Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Nieuws 14 oktober 2020

Snelste 5G-techniek alleen beschikbaar op Amerikaanse iPhone 12 modellen

Apple heeft tijdens hun Hi, Speed event de iPhone 12 onthuld. Het nieuwe vlaggenschip uit Cupertino is beschikbaar in vier verschillende modellen, maar één ding hebben al deze toestellen gemeen, en dat is dat ze 5G ondersteunen. Hierin zijn ze allemaal gelijk, maar het maakt wel uit in welk land je de iPhone 12 koopt.

Apple heeft namelijk bevestigd dat de 5G ondersteuning niet gelijk zal zijn in ieder land. Een in Amerika verkochte iPhone 12 kan dus gebruik maken van andere 5G-frequenties dan de iPhone 12 die hier in de winkels ligt. Zo kunnen Nederlandse toestellen straks alleen gebruik maken van de zogenaamde sub-6GHz-banden en niet van mmWave.

Snellere 5G-techniek alleen in Amerika

Alle iPhone 12 modellen (van de mini tot de Pro Max) die in Amerika verkocht worden, ondersteunen deze techniek wel. mmWave is een verzameling 5G frequenties die een nog hogere snelheid beloven. Deze techniek werkt alleen over korte afstanden en is daardoor vooral geschikt voor drukke en dichtbevolkte gebieden. Met al die miljoenensteden is dit zeker geen overbodige luxe in Amerika.

Betekent dit dat wij in Nederland te kort worden gedaan? Nee, nog niet. In ons land zijn we nog druk bezig met het uitrollen van 5G en de huidige netwerken maken (vooral) gebruik van sub-6GHz-banden. In Nederland heb je dus nog weinig aan mmWave ondersteuning, maar dit zou in de toekomst natuurlijk kunnen gaan veranderen. Je hoeft daar overigens nog geen rekening mee te houden, want dit gaat waarschijnlijk nog wel een paar jaar duren.

Zo herken je een iPhone 12 met mmWave

We hoeven dus niet teleurgesteld te zijn dat Nederlandse iPhone 12 modellen geen mmWave ondersteunen. In Azië is dat een ander verhaal. Ook daar zullen de verkochte iPhone 12 modellen geen mmWave ondersteunen, en dat terwijl de 5G netwerken in meerdere Aziatische landen al wel gebruik maken van deze techniek. Waarom Apple ervoor kiest om in deze landen, die voorop lopen als het gaat om 5G, niet dezelfde iPhone 12 te verkopen als in Amerika is onbekend.

Mocht je ooit tijdens een Apple pubquiz de vraag krijgen “welke van deze twee iPhone 12 modellen komt uit Amerika?” dan kun je deze door de toestellen naast elkaar te houden al beantwoorden. Er is namelijk een fysiek verschil tussen de modellen. Aan de zijkant van een iPhone 12 met mmWave 5G zie je namelijk een vlakje dat lijkt op een simkaartslot. Dat is het niet, want Apple heeft bevestigt dat dit een mmWave antenne is.

De Amerikaanse iPhone 5G met mmWave antenne:

https://twitter.com/reckless/status/1316123522335412227

Een iPhone 12 uit een ander land zonder mmWave:

iPhone 12 geen mmWave 5G
Een iPhone 12 zonder 5G mmWave.

iPhone 12 is meer dan alleen 5G

De iPhone 12 is de allereerste smartphone van Apple met 5G, maar het nieuwe toestel heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Zo introduceert Apple Ceramic Shield en MagSafe. Wat deze twee nieuwe technieken toevoegen en alle andere dingen die je moet weten over de iPhone 12, lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Snelste 5G-techniek alleen beschikbaar op Amerikaanse iPhone 12 modellen
Sluiten