MagSafe review: de voordelen, nadelen en het einde van lightning-port

Door: Mark Hofman - 7 reacties
MagSafe iPhone 12
(Afbeelding: Apple)

Tijdens het Hi, Speed evenement op 13 oktober introduceerde Apple niet alleen de nieuwe iPhone 12 serie. Het bedrijf uit Cupertino toonde ook een nieuwe oplaadtechnologie die gepaard ging met de smartphone: MagSafe. Een technologie die we kennen van verschillende MacBook-modellen en in een nieuw jasje gestoken is voor de iPhone.

Maar wat zijn nu precies de voordelen van MagSafe en wat zijn de nadelen? In deze review geef ik antwoord op beide vragen en vertel ik je ook waarom de komst van MagSafe het einde van de lightning-port betekent.

MagSafe: een nieuwe manier van opladen

MagSafe is een nieuwe manier van draadloos opladen. Althans, dat is hoe Apple de technologie naar buiten brengt. Persoonlijk vind ik het lastig om de technologie draadloos te noemen, gezien het feit dat de oplaad-pad met magneten vastgeplakt wordt aan de achterkant van je smartphone. Waardoor deze dus alsnog vast zit aan een kabel. Maar goed, dat geheel ter zijden.

Dankzij de technologie is het dus mogelijk om op een nieuwe manier op te laden. Je plakt MagSafe aan de achterkant van je iPhone, die vervolgens met een vermogen van 15W opgeladen wordt. Iets dat ook gewoon werkt wanneer je hoesjes en accessoires gebruikt. Maar wat zijn nu precies de voordelen en wat zijn de nadelen. Ik zet het voor je op een rij!

De voordelen

Mensen die hun smartphone wel eens draadloos hebben opgeladen, die weten dat de technologie over het algemeen alles behalve snel is. Je iPhone wordt bijvoorbeeld opgeladen met een vermogen van 7,5W en dat werkt alleen wanneer deze precies op de goede plek op de lader ligt. Iets teveel naar links of iets teveel naar rechts en je iPhone laadt simpelweg niet op. Met MagSafe tackelt Apple beide problemen. Het bedrijf uit Cupertino zorgt er met magneten voor dat je iPhone altijd goed op de oplader ligt. De oplader plakt zich namelijk vast aan de achterkant van je telefoon. Het oplaadvermogen verdubbelt ook dankzij MagSafe. Waar je voorheen met 7.5W draadloos kon laden, kan je dat nu met een vermogen van 15W doen.

Doordat MagSafe aan de achterkant van je iPhone plakt, is het dus mogelijk om deze nog steeds te gebruiken. Voorheen was dit natuurlijk ook al mogelijk met draadloze opladers, maar dan stopte de smartphone tijdens het gebruik even met laden. Nu gaat dat proces gewoon door. Doordat je de lightning-port niet gebruikt tijdens het opladen, is het mogelijk om deze voor andere doeleinden te gebruiken. Zo is het mogelijk om gewoon muziek te luisteren via de Earbuds of accessoires te gebruiken tijdens het opladen.

Uiteraard moeten we ook even aandacht geven aan de vele accessoires die beschikbaar zijn en MagSafe ook ondersteunen. Zo introduceerde Apple bijvoorbeeld de Dual Charger, waarmee je zowel je iPhone als je Apple Watch tegelijkertijd kunt opladen. Maar ook de hoesjes zijn voorzien van magneten waarmee je MagSafe kunt gebruiken, zonder eerst je iPhone uit hoesje te moeten halen. Niet vernieuwend, wel erg handig.

iPhone 12 MagSafe
De MagSafe Duo Charger van Apple. (Afbeelding: Apple)

De nadelen

Er zitten zeker ook nadelen aan MagSafe. Ik haalde het in de inleiding al even aan, maar draadloos laden lijkt me niet de juiste term. In tegenstelling tot Qi-laders zit je smartphone met MagSafe daadwerkelijk vast aan de lader. Deze lader zit met een kabel vast aan een adapter, die vervolgens weer in het stopcontact zit. Er zit dus niet veel verschil tussen opladen met een USB-C adapter en MagSafe. Het enige verschil is dat je met die USB-C adapter met een vermogen van 20W kan laden, in plaats van 15W. Wat dat betreft is het best jammer dat er op dit moment slechts één type kabel beschikbaar is voor MagSafe en dat is de kabel van 1 meter. Naar mijn idee wel heel erg kort. Bij mij in huis kom ik bijvoorbeeld overal net te kort om de iPhone 12 makkelijk te kunnen gebruiken tijdens het opladen.

Apple gaf eerder deze week een waarschuwing over MagSafe. Het bedrijf uit Cupertino is zich er namelijk van bewust dat de technologie voor schade aan leren hoesjes kan zorgen. Zo is het mogelijk dat er een afdruk van de oplader op de achterkant van de hoesjes verschijnt. Iets dat waarschijnlijk te maken heeft met de hitte die vrijkomt tijdens het opladen. Erg jammer gezien de leren hoesjes alles behalve goedkoop te noemen zijn. En dat geldt overigens ook voor MagSafe zelf.

