Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 23 oktober 2020

Statusbalk iPhone 12 geeft 5G aan, ook als je niet op 5G zit

De statusbalk op je iPhone is een klein maar fijn hulpmiddeltje. Je kan ermee zien met welk mobiel netwerk je bent verbonden en ook de sterkte van het signaal. Daarnaast kan je zien, bijvoorbeeld in een gebied met een slechte dekking, dat je op 3G zit in plaats van 4G of 5G. Dat zijn handige dingen om te weten. Toch blijkt dat met de iPhone 12 wat moeilijker vast te stellen.

Het lijkt erop dat Apple met de iPhone 12 het gedrag van de statusbalk heeft aangepast. Tijdens een review van de nieuwe iPhone 12 door The Verge merkt auteur Dieter Bohn op dat Apple een nieuwe feature introduceert genaamd Smart Data Mode. Hiermee doet het bedrijf een poging de levensduur van de batterij te verlengen. Een continu 5G verbinding is namelijk een aanslag op de batterij, die hierdoor sneller dan wenselijk leeg kan raken. Door toepassing van slimme software zal de iPhone 12 de dataverbinding terug laten zakken naar 4G of zelfs 3G als een snellere verbinding niet nodig is. Pas als iOS besluit dat 5G-connectiviteit nodig is, zal weer de volledige snelheid worden opgepakt.

Statusbalk 5G
De statusbalk toont ‘5G’, ook al heb je geen 5G verbinding.

‘5G or not 5G, that’s the question’

We kunnen deze functionaliteit uiteraard waarderen. Hoe langer de batterij meegaat, hoe beter het is, toch? Het probleem is echter dat de statusbalk, zelfs als je niet op 5G zit, gewoon 5G blijft weergeven. Dus zelfs als je bent verbonden met 4G, zegt de statusbalk dat je een 5G verbinding hebt. Dat houdt in dat de statusbalk je, in plaats van je te laten weten welke verbinding je gebruikt, je eigenlijk laat zien wat de best mogelijke verbinding is, die je in theorie zou kunnen krijgen. Maar het kan dus zijn dat dat niet het netwerktype is, waarmee je daadwerkelijk verbonden bent.

Het is onduidelijk waarom Apple de statusbalk op deze manier heeft aangepast, maar het lijkt alleen van invloed te zijn op Apple’s 5G-compatibele iPhone 12. Alle andere iPhones, zonder een 5G mogelijkheid, zouden niets van deze wijziging mogen merken en gewoon de snelheid moeten krijgen die in de statusbalk te zien is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Statusbalk iPhone 12 geeft 5G aan, ook als je niet op 5G zit
Sluiten