principe nog net zo goed als het allerlaatste model. De tijd dat iedereen bijna ieder jaar of iedere twee jaar een nieuwe smartphone kocht is ondertussen wel voorbij. Dat is ook ingegeven doordat je geen subsidie meer krijgt bij de aanschaf van je abonnement en omdat een dure telefoon die op ‘afkoop’ wordt gekocht nu ook wordt geregistreerd bij het BKR.

  Ik vind het allemaal wel prima zo.
  Ik hoef niet ieder jaar het laatste nieuwtje.
  En, te koop lopen met mijn nieuwe spulletjes doe ik al helemaal niet.

  Het ieder jaar uitbrengen van een nieuwe smartphone zal uiteindelijk veel van dit soort bedrijven onder druk zetten, omdat de aandeelhouders het van ze verwacht. Die willen divident zien, maar de winstcijfers zijn op de lange termijn nooit vol te houden.

 • Profielfoto
  hansz

  Geert op 31 oktober 2020 11:32

  hansz op 31 oktober 2020 11:08
  In het begin van de iPhone viel er veel meer te innoveren dan momenteel het geval is. Zo had de 1e iPhone geen MMS mogelijkheid, terwijl dat al wel bestond bij b.v. Nokia toestellen. Ik zou niet weten welke functie ik nu mis op mijn iPhone 11 pro. De enige innovatie die ik graag zou zien is dat batterijen veel langer zouden meegaan want ondanks alle berichten over nieuwe mogelijkheden met batterijen, komt daar maar weinig van terecht. Je hebt nu te maken met minder innovaties en meer verbeteringen. Op een gegeven moment valt er niet meer zoveel te innoveren, dan is het plafond wel een beetje bereikt. Wellicht tijd voor iets wat volledig nieuw is en waar nog niemand aan heeft gedacht. Zie het maar te verzinnen.

  Dat is juist het probleem met Apple nu. Vroeger konden ze ons nog verrassen met nieuwe innovaties waar niemand ooit aan gedacht hadden. Tegenwoordig doen ze alleen maar na wat andere fabrikanten doen.

  Dit heeft volgens mij vooral te maken met de huidige cultuur binnen Apple. Steve Jobs zou net zo lang door gaan tot dat iets echt goed was. Ook was er veel meer focus op design en de interactie met de gebruiker. Nu lijkt alles gefocust te zijn op engineering, hoe maken we de camera nog beter en de processor nog sneller. Dat is een wat stugger vakgebied. Daar komt echte innovatie minder snel.

  Ik snap je punt wel, maar ook bij Android fabrikanten zijn er geen echte innovaties, behalve groter en meer. Ik denk eerder dat het plafond een beetje is bereikt.

 • Profielfoto
  Matador

  KR1275 op 31 oktober 2020 09:07
  Was Apple ooit echt innovatief of hebben ze gewoon ideeën van anderen goed uitgewerkt?

  Tuurlijk wel, je kan ook het zonlicht ontkennen. Ik denk dat veel mensen een wat vertekend beeld hebben wat innovatie echt betekent. Als je merkt dat alle mp3-spelers moeilijk, lelijk en gelimiteerd zijn en je maakt daar een makkelijke, mooie en bruikbare versie van, dan is dat ook innovatie, ook al het resultaat een product dat al bestond (zijnde de mp3-speler).

  Is Apple vandaag nog innovatief? Ik geloof het niet. De ‘Think different’ is er een beetje uit. Innovatie gaat heel vaak om het ‘zien’, en daar was Steve Jobs een kei in. Dat heb je ook met Elon Musk, in KR1275’s optiek ook niet innovatief, want de (elektrische) wagen was er al. Innovatie is niet gelijk aan ‘uitvinden’. Het is ontdekken.

 • Profielfoto
  alexys

  Sinds Steve helaas niet meer. Was Apple fan van het eerste uur en heb vorige maand maar eems een Surface Duo gekocht. Zo’n dual screen zorgt er voor dat je mobile anders kunt/gaat werken. Leuk weer eens iets nieuws.

