Dit is waarom veel oudere Macs geen Netflix in 4K kunnen afspelen

Door: Jeroen Kraak - 20 reacties
Netflix iOS app komt nog niet naar de Mac
(Afbeelding: Apple / Netflix)

Heb je een Mac en wil je Netflix in de hoogste kwaliteit bekijken? Dan kun je wel eens een probleem hebben.

Netflix is natuurlijk al een lange tijd beschikbaar op de Mac, maar sinds de update naar macOS Big Sur is het nu ook mogelijk om de streamingdienst te kijken in 4K. Tenminste, als je een nieuwere Mac hebt. Op oudere computers lukt het namelijk niet om die resolutie te halen, laat Netflix weten.

Netflix in 4K

Om Netflix in 4K af te spelen heb je namelijk een T2 security-chip nodig in je Mac of Macbook. Gelukkig kun je dat checken via de site van Apple.  Ook kun je het zien in je systeeminformatie. In de sidebar moet je clicken op Controllor of iBridge. Daar staat welke chip je hebt. Als je een T2 chip hebt, staat dat bij Model Name. Zie je ‘m niet staan, dan betekent dat dus geen Netflix in 4K voor jou.

Deze modellen kunnen Netflix sowieso in 4K afspelen:

 • iMac (2020)
 • iMac Pro
 • Mac Pro (2019)
 • Mac mini (2018)
 • MacBook Air (2018 of later)
 • MacBook Pro (2018 of later)

In theorie zouden Mac’s die eerder zijn gemaakt in 2018 wel Netflix kunnen afspelen door middel van een extern scherm die wel 4K kan afspelen. De afwezigheid van de chip zorgt er echter voor dat dit alsnog niet kan.

De T2 chip

Waarom die chip nodig is, is niet bekend. Het kan echter zijn dat de T2 werkt als een coprocessor. Het heeft namelijk built-in video processing. Daarnaast support het HEVC-video’s. Mogelijk gebruikt Netflix dit voor haar hogere resolutie, maar dat is alleen maar gissen.

Om Netflix in 4K te zien op je iMac heb je dus naast een nieuwe model ook een duurder abonnement nodig. Overigens moeten ook Windows-gebruikers voldoen aan speciale eisen om Netflix in 4K af te kunnen spelen. Zo heb je Windows 10 nodig en kun je Netflix alleen afspelen via Edge of de Netflix-app. Natuurlijk moet het scherm wel 4K kunnen afspelen en is er genoeg CPU nodig.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Tekenen

  Dit is waarom veel oudere Macs geen Netflix in 4K kunnen afspelen.

  Ik heb het artikel gelezen. Maar ik kon het antwoord niet echt vinden.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Om Netflix in 4K af te spelen hebben we een security chip nodig?

 • Profielfoto
  RW076

  We willen best dat je Netflix kunt spelen in 4K, moet je gewoon even een nieuwe Mac kopen. Zoals u weet verdienen we met onze hardware 9 van de 10 keer maar 1x aan u, dit is een manier om nogmaals aan u te verdienen. Is ook niet iets nieuws, we doen dit al jaren. We zouden dit probleem kunnen tackelen door onze systemen modulair te maken, maar dat zet voor onze inkomsten niet zoveel zoden aan de dijk als ons huidige systeem, sorry.

 • Profielfoto
  Kevin

  Tekenen op 2 oktober 2020 23:05
  Dit is waarom veel oudere Macs geen Netflix in 4K kunnen afspelen.

  Ik heb het artikel gelezen. Maar ik kon het antwoord niet echt vinden.

  Het is omdat er amper 4K content op Netflix te vinden is. Prime loopt echt mijlenver voorop. Voor een fractie van de prijs heb je én meer content én een veel groter aanbod dat in 4K beschikbaar is.

 • Profielfoto
  Tekenen

  @Kevin, ik kijk prima op 720p. Als het geluid maar een beetje ok is. Ik geloof je dat Prime prima content biedt. Maar ik vroeg mij alleen af waarom er geen helder antwoord in het artikel stond.
  Ja. Natuurlijk weet ik het antwoord al. Zoals @pjotr & @rw076 aangeven.
  Maar ik was nieuwsgierig naar het echte antwoord wat dit artikel in de header stelde.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Kevin op 3 oktober 2020 00:03

  Tekenen op 2 oktober 2020 23:05
  Dit is waarom veel oudere Macs geen Netflix in 4K kunnen afspelen….

  Het is omdat er amper 4K content op Netflix te vinden is….

  De lijst van series en films staat op iets minder dan 1000 op dit moment. Om dan te spreken over ‘amper’?

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Kevin op 3 oktober 2020 00:03
  Prime loopt echt mijlenver voorop. Voor een fractie van de prijs heb je én meer content én een veel groter aanbod dat in 4K beschikbaar is.

