Snelste 5G-techniek alleen beschikbaar op Amerikaanse iPhone 12 modellen

Door: Thomas Aalderink - 9 reacties
iPhone 12 5G
(Afbeelding: Apple)

Apple heeft tijdens hun Hi, Speed event de iPhone 12 onthuld. Het nieuwe vlaggenschip uit Cupertino is beschikbaar in vier verschillende modellen, maar één ding hebben al deze toestellen gemeen, en dat is dat ze 5G ondersteunen. Hierin zijn ze allemaal gelijk, maar het maakt wel uit in welk land je de iPhone 12 koopt.

Apple heeft namelijk bevestigd dat de 5G ondersteuning niet gelijk zal zijn in ieder land. Een in Amerika verkochte iPhone 12 kan dus gebruik maken van andere 5G-frequenties dan de iPhone 12 die hier in de winkels ligt. Zo kunnen Nederlandse toestellen straks alleen gebruik maken van de zogenaamde sub-6GHz-banden en niet van mmWave.

Snellere 5G-techniek alleen in Amerika

Alle iPhone 12 modellen (van de mini tot de Pro Max) die in Amerika verkocht worden, ondersteunen deze techniek wel. mmWave is een verzameling 5G frequenties die een nog hogere snelheid beloven. Deze techniek werkt alleen over korte afstanden en is daardoor vooral geschikt voor drukke en dichtbevolkte gebieden. Met al die miljoenensteden is dit zeker geen overbodige luxe in Amerika.

Betekent dit dat wij in Nederland te kort worden gedaan? Nee, nog niet. In ons land zijn we nog druk bezig met het uitrollen van 5G en de huidige netwerken maken (vooral) gebruik van sub-6GHz-banden. In Nederland heb je dus nog weinig aan mmWave ondersteuning, maar dit zou in de toekomst natuurlijk kunnen gaan veranderen. Je hoeft daar overigens nog geen rekening mee te houden, want dit gaat waarschijnlijk nog wel een paar jaar duren.

Zo herken je een iPhone 12 met mmWave

We hoeven dus niet teleurgesteld te zijn dat Nederlandse iPhone 12 modellen geen mmWave ondersteunen. In Azië is dat een ander verhaal. Ook daar zullen de verkochte iPhone 12 modellen geen mmWave ondersteunen, en dat terwijl de 5G netwerken in meerdere Aziatische landen al wel gebruik maken van deze techniek. Waarom Apple ervoor kiest om in deze landen, die voorop lopen als het gaat om 5G, niet dezelfde iPhone 12 te verkopen als in Amerika is onbekend.

Mocht je ooit tijdens een Apple pubquiz de vraag krijgen “welke van deze twee iPhone 12 modellen komt uit Amerika?” dan kun je deze door de toestellen naast elkaar te houden al beantwoorden. Er is namelijk een fysiek verschil tussen de modellen. Aan de zijkant van een iPhone 12 met mmWave 5G zie je namelijk een vlakje dat lijkt op een simkaartslot. Dat is het niet, want Apple heeft bevestigt dat dit een mmWave antenne is.

De Amerikaanse iPhone 5G met mmWave antenne:

Een iPhone 12 uit een ander land zonder mmWave:

iPhone 12 geen mmWave 5G
Een iPhone 12 zonder 5G mmWave. (Afbeelding: Apple)

iPhone 12 is meer dan alleen 5G

De iPhone 12 is de allereerste smartphone van Apple met 5G, maar het nieuwe toestel heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Zo introduceert Apple Ceramic Shield en MagSafe. Wat deze twee nieuwe technieken toevoegen en alle andere dingen die je moet weten over de iPhone 12, lees je hier.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  mmww

  Beetje een iPhone 5 verhaal! Wat een drama was dat! Voor dus mij geen iPhone 12 ik wacht wel op de 12s. De 5G uitrol zou best wel eens snel kunnen gaan nu.

 • Profielfoto
  klaasb

  drukbevolte Amerikaanse steden … wat dacht je van het nog uitgestrektere Amerikaanse platteland? iPhone12 nu al een misser.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  klaasb op 14 oktober 2020 19:47
   iPhone12 nu al een misser.

  Inderdaad Klaas, altijd fijn om zo’n nuchtere helderziende onder ons te hebben. Zoals elk jaar hebben we er een aantal zoals jij hier die keer op keer al weten dat een nieuw model een misser is. Ik zie het alleen nooit terug in de verkoopaantallen maar die zullen vast enorm gemanipuleerd worden.

 • Profielfoto
  donut

  Met al die miljoenensteden is dit zeker geen overbodige luxe in Amerika.

  Is dit een advertorial of wat? Wat een non tekst.

  Wat mij betreft kan ook een goed verkocht product een misser zijn.

  Daar zijn genoeg voorbeelden van.

   

   

 • Profielfoto
  klaasb

  Ruwepit op 14 oktober 2020 22:42
  Zoals elk jaar hebben we er een aantal zoals jij hier die keer op keer al weten dat een nieuw model een misser is. Ik zie het alleen nooit terug in de verkoopaantallen maar die zullen vast enorm gemanipuleerd worden.

  Had me misschien duidelijker moeten uitdrukken. Qua verkoop zal het vast wel goed gaan. Apple’s marketing is top notch en niet iedereen koopt de telefoon omdat ze nu eindelijk aan de 5G kunnen.

  Ik vind dat je van een flagship model meer mag verwachten dan wat Apple nu levert. Doet me een beetje denken aan de eerste iPhone die nog geen 3G mogelijkheden had.

 • Profielfoto
  misterx

  Dus (voor een leek) zonder die mmWave-antenne ben je iets of nog steeds even snel als een 4G gebruiker?

  Ga ik dus weinig of niets merken met deze Europese uitgave van de iPhone12?

   

  Hoe moet ik dit inschatten?

 • Profielfoto
  AppleBoy

  4G/5G wat boeiend allemaal.

  Waar maakt iedereen zich druk om.

  Het model van de 12 is top en dat is voor mij een reden om van een XS naar een 12 te gaan.

 • Profielfoto
  Motu

  Vraag me af of de US variant dan buiten mmWave ook de sub-6GHZ ondersteund.  Dan is het misschien interessant om een US versie te bemachtigen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wat heb ik dan aan 5G? De snelheid van 5G zal de komende jaren niet veel sneller zijn dan 4G/LTE.