  Hele Android OS wijkt op details af, maar veel zaken lijken op elkaar waardoor overstap voor gemiddelde gebruiker vanuit gebruikersgemak enorm meevalt. Anders is het eco systeem waar je wellicht door diverse abonnementen die via de Apple store lopen niet zomaar over kunt. Voor mij een reden om Netflix etc. direct bij de bron te kopen en niet meer via een store.

  Installed base van APPLE is enorm dus voorlopig kunnen ze zonder innovatie nog wel wat miljarden wegslepen bij hun trouwe klanten. En eerlijkheid gebied te zeggen dat de producten mooi zijn en goed werken. De bugs die nog bij sommige Android telefoons voorkomen zijn ondenkbaar op een iPhone. Men zou Apple aan de hoogte schandpaal hangen. Dat is welicht ook de reden dat innovatie uitblijft. De angst voor het falen met alle gevolgen als boze aandeelhouders ten gevolg.

   

   

   

 • Profielfoto
  pruus

  Apple was een unicorn. Ging tegen de gevestigde orde in, toen Steve terug kwam. Daarvoor was het gewoon een computerbedrijf. Nu, Apple als moloch, is niet meer wendbaar. Koopt unicorns op, maar weer niet de grote veranderingen meer te weeg te brengen. Heel normaal. Maar wel jammer. Ik vind Apple de laatste jaren steeds meer kleine dingen veranderen. Geen grote stappen meer. Als een telefoon goed en de beste is, waarom breng je dan 4 versies uit. Dat is ook niet kiezen kunnen. Ergens voor staan. De glans is er af…

 • Profielfoto
  RW076

  Apple is veel te veel bezig met deugen. (al kun je dat ook innovatie noemen)
  Dit zal zeker een bepaalt type klant trekken, en Apple denkt zelf misschien dat de Mac gebruiker zo is.
  Ik zie persoonlijk graag meer innovatie, vind het te stom dat Apple is gestopt met bv de Airport-series en heb niets met benoemen van groen, inclusie en al dit soort modetrends van de laatste jaren.
  De hard en software (zeker in combinatie met elkaar) van Apple is super goed, en als Apple er ergens een stikker op plakt is de kans groot dat ik het vroeg of laat aan ga schaffen als ik er interesse in ontwikkel.
  Maar het hele blabla verhaal van Apple deed en doet me niets, niet omdat ik tegen ben, maar omdat het tegen mijn allergie aanschuurt.
  Wees bescheiden en introvert als het om je eigen kwaliteiten en het verbeteren van de wereld gaat. (is mijn motto)

 • Profielfoto
  RW076

  KR1275 op 31 oktober 2020 09:07
  Was Apple ooit echt innovatief of hebben ze gewoon ideeën van anderen goed uitgewerkt?

  Als je 100 jaar terug gaat in de tijd zijn er heel wat bedrijven die innovatiever zijn geweest door introducties van compleet nieuwe technologieën. Neem Philips, of een aantal medicijnfabrikanten. Ik kan Apple niet betrappen op grootse vernieuwingen die er niet al waren. Echt nieuw was de cd-speler of opnemen op tape. De stoommachine. De auto. Neeeeee…. Apples innovaties zijn maar klein en over 25 jaar al vergeten.

  iPhone much?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Zolang je met elkaar niet eens bent over de definitie “Innovatie” heeft zo’n poll heel weinig nut.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Het “toen Steve nog leefde…” gehalte is weer enorm groot.

  Jongs, doe eens innovatief en verzin dus wat anders dan deze plaatgedraaide plaat.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  MacAanZee op 31 oktober 2020 11:31

  Natuurlijk was Apple ooit innovatief. … … De eerste computer met plat beeldscherm in 1996 …

  Ja, in je dromen wellicht..:) In de jaren tachtig had je ‘all-in-ones’ met een flat-screen. Ik vergeet elke keer de naam van een van die dingen, maar heb toentertijd zelfs nog op het punt gestaan er één te kopen. .

