Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 7 oktober 2020

iPhone 12 line-up over een week onthuld: wat we weten over de nieuwe toestellen

Dinsdag 13 oktober 2020 staat volledig in het teken van een gloednieuw Apple evenement. Het bedrijf uit Cupertino toont op deze dag waarschijnlijk de nieuwe iPhone 12 line-up. Maar wat kunnen we er eigenlijk van verwachten?

In de afgelopen maanden zijn de geruchten en lekken als gekken door de wandelgangen gevlogen. Het waren er misschien wat veel, maar het zorgt er wel voor dat we een aardig beeld hebben gekregen van de iPhone 12-serie. In dit artikel vertellen we je precies hoe dat beeld eruit ziet.

Let op: dit artikel is gebaseerd op onofficiële informatie en is volledig afkomstig van verschillende bronnen. Neem dit dus niet als waarheid aan

iPhone 12 hardware

De iPhone 12 lijkt qua uiterlijk, op een groot onderdeel na, niet heel erg te veranderen. Zo wordt er alleen voor het kleinste model een iets kleinere notch verwacht en blijven de schermranden even dik. Toch zien de nieuwe modellen, op bepaalde gebieden, er iets anders uit!

Terug naar het verleden

Met de release van de iPhone 6 deed Apple afstand van een hoekig ontwerp en ging het over op een rond ontwerp. Dat ronde ontwerp is tot de dag van vandaag nog steeds standaard bij de iPhone-modellen. Maar niet meer bij de iPhone 12. Volgens verschillende bronnen, zoals EverythingApplePro en een uitgelekt CAD ontwerp, blijkt dat de smartphone terug naar het verleden gaat. Het bedrijf uit Cupertino kiest ervoor om, net als de iPad Pro in 2018, de iPhone 12 te voorzien van een hoekig ontwerp. Iets dat naar mijn idee alleen maar positief te noemen is.

Vier telefoons in drie formaten

Inmiddels zijn er al ongelofelijk veel berichten voorbijgekomen met het bericht dat Apple maar liefst vier iPhone 12-modellen onthult. Het bedrijf uit Cupertino brengt naast het reguliere model, genaamd Max, ook twee pro-modellen en een mini-variant. Dit zorgt ervoor dat de aankomende line-up er als volgt uit komt te zien:

 • 5.4-inch iPhone 12 mini
 • 6.1-inch iPhone 12 Max
 • 6.1-inch iPhone Pro
 • 6.7-inch iPhone Pro Max

De bovenstaande line-up is bekend doordat Apple’s silicone hoesjes, met de gehele line-up erop, uitlekte.

iPhone 12 dummy's
Klik/tap voor groter.

Blauw is het nieuwe groen

De iPhone 11 serie introduceerde een nieuwe kleurenoptie: Midnight Green. Deze kleurenoptie was alleen voor de Pro-modellen beschikbaar en kwam in de plaats van Spacegrijs. Sinds januari dit jaar gaan de geruchten rond dat Apple voor de pro-modellen van de iPhone 12 ook een nieuwe kleurenoptie in petto heeft: Midnight Blue. Het is alleen nog wel de vraag of deze nieuwe kleurenoptie als toevoeging wordt gezien of dat dit de vervanging is voor Midnight Green.

Op dit moment is er wel de verwachting dat de “reguliere” iPhone 12-modellen dezelfde kleurenopties bieden als de huidige iPhone 11.

iPhone 12 software

Op software gebied veranderen er ook een aantal dingen. Toch waren er de afgelopen maanden ook geruchten die verwachtingen schepten, maar waar de iPhone 12 niet aan gaat voldoen. Daarom dit gedeelte niet alleen wat de nieuwe smartphone te bieden gaat hebben, maar ook zeker welke zaken hij laat liggen.

Verversen zonder 120Hz

In de voorgaande jaren beschikten alleen de Pro-modellen over een OLED-scherm. De iPhone XR en de iPhone 11 moesten het nog doen met een LCD-scherm. Volgens DigiTimes, Ming-Chi Kuo en Jon Prosser is dat bij de iPhone-12 serie niet het geval. Zowel de 5.4-inch iPhone 12 mini als de 6.1-inch modellen en de 6.7-inch Pro Max zullen voorzien zijn van een OLED-scherm. Als is er wel een ander gerucht dat volgens betrouwbare bronnen niet klopt.

Het gerucht ging dat de iPhone 12 serie beeldschermen zou leveren met een verversingssnelheid van 120Hz. De verwachting is dat dit in 2020 nog niet het geval is en dat deze technologie pas in de modellen van 2021 wordt toegepast.

5-nanometer A14 Bionic

Een wijziging die iedereen verwacht, gezien het feit dat we dit jaarlijks zien, is dat de iPhone 12 beschikt over een nieuwe processor. Gezien het feit dat de A14 Bionic chip op dit moment al is aangekondigd voor de nieuwe iPad Air, zal deze chip ook aanwezig zijn in de iPhone 12-modellen. Een opvallende wijziging is wel dat Apple van een 7-nanometer chipset overstapt op een 5-nanometer chipset.