  Ik vind het aanbod minder interessant dan bij Netflix, maar het biedt ontegenzeglijk het meeste waar voor zijn geld van alle streaming-diensten bij elkaar. Daarom neem ik ook regelmatig bij een bestelling op Amazon een maandje Prime erbij.

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Een normale film of tv-serie op 4K kijken op een 27″ iMac heeft volgens mij totaal geen zin omdat je op zo’n relatief klein scherm geen verschil ziet met full HD content. Dat zie je alleen als je van die demo filmpjes kijkt met veel contrast en specifiek gemaakt om 4K te promoten. Sowieso heeft het tot een scherm van 45″ weinig zin lijkt me.

 • Profielfoto
  monty python

  4K, HD, 3D, VR, allemaal dezelfde tech hype, interesseert me allemaal matig tot niks. Streaming idem. Als ik iets wil zien zoek ik het en koop of download het in lage resolutie. Netflix en dergelijke is voor mij puur tijdverlies voor B en C kwaliteit.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het is een keus. Gelukkig mogen we die allemaal zelf maken.

 • Profielfoto
  MrMo

  Onzin, ik kijk 4K films,gecodeerd met H.265 videocodec, prima op een extern 4K beeldscherm met mijn MacBook Pro Touchbar uit 2016.

 • Profielfoto
  Tekenen

  8k & 4k hevc op mac pro 2011

 • Profielfoto
  KarelWillem

  MrMo op 3 oktober 2020 17:55
  Onzin, ik kijk 4K films, gecodeerd met H.265 videocodec…

  Wat is onzin?? Prima dat je 4K films kijkt. Maar waarschijnlijk niet van/op Netflix.

   

 • Profielfoto
  csteelooper

  RW076 op 2 oktober 2020 23:57
  We willen best dat je Netflix kunt spelen in 4K, moet je gewoon even een nieuwe Mac kopen. Zoals u weet verdienen we met onze hardware 9 van de 10 keer maar 1x aan u, dit is een manier om nogmaals aan u te verdienen. Is ook niet iets nieuws, we doen dit al jaren. We zouden dit probleem kunnen tackelen door onze systemen modulair te maken, maar dat zet voor onze inkomsten niet zoveel zoden aan de dijk als ons huidige systeem, sorry.

  Zit je nou serieus Apple te bashen terwijl dit een beslissing van Netflix is? Andere content in 4K kijken gaat zonder problemen. Alleen Netflix heeft een T2 chip in je Mac nodig. En dan blijft het bovendien nog een raadsel waaróm dat zo is. Sorry, maar daar kan Apple niks aan doen (behalve dan wellicht de uitsluiting verbieden van Macs zonder T2 chip)…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Zoals gezegd; het blijft gissen. Maar Apple en video-codecs die niet van henzelf zijn is regelmatig een niet zo gelukkig huwelijk gebleken.

  Dus ‘most likely’ codeert Netflix haar UHD-content dusdanig dat het op een Mac alleen met behulp van de T2 chip uitgelezen kan worden. Wiens ‘schuld’ dat dan is, mag een ieder voor zichzelf bepalen.

 • Profielfoto
  Groentenboer

  …door middel van een extern scherm DAT wel…

 • Profielfoto
  ququlequ

  Cenobyte op 3 oktober 2020 10:57
  Een normale film of tv-serie op 4K kijken op een 27″ iMac heeft volgens mij totaal geen zin omdat je op zo’n relatief klein scherm geen verschil ziet met full HD content. Dat zie je alleen als je van die demo filmpjes kijkt met veel contrast en specifiek gemaakt om 4K te promoten. Sowieso heeft het tot een scherm van 45″ weinig zin lijkt me.

  Als ik achter mijn iMac een 4k film vergelijk met een Hd film zie ik toch echt wel een groot verschil. Het speelt natuurlijk mee dat je bij een iMac vrij dicht op het scherm zit als je het vergelijkt met een TV scherm in de woonkamer. Als ik achter mijn iMac zit heb ik met gestrekte arm 5 handen nodig om mijn scherm te bedekken. Maar zit ik op de bank 4 meter van mijn TV vandaan dan heb ik maar 2 handen nodig en wordt het al een stuk lastiger om 4K te onderscheiden van HD.

 • Profielfoto
  computer space

  Wel typisch: op Windows heb je W10 en Edge nodig, beide software, op een Apple heb je een T2 chip nodig. Beetje kolder als je het mij vraagt. Windows 10 draait op alle Core2Duo en nieuwer Macs, dus die kunnen allemaal 4K spelen.

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  Natuurlijk kan elke Mac die de afgelopen jaren is gemaakt probleemloos 4K video afspelen. Daar is geen T2 chip voor nodig. Of een courante videokaart of voldoende processorkracht, maar een Core i3 volstaat al.

 • Profielfoto
  imacbrielle

  Vreemd dat netflix dit doet op mac os
  Als je windows via vmware of parallels hebt draaien kan je gewoon wel 4k kijken