Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Nieuws 2 oktober 2020

Dit is waarom veel oudere Macs geen Netflix in 4K kunnen afspelen

Heb je een Mac en wil je Netflix in de hoogste kwaliteit bekijken? Dan kun je wel eens een probleem hebben.

Netflix is natuurlijk al een lange tijd beschikbaar op de Mac, maar sinds de update naar macOS Big Sur is het nu ook mogelijk om de streamingdienst te kijken in 4K. Tenminste, als je een nieuwere Mac hebt. Op oudere computers lukt het namelijk niet om die resolutie te halen, laat Netflix weten.

Netflix in 4K

Om Netflix in 4K af te spelen heb je namelijk een T2 security-chip nodig in je Mac of Macbook. Gelukkig kun je dat checken via de site van Apple.  Ook kun je het zien in je systeeminformatie. In de sidebar moet je clicken op Controllor of iBridge. Daar staat welke chip je hebt. Als je een T2 chip hebt, staat dat bij Model Name. Zie je ‘m niet staan, dan betekent dat dus geen Netflix in 4K voor jou.

Deze modellen kunnen Netflix sowieso in 4K afspelen:

  • iMac (2020)
  • iMac Pro
  • Mac Pro (2019)
  • Mac mini (2018)
  • MacBook Air (2018 of later)
  • MacBook Pro (2018 of later)

In theorie zouden Mac’s die eerder zijn gemaakt in 2018 wel Netflix kunnen afspelen door middel van een extern scherm die wel 4K kan afspelen. De afwezigheid van de chip zorgt er echter voor dat dit alsnog niet kan.

De T2 chip

Waarom die chip nodig is, is niet bekend. Het kan echter zijn dat de T2 werkt als een coprocessor. Het heeft namelijk built-in video processing. Daarnaast support het HEVC-video’s. Mogelijk gebruikt Netflix dit voor haar hogere resolutie, maar dat is alleen maar gissen.

Om Netflix in 4K te zien op je iMac heb je dus naast een nieuwe model ook een duurder abonnement nodig. Overigens moeten ook Windows-gebruikers voldoen aan speciale eisen om Netflix in 4K af te kunnen spelen. Zo heb je Windows 10 nodig en kun je Netflix alleen afspelen via Edge of de Netflix-app. Natuurlijk moet het scherm wel 4K kunnen afspelen en is er genoeg CPU nodig.

Reageer op artikel:
Dit is waarom veel oudere Macs geen Netflix in 4K kunnen afspelen
Sluiten