Mark Hofman
Mark Hofman Review 27 oktober 2020

iPhone 12 Pro review: geweldig camerasysteem, maar kleine stap vooruit

De iPhone 12 Pro ligt in de winkels en is minimaal voor de prijs van €1159 op de kop te tikken. Maar het verschil met de €250 goedkopere iPhone 12 lijkt op papier niet zo groot te zijn. Hoe zit dat in de praktijk?

In deze review kijk ik naar de kwaliteiten van de iPhone 12 Pro, neem ik het geavanceerde camerasysteem onder de loep en vertel ik je of het prijsverschil van €250 het waard is.

De iPhone 12 Pro

De iPhone 12 Pro is de opvolger van de iPhone 11 Pro. De smartphone was niet zo’n groot succes als de goedkopere iPhone 11, maar wist bij heel veel mensen een goede indruk achter te laten. Was het niet om de hoogstaande specificaties, dan was het wel om het camerasysteem dat tot een van de beste systemen van de markt behoorde. Het gat tussen de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 was dusdanig groot, dat de keuze voor consumenten vrij makkelijk te maken was. Maar dat is dit jaar iets anders.

De iPhone 12 is op vele fronten verbeterd en heeft het gat met de duurdere Pro-modellen aanzienlijk gedicht. De iPhone 12 Pro is ten opzichte van vorig jaar niet ontzettend veel veranderd, waardoor het verschil tussen de twee toestellen best wel klein geworden is. Dit terwijl het prijsverschil nog wel minimaal €250 is. Is de iPhone 12 een veel betere deal dan de 12 Pro of lijkt dat alleen maar zo?

Ik vertel je in deze review alles wat je moet weten over de iPhone 12 Pro en de ervaring die ik de afgelopen week met het toestel heb gehad.

De hardware

De iPhone 12 Pro qua ontwerp een sterker verbetering op zijn voorganger. De ronde kanten hebben plek gemaakt voor vlakke kanten en dat zorgt ervoor dat dit ontwerp in lijn ligt met de meest recente iPad Pro-modellen. Hierdoor heeft de iPhone 12 Pro ook veel weg van het ontwerp van de iPhone 5 en de iPhone 4, die vandaag de dag nog steeds als een van de mooiste ontwerpen ooit beschouwd worden.

Het zorgt er in ieder geval voor dat de iPhone 12 Pro uitstekend in de hand ligt. Ondanks het feit dat het gewicht van 187 gram nogal zwaar aanvoelt, draagt dit wel bij aan de premium-uitstraling van het toestel. Iets waar het geavanceerde camerasysteem, de matte achterkant en roestvrijstalen randen ook voor zorgen. Al moet ik eerlijk bekennen dat die laatste wel heel erg gevoelig zijn voor vingerafdrukken. Hierdoor ziet de iPhone 12 Pro er al snel vies uit. Totaal geen dealbreaker, maar wel een klein minpuntje te noemen.

De iPhone 12 Pro is in vier verschillende kleurenopties beschikbaar:

  • Goud
  • Grafiet
  • Zilver
  • Oceaanblauw

Ik heb zelf de iPhone 12 Pro in het oceaanblauw mogen ontvangen en daar ben ik oprecht heel tevreden over. De kleur komt in het dagelijkse leven prachtig tot zijn recht en draagt ook zeker bij aan de premium-uitstraling van de smartphone.

iPhone 12 Pro
Achterkant

Het mag dus duidelijk zijn dat de iPhone 12 Pro best wel wat zwaarder is dan de iPhone 12 en dat de roestvrijstalen randen nu niet persé je-van-het zijn. Maar het Pro-model voelt

iPhone 12 Pro: het beeldscherm

Het beeldscherm van de iPhone 12 Pro is groter dan het 5.8-inch scherm van zijn voorganger. Dit keer beschikt Apple’s smartphone over een 6.1-inch Super Retina XDR OLED scherm. Erg fijn is dat het bedrijf uit Cupertino de smartphone niet heel veel grote heeft moeten maken om dit formaat te kunnen bereiken. Wat dat betreft is de iPhone 12 Pro een heel klein stukje groter dan de 11 Pro.

Het mag duidelijk zijn dat het beeldscherm van de iPhone 12 Pro, met o.a. een pixeldichtheid van 460ppi, uitstekende kwaliteit levert. Met een maximale helderheid van 1200 nits, een brede P3 kleurweergave en een resolutie van 2532×1170 pixel is de gebruikservaring ontzettend prettig. Niet alleen voor het kijken van een film of serie, maar ook zeker voor het spelen van een game.

De iPhone 12 Pro is overigens voorzien van een beeldscherm dat plat is en niet voorzien is van afbuigende randen. Dat is naar mijn idee erg prettig, al is dit voor de meeste mensen waarschijnlijk niet van heel groot belang. Iets dat de schermranden van de iPhone 12 Pro overigens ook niet zullen zijn. Ze zijn zeker vrij aanwezig en nog vrij dik ten opzichte van andere smartphones van de markt, maar het stoort ook zeker niet. Er valt dus prima mee te leven.

Dat geldt overigens niet voor de notch van de iPhone 12 Pro. Deze is nog net zo groot als bij de iPhone X uit 2017, waardoor het beeldscherm dan toch weer een beetje achterhaald voelt. Het is inmiddels al lang en breed bekend dat de sensoren voor Face ID in deze notch verwerkt zitten, maar na drie jaar had ik gehoopt dat Apple daar wel een alternatief voor gevonden zou hebben.

iPhone 12 Pro
OneMoreThing op de 12 Pro

Verder is het scherm voorzien van Ceramic Shield. Hierdoor is je nieuwe iPhone vier keer beter bescherm tegen valschade. De kans dat het scherm kapot gaat is volgens Apple dus een stuk kleiner. Helaas maak ik geen vrienden door de 12 Pro ongegeneerd op de grond te smijten, dus wat dat betreft moeten we het bedrijf uit Cupertino maar op zijn woord geloven. Al valt het wel op dat de smartphone wel heel erg gevoelig is voor krassen. Niet alleen bij mijn reviewexemplaar, maar ook bij dat van mijn conculega’s zaten er in no-time al krassen op het scherm.

