MagSafe te gebruiken op oudere iPhones, alles behalve voordelig te noemen

Door: Mark Hofman - 7 reacties
MagSafe iPhone 12
(Afbeelding: Apple)

Apple onthulde, tijdens het iPhone 12 evenement op 13 oktober, een nieuwe oplaadtechnologie genaamd MagSafe. Dankzij een magneet, die ook werkt in combinatie met verschillende accessoires, is het mogelijk om je iPhone sneller draadloos op te laden.

Het is mogelijk om MagSafe niet alleen te gebruiken voor de iPhone 12-serie, maar ook voor oudere modellen. Al wijst een onderzoekje van website MacRumors uit dat je dat misschien niet moet willen.

MagSafe gebruiken op oudere iPhones

Met MagSafe haal je voor €45 een oplader in huis die bestaat uit verschillende magneten. Hierdoor is het mogelijk om de lader op de achterkant van je iPhone 12 te plakken, waardoor deze “draadloos” kan opladen met een vermogen van 15W. Draadloos is misschien niet de juiste benaming voor de technologie, gezien je smartphones alsnog vastzit aan een bekabelde oplader. Toch is MagSafe wel voordelig te noemen. Naast het feit dat verschillende accessoires ondersteund worden, en je dus gewoon kan laden met een hoesje om je iPhone heen, wordt de smartphone op deze manier ook sneller opgeladen. Althans, wanneer je in het bezit bent van een model uit de iPhone 12-serie.

MacRumors heeft namelijk een test gedaan waarbij MagSafe ook op een ouder iPhone-model werd gebruikt. De redactie van de website deed twee verschillende tests met de iPhone XS Max. Voor beide tests werd dezelfde constructie gebruikt. De iPhone XS Max werd gebruikt totdat deze nog maar 1% lading overhad. Vervolgens werd het toestel in de vliegtuigstand gezet en opgeladen met MagSafe. Iets dat alles behalve vlot leek te verlopen.

MagSafe opladen iPhone 12
Het verschil tussen opladen met MagSafe en een Qi lader (Afbeelding: MacRumors)

Een half uur laden

In beide tests werd de iPhone XS Max een half uur aan MagSafe gelegd. Op die manier kan er niet alleen gekeken worden of de eerste bevindingen juist zijn, maar ook of er verschil zit tussen twee verschillende sessies. De eerste keer dat de iPhone XS Max op deze manier werd opgeladen was deze in 30 minuten voorzien van 13% lading. In de tweede test kwam de iPhone XS Max tot een batterijpercentage van 14%. Ter vergelijking werd dezelfde smartphone opgeladen met een draadloze oplader van Belkin. Deze oplader beschikt over een laadvermogen van 7.5W. Dit zorgde ervoor dat de iPhone XS Max, na 30 minuten laden, 26% opgeladen was.

Het mag duidelijk zijn dat MagSafe werkt bij oudere iPhone-modellen, maar dat dit je weinig tot geen voordeel op gaat leveren. Dat is uiteraard anders voor mensen met een model uit de iPhone 12-serie. Met MagSafe is het mogelijk om je smartphone aanzienlijk sneller op te laden, al liggen de laadtijden wel degelijk hoger dan wanneer je de smartphone met de 20W USB-C lader oplaadt.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Sneller opladen… was dat niet slechter voor de accuduur op termijn van je accu?

 • Profielfoto
  Macteach

  whaha op 26 oktober 2020 14:18
  Sneller opladen… was dat niet slechter voor de accuduur op termijn van je accu?

  Nee.

 • Profielfoto
  Mark Hofman

  whaha op 26 oktober 2020 14:18

  Sneller opladen… was dat niet slechter voor de accuduur op termijn van je accu?

  Niet als daar o.a. softwarematig goed op ingespeeld wordt. Iets dat we gelukkig steeds vaker zien en wat Apple op dit moment ook goed doet. En uiteraard hebben we het in dit geval over 15W en 20W, niet over de 65W en 90W mogelijkheden die er ook al zijn.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Met MagSafe haal je voor €45 een oplader in huis die bestaat uit verschillende magneten.

  Nou, oplader…

  Je haalt een mooie ronde magneet met snoertje en USB-C stekker in huis. Dan heb je nog de USB-c lichtnetadapter nodig van €25. Bij elkaar dus €70. Wel bijzonder dat ze de magsafe-oplader “oplader” durven noemen. Als je het zo bekijkt is een USB naar lightning kaabel ook een “oplasder”

 • Profielfoto
  De esu pomi

  Kan een MagSafe ook aan een oudere smartphone, zoals een iPhone Xs worden gekoppeld?
  Zou wel leuk zijn om zo’n wallet aan mijn mobieltje je koppelen, maar (nog) zo leuk dat ik naar de winkel ga voor een nieuwe telefoon.

 • Profielfoto
  whaha

  Mark Hofman op 26 oktober 2020 15:50

  whaha op 26 oktober 2020 14:18
  Sneller opladen… was dat niet slechter voor de accuduur op termijn van je accu?

  Niet als daar o.a. softwarematig goed op ingespeeld wordt. Iets dat we gelukkig steeds vaker zien en wat Apple op dit moment ook goed doet. En uiteraard hebben we het in dit geval over 15W en 20W, niet over de 65W en 90W mogelijkheden die er ook al zijn.

  Ah, kijk, dat wist ik niet. Mooi.

   

  Ik snap alleen nog steeds niet welk ‘probleem’ deze oplossing oplost.

 • Profielfoto
  Telemachus

  Ik gebruik sinds een week de MagSafe met mijn iPhone XS en ben er zeer tevreden mee. Hij laadt niet snel (~5W) maar aangezien dat toch altijd ‘s nachts gebeurd is dat geen probleem. Het is mijn eerste QI lader en heb voor de MagSafe gekozen vanwege het kleine formaat. Erg fijn om de iPhone zo weg te kunnen leggen. Bijkomend voordeel t.o.v. de Lightning kabel is dat de iPhone niet meer wiebelt (vanwege de camera-bump) als je ‘m tijdens het laden gebruikt.