Recent lekte er een benchmark uit van de iPhone 12 Pro Max. Mochten deze resultaten kloppen, dan kunnen we 6GB aan werkgeheugen verwachten in het toestel. Een flinke sprong in vergelijking met de iPhone 11 Pro Max.

iPhone 12 conceptafbeelding
De nieuwe serie

Lachen naar LiDAR

Eerder dit jaar lanceerde Apple een nieuwe iPad Pro. Deze nieuwe geavanceerde tablet was voorzien van een aantal grote wijzigingen, waaronder de toevoeging van de LiDAR sensor in het camerasysteem. Deze sensor wordt gebruikt voor Augmented Reality doeleinden en zal ook in het camerasysteem van de iPhone 12 serie zitten.

Opvallend kleine batterij

Dat Apple op softwaregebied slim inspeelt op het accuverbruik is al jaren bekend. Dat is dan ook de reden dat er weinig zorgen zijn over de capaciteit. In juli dit jaar lekte de batterijen van de iPhone 12 serie uit, waardoor duidelijk werd dat Apple in sommige gevallen zelfs een klein stapje terugdoet.

Wat dat betreft ziet de line-up er als volgt uit:

 • 2227mAh -> iPhone 12 mini
 • 2775mAh -> iPhone 12 Max
 • 2815mAh -> iPhone 12 Pro
 • 3687mAh -> iPhone 12 Pro Max

Het gat tussen de iPhone 12 Pro en de Pro Max is opvallend groot. Al is dat, gezien het 6.7-inch scherm waar die laatste over beschikt, wel te verklaren.

Apple stapt af van 64GB optie

Op het gebied van opslagcapaciteit is er dit jaar ook een wijziging te vinden. De verwachting is dat Apple dit jaar geen modellen met 64GB meer aanbiedt. Het bedrijf uit Cupertino hanteert wat dat betreft een minimum van 128GB. Voor de reguliere iPhone 12-modellen geldt er een maximum van 256GB, terwijl de Pro-modellen een maximale opslagcapaciteit van 512GB kennen.

iPhone 12 = 5G en USB-C?

Verder zijn er nog twee grote geruchten te vinden over de connectiviteit en aansluitingen. Alle iPhone 12-modellen zijn zo goed als zeker voorzien van 5G-ondersteuning, al is het nog wel de vraag of het in dit geval om Sub-6 5G of mmWave gaat.

Daarnaast stapt Apple met steeds meer apparaten over naar een USB-C aansluiting voor het opladen. De verwachting is dat de wijziging niet doorgevoerd gaat worden voor de iPhone 12 serie.

iPhone 12 blauw
Wordt dit de nieuwe iPhone 12 Pro?

iPhone 12 prijzen en beschikbaarheid

Op 13 oktober krijgen we niet alleen te horen welke prijzen er in Europa gehanteerd gaan worden voor de iPhone 12 serie, maar ook wanneer we de smartphones kunnen bestellen. Op dit moment horen we de volgende geluiden in de wandelgangen over de prijzen en beschikbaarheid:

Vanaf wanneer te koop?

Het is uiteraard nog niet duidelijk wanneer we de nieuwe iPhone 12 serie kunnen bestellen, maar er gaan wel geruchten rond op dat gebied. Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken over een pre-oder datum van 16 oktober. De vraag is alleen welke modellen we op die dag kunnen bestellen. Er is namelijk een kans aanwezig dat Apple voor een verdeelde lancering gaat kiezen. Dat zou betekenen dat de 6.1-inch modellen als eerste gelanceerd zullen worden. Apple zal de iPhone 12 mini en de iPhone 12 Pro Max later pas beschikbaar stellen.

De prijzen van de iPhone 12

Er zijn wel degelijk geruchten te vinden over de prijzen van de iPhone 12, maar wel alleen in dollars. We zouden deze bedragen om kunnen rekenen, maar daarmee zitten we er waarschijnlijk snel naast. Daarom delen we hieronder alleen de vanaf-prijzen in dollars, zoals ze op dit moment bekend zijn:

 • iPhone 12 mini vanaf $649
 • 12 Max vanaf $749
 • 12 Pro vanaf $999
 • 12 Pro Max vanaf $1099

Zoals gezegd is dit hele artikel gebaseerd op de geruchten en lekken die we de laatste maanden voorbij hebben zien komen. We hebben ervoor gekozen om de meest concrete informatie op een rijtje te zetten, maar officieel is het dus nog niet. Wil je weten wat de iPhone 12 serie daadwerkelijk te bieden heeft, kijk dan volgende week naar het Hi, Speed evenement van Apple!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone 12 line-up over een week onthuld: wat we weten over de nieuwe toestellen
Sluiten