Wanneer je naar de website Apple Store gaat zie je een prijskaartje van €45 aan MagSafe hangen. Wat mij betreft zeker een betaalbare optie wanneer je al een USB-C adapter in huis hebt liggen. Net als de oplaadkabel van de iPhone 11 Pro en iPhone 12 serie, heeft ook MagSafe een USB-C uiteinde. Dat betekent dus dat deze niet werkt met de standaard USB-A adapter, waardoor de meeste mensen waarschijnlijk een nieuwe adapter van €25 aan moeten schaffen. De prijs ligt dus eerder rond de €70 en dat maakt van MagSafe dan toch wel weer een dure grap.

Hou er overigens ook rekening mee dat MagSafe werkt met oudere modellen, maar dat dit alles behalve voordelig te noemen is. Meer weten over deze kwestie, lees dan zeker dit artikel.

iPhone 12 Pro MagSafe
Je klikt ‘em zo vast (Afbeelding: Apple)

MagSafe: het einde van de lightning-port

Om heel eerlijk te zijn vind ik MagSafe een fijne nieuwe toevoeging, maar moet ik echt mijn best doen om het grote voordeel ervan te zien. De technologie werkt uitstekend, je laadt je iPhone relatief snel op en de keuze uit de vele accessoires is prettig. Maar gezien het feit dat je waarschijnlijk een USB-C adapter van 20W moet kopen om vervolgens “draadloos” op te kunnen laden met een vermogen van 15W, daar zie ik persoonlijk weinig voordeel in. Zeker gezien de technologie op gebied van draadloos opladen al een heel stuk verder is en jij met een USB-C adapter net zo “draadloos” kan opladen met je lightning-port kabel. Alleen dan wel met een vermogen van 20W.

Persoonlijk denk ik dat je MagSafe niet moet zien als een nieuwe manier van draadloos opladen. Ik denk dat we de technologie moeten zien als een nieuwe manier van opladen. Want de kans dat MagSafe de eerste stap is richting een iPhone zonder lighting-port aansluiting is best wel groot.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  veenbeest

  De lightning poort wordt voor nog wel meer zaken dan opladen gebruikt. Ik denk dat die eventueel in de toekomst USB-C kan worden, maar dat een iPhone voorlopig nog heel lang een fysieke poort gaat houden.

 • Profielfoto
  Triumph

  Naar USB C dan kan je op USB3 snelheden je films en foto’s eraf halen. Of Lightning snelheid flink verhogen.

 • Profielfoto
  haage

  Slechte ontwikkeling, dat “draadloos” opladen.

  Er zijn behoorlijke energieverliezen. En dat x tientallen miljoenen apparaten. Alle beetjes helpen zou ik zeggen dus gauw stoppen met die oplaadonzin.

  Er is niets mis met een kabeltje insteken. Tenzij iemand dat teveel werk vindt natuurlijk.

 • Profielfoto
  okeribok

  Ontbrekend nadeel: veel energieverlies tov bedraad opladen. Niet zo goed voor het milieu. Als de hele wereld draadloos zijn telefoons zou opladen, gooien we jaarlijks ongeveer het energieverbruik van heel NL weg.

  Ook een nadeel: zoals valt te verwachten móét je de Apple oplader gebruiken voor maximaal effect. Ookal is het fysiek dezelfde aansluiting. Als je bv een Samsung 20W usb c adaptor op magsafe aansluit, krijg je niet het volle vermogen. Gewoon net als vroeger tien kabeltjes fysiek niet pasten.

 • Profielfoto
  Frans

  Draadloos opladen, in zijn huidige vorm, is naar mijn mening een ‘oplossing’ voor een niet bestaand probleem. Daarbij is het, zoals ook al door anderen opgemerkt, hoogst inefficiënt en daardoor slecht voor de planeet. Vreemd dat een fabrikant die zichzelf een groen imago wil aanmeten dit promoot.

  Naar mijn idee kan Apple de ruimte die de draadloos opladen componenten innemen beter gebruiken voor een grotere accu, dan kan je je iPhone langer gebruiken op één acculading en heb je geen problemen met kringen op je hoesje. Maak ook de hele telefoon dikker zodat de camera bult verdwijnt, dan heb je een strakker ontwerp en nog meer ruimte voor een grotere accu.

 • Profielfoto
  Dexter_202

  Ik zie hier ook geen voordelen in, behalve dat je je telefoon op de oplader kunt kwakken zonder gefriemel met een draadje. “Draadloos” mag dit zeker niet heten: dat is het m.i. pas als je gewoon door je huis kunt lopen en de telefoon ‘over the air’ wordt geladen.
  Een poortloze iPhone zie ik ook geen voordelen in: mijn 2 jaar oude auto ondersteunt geen draadloos CarPlay. Hoe werkt dat dan? Moet ik bij m’n volgende iPhone dan ook een nieuwe auto kopen?
  Die duurzaamheidspraatjes zijn ook alleen voor de bühne, blijkt wel weer.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Wat ik persoonlijk best een nadeel vind van dat “draadloze” opladen, is dat je scherm in principe naar boven ligt. En dan ben ik dus een paar keer in een nacht wakker van een oplichtend scherm. Zal misschien een oplossing voor zijn, heb ik niet naar gekeken, maar ik zie sowieso het handige er niet van in, hooguit in de auto, maar thuis stop ik dat draadje wel rechtstreeks in mijn telefoon, ipv met een omweg.