 • Profielfoto
  SvS

  Apple doet het goed. Alles werkt goed samen, de Apple hardware.

  Ik mis alleen wel ‘but….. One more thing’ verrassing op event. Alles is vooraf al gelekt en daardoor lijkt het soms of Apple stilstaat. Allerlei merken kopieren innovaties van elkaar. Geen merk staat stil. Alleen vraag ik me af, hoe het komt dat bepaalde merken de notch op hun smartphones wel weg kunnen halen en Apple nog niet.

 • Profielfoto
  SvS

  pruus op 31 oktober 2020 13:19
  Als een telefoon goed en de beste is, waarom breng je dan 4 versies uit. Dat is ook niet kiezen kunnen. Ergens voor staan. De glans is er af…

  Niet eens. Iemand wilt een grote iPhone en de ander wilt graag een kleine. Dus voor elk wat wils en tegen verschillende budgetten.

 • Profielfoto
  iMacer

  Apple is meer een verbeteraar dan een innoveerder.

  Maar erger, ze hebben hun ecosysteem niet meer compleet.

  Dat ze gestaakt zijn met hun Airports baal ik van.

  Dat systeem werkt geweldig en was verweven met al de rest.

 • Profielfoto
  Jan Pannekoeken

  Laatste wow moment wat ik had was 3d touch op de iphone 6s. Ondertussen ook alweer geschrapt van alle iphones maar dat was voor mij hun laatste grote innovatie

 • Profielfoto
  ludovico_ventuno

  Dé drive bij alle hightech- en ander bedrijven is de omzetdrive van de beurs. Monakroketten of Apple het maakt niet uit. Als de aandelen van de kleine én de grote investeerders maar stijgen. Mislukt gezond boerenverstand noemen ze dat wel eens een keer. Toch vind ik Apple nog steeds het het beste IT-environment (mooi geformuleerd toch?). Happy lockdown all!

 • Profielfoto
  Night

  Ruwepit op 31 oktober 2020 13:29

  Zolang je met elkaar niet eens bent over de definitie “Innovatie” heeft zo’n poll heel weinig nut.

  Onzin. Je kan elke vorm van innovatie “innovatie’ noemen, of dat nu uitvinden, heruitvinden of zó verbeteren, dat ineens iedereen dat product ‘ziet zitten’, is.

 • Profielfoto
  hansz

  SvS op 31 oktober 2020 15:10
  Apple doet het goed. Alles werkt goed samen, de Apple hardware.

  Ik mis alleen wel ‘but….. One more thing’ verrassing op event. Alles is vooraf al gelekt en daardoor lijkt het soms of Apple stilstaat. Allerlei merken kopieren innovaties van elkaar. Geen merk staat stil. Alleen vraag ik me af, hoe het komt dat bepaalde merken de notch op hun smartphones wel weg kunnen halen en Apple nog niet.

  De Notch voor de iPhone is mede belangrijk voor de juiste werking van de gezichtsherkenning. Deze kan niet zomaar achter het scherm worden ingebouwd, omdat er meerdere sensoren worden gebruikt dan alleen de camera. Veel Android fabrikanten die toch al geen veilige gezichtsherkenning maakten zijn daar inmiddels mee gestopt, waardoor ze ook de Notch achterwege kunnen laten. Zolang de Notch functioneel is voor de iPhone, heb ik er geen moeite mee. En inderdaad, het wow is nogal lastig, als je eigenlijk al maanden van tevoren weet hoe iets nieuws er uit zal gaan zien. Voor mij de rede om al nooit een presentatie van een nieuw product online te gaan bekijken en de lauwe reacties van degenen die het wel hebben gezien, want vrijwel alles was al bekend.

 • Profielfoto
  SvS

  @hansz; Dat is waar ook… je hebt gelijk.

