Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 2 oktober 2020

Opvouwbare iPhone: Apple vraagt patent aan voor zelfhelend scherm

Apple heeft een interessant patent aangevraagd voor een opvouwbare iPhone met een zelfhelend scherm. Het gaat om een opvouwbare iPhone die naar buiten toe gevouwen wordt en zodoende een soort tablet wordt (vergelijk met de Galaxy Fold). Apple heeft hier nog geen plannen over naar buiten gebracht.

Het idee achter een opvouwbare iPhone met een zelfhelend scherm is simpel: het kan ervoor zorgen dat de lancering geen ramp wordt, zoals destijds bij de Samsung Galaxy Fold het geval was. Menig reviewer kreeg het voor elkaar het kwetsbare scherm kapot te maken, waardoor de lancering van het toestel uitgesteld werd. Onder meer stof en andere vuiligheden dat tussen het scherm komt te zitten wanneer je hem vouwt, kunnen voor beschadigingen zorgen. In het nieuwe patent van Apple staat beschreven hoe het bedrijf uit Cupertino dit probleem kan voorkomen. Apple heeft het over een zelfhelend materiaal als bovenlaag.

Displays are typically formed from rigid planar substrates. Although satisfactory in many situations, rigid displays such as these may be difficult to integrate into certain devices, such as devices with bendable housings […]

During operation of an electronic device, the display cover layer for the electronic device may be scratched or dented. To improve the aesthetics of the electronic device, it may be desirable for the presence of scratches and dents to be minimized. To help mitigate the number of dents, scratches, or other imperfections in a display cover layer, the display cover layer may include a layer of self-healing material.

Opvouwbare iPhone
Concept opvouwbare iPhone.

Opvouwbare iPhone aanstaande?

In het patent beschrijft Apple ook het idee dat het een ideale situatie zou zijn wanneer iemand met een opvouwbare iPhone zelf geen actie hoeft te ondernemen aangaande de reparatie. Dat zou het toestel, met zijn speciale bovenlaag, dus helemaal uit zichzelf moeten doen. Bijvoorbeeld wanneer je hem oplaadt.

Self-healing may occur in the layer of self-healing material without prompting (e.g., when the self-healing coating is dented, the material of the coating may fill the dent even without external intervention). Alternatively, the self-healing may be initiated or expedited by externally applied heat, light, electric current, or other type of external stimulus.

When heat is used as a stimulus for the self-healing process, the display cover layer may include transparent conductors that form a heating layer in the display cover layer. The heating layer may be used to generate heat to stimulate self-healing. The heating layer may be used to generate heat in response to user input, according to a predetermined schedule, or when the electronic device is charging.

Eerder stelde Apple al het idee voor hitte te gebruiken om beschadiging te voorkomen. Dat stond dan weer in een patent dat in februari van vorig jaar ontdekt werd.

To facilitate bending about the bend axis without damage when the display is cold, a portion of the display that overlaps the bend axis may be selectively heated.

Apple is niet een bedrijf dat heel snel nieuwe technologieën en trends gebruikt voor zijn eigen producten, dus we verwachten niet dat we binnen nu en enkele maanden ineens een opvouwbare iPhone voorbij zullen zien komen. Maar gezien de populariteit van die apparaten, en het relatieve succes dat Samsung, Huawei en Motorola boeken met de toestellen, lijkt het toch onvermijdelijk te zijn dat het een keer gebeurt.

 

Reageer op artikel:
Opvouwbare iPhone: Apple vraagt patent aan voor zelfhelend scherm
Sluiten