Voormalige App Store-baas: ‘Apple gebruikt regels als wapen tegen concurrentie’

Door: Wesley Akkerman - 7 reacties
Apple Developer Program coronavirus App Store
(Afbeelding: EPA / Ritchie B. Tongo)

De voormalige baas van de App Store heeft een opvallende uitspraak gedaan in het antitrustonderzoek naar Apple. Het bedrijf uit Cupertino zou volgens hem namelijk zijn omslachtige regels gebruiken als wapen in de strijd tegen de concurrentie. Apple Arcade is daar een voorbeeld van, waardoor diensten als Xbox Game Pass geen ruimte krijgen op iOS en iPadOS.

Dat zegt voormalig App Store-baas Phil Shoemaker. Volgens Shoemaker verzint Apple soms “arbitraire regels” om ervoor te zorgen dat concurrenten het moeilijk hebben in de downloadwinkel. Zodoende krijgen eigen diensten en apps veel meer de ruimte op iOS en iPadOS. De uitspraak werd gespot door Business Insider, in een 450 pagina tellend document.

Apple Arcade wordt hier als voorbeeld genomen. Dit is een abonnement waarmee je toegang krijgt tot een selectie aan games. Hoewel het geen gamestreamingdienst is, hebben diensten als Google Stadia en Microsoft Game Pass het toch moeilijk. Die moeten namelijk aan allerlei eisen voldoen, willen ze een plekje hebben in de digitale winkel. De bedrijven moeten echt door hoepels springen. Die diensten moeten aan regels voldoen waar Apples eigen diensten zich in veel gevallen niet aan houden.

Apple Arcade
Klik/tap voor groter (Afbeelding: Apple)

De App Store heet niet iedereen welkom

Wanneer bijvoorbeeld gamestreamingdiensten in de App Store willen staan, dan moeten ze elke game los aanbieden in de App Store. Elke game moet dus zijn eigen pagina hebben en ook los te koop zijn. Alleen dan mag er een abonnement aangeboden worden die alles samen aanbiedt voor een vast bedrag per maand. Echter, video- en muziekstreamingdiensten hoeven zich dan weer niet aan dergelijke regels te houden: hun content wordt ook nergens los aangeboden.

Shoemaker gebruikt games nu als voorbeeld, omdat die dus anders behandeld worden dan andere type content binnen de App Store. Het feit dat Microsoft bijvoorbeeld elke game uit het abonnement los zou moeten aanbieden is een eis die de concurrent beperkt. En dat is duidelijk, aangezien Microsoft nu dus niet zin Xbox Game Pass Ultimate-abonnement aanbiedt via iOS en iPadOS. Android-gebruikers kunnen de dienst wél gebruiken. Bovendien is het zo dat het ook behoorlijk willekeurig is dat games anders behandeld worden dan films of series.

Given that Apple allows services like Netflix and Spotify without reviewing every piece of content, why not allow a similar service for gaming?

Apple zegt hierover dat games interactief zijn en dat consumenten daarom andere verwachtingen hebben van de content, ten opzichte van audio- of videocontent. Hoe Apple zijn standpunt gaat verdedigen in dit onderzoek zien we later, aangezien het bedrijf over enkele dagen pas reageert. Echter, dat het voormalig hoofd van de App Store dergelijke uitspraken doet, helpt de iPhone-maker in elk geval niet.

 

Business Insider

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Hij vertelt niets nieuws.
  Het is vooral jammer dat de iSheep zo lang achter dit beleid van Apple blijven staan. Het is schadelijk voor iedereen die liever een eerlijk bedrag voor hun software willen betalen.

 • Profielfoto
  hansz

  Ja joh, nog even, dan is het slecht voor de wereld en toekomst van de kindertjes.

 • Profielfoto
  sedikit

  hansz op 9 oktober 2020 18:28
  Ja joh, nog even, dan is het slecht voor de wereld en toekomst van de kindertjes.

  ????

 • Profielfoto
  hansz

  sedikit op 9 oktober 2020 18:55

  hansz op 9 oktober 2020 18:28
  Ja joh, nog even, dan is het slecht voor de wereld en toekomst van de kindertjes.

  ????

  Dit zijn argumenten die Polansky zelf gebruikt als je het niet eens bent met zijn stellingen. En uiteraard ben je dan ook nog een isheep. Dit terwijl hij zelf een enorme hypocriet is met vrijwel alleen maar negatieve opmerkingen over Apple (want hij weet het natuurlijk allemaal veel beter) maar ondertussen wel Apple producten blijven gebruiken.

 • Profielfoto
  recoiller

  Juridisch kan Apple dit doen, moreel kun je hier je vraagtekens bij hebben. Overigens is hier een naam voor ‘dark patterns’. Bedrijven maken soms situaties bewust erg lastig om bepaalde (onethische) doelen te bereiken. Opnieuw, Apple mag veel binnen het eigen platform omdat ze geen monopolie hebben. Iedereen kan overstappen naar Android. Zowel ontwikkelaars als klanten. Als genoeg ontwikkelaars zich terugtrekken van Apple dan moet Apple wel handelen. Maar de ontwikkelaars trekken zich niet terug omdat ze veel verdienen via Apple. Android mag dan veel meer marktaandeel hebben dan Apple, de bereidwilligheid om te betalen is bij Apple gebruikers veel hoger.

 • Profielfoto
  Dashter

  recoiller op 10 oktober 2020 11:11
  Juridisch kan Apple dit doen,

  Euhm, kan jij in de toekomst kijken? De recente rechtszaken & onderzoeken zullen beslissen of Apple dit Juridisch mag doen… Voorlopig doen ze het gewoon, en wordt onderzocht of hun manier van handelen niet indruist tegen sommige wetgevingen…

 • Profielfoto
  Pjotr

  Moreel gezien verwerpelijk en gestoeld op arrogantie van de macht. Gelukkig hebben we als mensen een systeem van wetten dat voortkomt uit moreel besef van recht. Het is een kwestie van tijd totdat ook Apple hierdoor gebonden wordt. Is het niet door de USA (en dat vrees ik van niet) dan door de EU.

  En ja, ik heb net nog een nieuwe MacBookPro 16 inch gekocht. Helemaal top dat ding. Dat ik de producten koop, wil nog niet zeggen dat ik die immorele geldhonger van de Appledirectie hoef te waarderen.