  Ik negeer de geruchten de weken voor events. De Coronaproof-events heeft Apple dit jaar echt heel mooi in elkaar gemonteerd, met drones en al. Eigenlijk moeten ze op deze voet doorgaan.

 • Profielfoto
  mmww

  Grote A merk bedrijven, zijn niet zo bezig met innoveren. Maar met geld verdienen, met zo min mogelijk inspanning. Het marketing verhaal trekt de consument wel over de streep. Zodra de omzet daalt, stijgt de noodzaak om weer volop te innoveren.

  Apple is momenteel niet zo interessant, vooral erg duur! De nieuwe iPhone ziet er toch erg goedkoop uit, die spuuglelijke glimmende geverfde rand van de Pro! 😅🤢🤮

 • Profielfoto
  Night

  Innovatie heeft ook als resultaat dat andere bedrijven je gaan na-apen. Dat was bij de notch ook zo. Dus hoe lelijk het ding ook is, het is en blijft een innovatie.

 • Profielfoto
  Zweef

  marchi op 31 oktober 2020 10:04
  Met het overlijden van wijlen Steve Jobs, is de innovatiekracht van Apple ook overleden. Tim probeert het leuk maar hij heeft het niet in zich. De beste ontwikkelaars/designers zijn niet voor niets opgestapt.

  Dat is precies wat er aan de hand is, de grote drijvende kracht is weg, en Cook doet feitelijk alleen aan winstoptimalisatie, de klant maximaal leegt rekken.

  Apple was nooit goedkoop, maar daar stond ook iets tegenover, en daarom een huis vol iMacs, Mac Mini’s en iPads. Maar er is sinds 2011 steeds minder redeem voor me om een nieuw Apple product te kopen.

   

  Dus tref je hier in huis inmiddels Windows laptops aan, en de betere Android telefoons, niet alleen omdat ik niet ingekapseld wil raken in Apple’s bubbel (zodat ze me helemaal leeg kunnen trekken), maar ook omdat daar betere stappen vooruit worden gezet.

 • Profielfoto
  Herman V

  Ik mis Steve.

 • Profielfoto
  fnk

  Herman V op 31 oktober 2020 22:53
  Ik mis Steve.

  Kan me daarin vinden.
  Ben nog steeds een grote Apple Fan maar mis zijn

 • Profielfoto
  fnk

  Herman V op 31 oktober 2020 22:53
  Ik mis Steve.

  Kan me daarin ook vinden.

 • Profielfoto
  Frans

  Anders. Apple is nog steeds innovatief, maar de innovaties van de laatste jaren vind ik niet baanbrekend. Misschien was de Apple Watch dat, maar iets vergelijkbaars, wat een hele productcategorie opnieuw gedefinieerd heeft, heb ik de laatste jaren niet gezien.

  Het meest recente wat mij enthousiast maakte is geen hardware maar software: Scribble. Ook dat is niet helemaal nieuw, handschriftherkenning bestaat al veel langer, maar de uitwerking van Scribble vind ik wel innovatief, tegen baanbrekend aan.

  Je kan ook niet verwachten dat een bedrijf ieder jaar met een baanbrekende innovatie komt, dat gebeurt misschien eens in de vijf tot tien jaar?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nou Karel Willem; ik denk dat je de Macintosh bedoelt, met ingebouwde beeldbuis. Dat was een beeldbuis en geen flatscreen. Die computer met ingebouwd LCD scherm is niet uit mijn dromen, maar staat op mijn kast: de Twenthieth Anniversary Mac: de eerste computer waar de computer direct achter het platte scherm zat, met ook een CD/CDrom speler, ingebouwde radio en rv tuner, en voice-command: je kon commando’s geven als ‘print’, ‘internet’ etc. En een prachtig design van B&O en stereo speakers van Böse, met grote subwoofer. Een brok innovatie.

  En de mensen die zeuren over het grote ‘Steve’ gehalte: het kan ook niet anders. Toen die sekteleider, die kruidenier hem is opgevolgd ging het super met de inkomsten, maar stopte de echte vernieuwing. Alle echte innovatie die we nu nog beleven aan de Apple Watch is nog uit Jobs tijd en álle functies die er nú inzitten of net in zijn gekomen (ECG, zuurstofmeting en meer) werd al beschreven voordat de allereerste Watch uitkwam.
  Er mist visie. Het is geen wonder dat mensen als Jony Ive zijn verdwenen. En het Apple Car project waarop groot was ingezet is mislukt

 • Profielfoto
  steveb

  Apple innoveert maar stopt halverwege.

  Maps. Werkt goed maar mist fille herkenning, wegenwerken,….

  iWorks moest DE tegenhanger worden van Office. Maar is 20 jaar later nog steeds veel te basic.

  iPhoto was sterke face herkenning. Maar die doorgeven aan het nieuwe programma photos kan niet.

  Iphone camera innoveert sterk. Toch blijft Apple al jaren bij 12mp. Waarom?
  Ik vraag me af hoeveel mensen de camera efficiënt gebruiken

  Icloud. Kan je enkel aanmaken met een bestaand email adres. Belachelijk.
  Maar koop je een iphone dan kan je wel @icloud aan maken.

 • Profielfoto
  monty python

  Innovatie om experimenteel te innoveren interesseert me niks. Apple is geen innovator maar een early adopter. Past perfect bij mijn zienswijze over dit soort producten. Dat doen ze al jaren en blijven ze uitmuntend doen.
  Het moet goed werken en nuttig zijn, anders is de innovatie mislukt en enkel voor de bühne.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Apple is zeker nog wel innovatief, kijk maar naar de chips die ze ontwerpen. De A-serie chips lopen voor op de concurrentie, de speciale chips die ze hebben, oa. voor de Watch. Ben benieuwd wat ze over een aantal weken laten zien als ze Macs met Apple Silicon introduceren.

 • Profielfoto
  yellow

  Welk bedrijf is wel innovatief?

  Welk bedrijf maakt betere producten dan Apple? In de categorieën waarin Apple actief is zijn ze ‘overall’ telkens de beste. Concurrentie kan het nauwelijks bijbenen, laat staan overtreffen. Vaak is het een goedkope kopie. De Airpods zijn daar een voorbeeld van. Paar jaar geleden zag je kleine draadloze koptelefoon met oplaadcase nergens. En toen kwamen de Airpods uit. Het heeft de hele markt totaal veranderd. Apple Watch idem.

  En dat zijn toch producten na wijlen Steve Jobs…

  Poll moet zijn: Mijn verwachtingspatroon is te hoog. Ja/Nee.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  MacAanZee op 1 november 2020 00:35
  Nou Karel Willem; ik denk dat je de Macintosh bedoelt, met ingebouwde beeldbuis. Dat was een beeldbuis en geen flatscreen. Die computer met ingebouwd LCD scherm is niet uit mijn dromen, maar staat op mijn kast…

  Nou, ik denk het niet. Jaren voor de eerste Apple all-in-one met flatscreen was er al zoiets op de markt. En het had functies die de tijd echt ver vooruit waren. Het werkte allemaal niet echt lekker, en het was nogal slecht IBM-compatible. Maar het was er wèl. Nu nog even op de naam komen. .;)

 • Profielfoto
  steveb

  De laatste tijd is Apple innovatie vaak met heel veel poeha aangekondigd maar lijd tot een flop

  Sign with apple: heel mooi slechts 2 keer kunnen gebruiken op 1 jaar tijd

  Air charger. Al 2 jaar oud maar niet verkrijgbaar

  Apple Health enkel voor iPhone en Apple Watch. Waarom mag dit niet op iPad en Mac.
  + hoe veel dockters werken er mee?

  iCloud aanmaken moet met een ander e-mail adres tenzij je een iPhone koopt