Specificaties en prestaties

Over specificaties en de prestaties van deze iPhone 12 Pro valt eigenlijk niet zo heel erg veel te zeggen. Het verhaal is eigenlijk vrij simpel:

De A14 Bionic chip zorgt ervoor dat dit de krachtigste en snelste iPhone ooit is. Iets dat de A13 Bionic deed bij het model van vorig jaar en de A12 Bionic deed bij het model uit 2018. De iPhone 12 Pro is ontzettend snel en kan met 6GB aan werkgeheugen belastende taken als multitasken, het spelen van zware games of het exporteren van video’s makkelijk aan. Het is dan ook niet aan het begin van de levensduur van de iPhone, maar aan het einde dat je pas echt gaat merken hoe goed deze processor zich staande weet te houden.

De kans dat je iPhone 12 Pro nog jaren meegaat is echt aanzienlijk groot en wat dat betreft is de 5G-ondersteuning ook wel lekker. Op dit moment voelt het, zeker in Nederland, nog als een overdreven dure en onnodige toevoeging. Maar daar zal de komende jaren zeker verandering in komen. De mensen die besluiten om in 2020 deze 12 Pro te kopen, zullen over twee of drie jaar blij zijn met de toevoeging. Zonder twijfel.

Wat ik wel een opvallende verbetering vind is de standaard opslagcapaciteit van 128GB. Apple heeft zelf eindelijk ingezien dat standaard 64GB opslagcapaciteit niet meer te doen was voor smartphones in deze prijsklasse.

iPhone 12 Pro
De 12 Pro in oceaanblauw

iPhone 12 Pro: de software

De iPhone 12 Pro draait op Apple’s meest recente besturingsysteem: iOS 14. Het systeem werd, samen met alle nieuwe functionaliteiten, al tijdens WWDC20 aangekondigd en vorige maand uitgerold voor bestaande iPhone-modellen. iOS 14 is nu dus ook beschikbaar voor de iPhone 12 serie en brengt o.a. widgets en de appbibliotheek naar de smartphones.

Benieuwd wat iOS 14 je allemaal te bieden heeft? Lees dan zeker even dit artikel!

Het camerasysteem

Het camerasysteem van de iPhone 12 Pro: daar lijkt het bij dit toestel allemaal om te draaien. In tegenstelling tot de iPhone 12 beschikt dit systeem over een extra lens, een sneller diafragma en de LiDAR scanner. Het systeem van de iPhone 12 Pro ziet er dus als volgt uit:

  • 12-megapixel groothoeklens
  • 12-megapixel ultragroothoeklens
  • 12-megapixel telefotolens
  • LiDAR scanner

Een uitstekende combinatie als je het mij vraagt, want de foto’s en video’s die je produceert met de smartphone zijn op alle fronten indrukwekkend te noemen. De kleurnauwkeurigheid ligt hoog, foto’s zitten vol details en de helderheid is top.

iPhone 12 Pro camerasysteem
Genomen met de 12 Pro

Opvallend is voornamelijk dat de grijswaarden in de foto’s iets lager liggen, waardoor wolken bijvoorbeeld een stuk mooier tot zijn recht komen in foto’s.

iPhone 12 Pro camerasysteem
Genomen met de 12 Pro

Daarnaast is het camerasysteem van de iPhone 12 Pro voorzien van een grotere lens. Hierdoor beschik je over een sneller diafragma waardoor de kwaliteit van foto’s met slechte belichting ongeveer 27% omhoog gaat. Althans, dat is wat Apple ons vertelt. Naast het feit dat de iPhone 12 Pro uitstekend presteert met de nachtmodus, moet ik wel heel eerlijk bekennen dat ik wel echt heel goed moet zoeken om de verbeteringen te kunnen zien.

iPhone 12 Pro nachtmodus
Nachtmodus met het Pro-model

De LiDAR scanner is een goede toevoeging, maar is er vooral eentje die voor een heel select groepje mensen interessant is. Het is zeker zo dat de autofocus van de iPhone 12 Pro in low-light situaties iets sneller is. Dat verschil merk je wel degelijk met vorig jaar. Ook de kwaliteit van de portretfoto’s in de nachtmodus, die dit jaar overigens ook beschikbaar is voor de selfiecamera, gaat omhoog. Het is een fijne toevoeging, maar het maakt of breekt het camerasysteem van de iPhone 12 Pro niet. Naast de verbeteringen op fotogebied is de LiDAR scanner vooral bedoeld voor Augmented Reality doeleinden. Een toevoeging die over een paar jaar, wanneer het aanbod op dat gebied groter is, waarschijnlijk pas echt interessant gaat worden.

Apple richtte zich tijdens de presentatie van de iPhone 12 Pro ook uitvoerig op de filmcapaciteiten. Het is namelijk mogelijk om HDR opnames te maken in 4K met 30 frames per seconde. Iets dat mogelijk is met behulp van Dolby Vision. Voor de duidelijkheid: Dolby Vision is een type HDR en niet de gehele HDR. Je moet het zien als de Big Mac. Het is niet dé hamburger maar een bepaalde hamburger. Het zorgt in ieder geval voor meer helderheid, meer kleuren en scherpere opnames. En dat doet het hartstikke goed.

iPhone 12 Pro camerasysteem
Genomen met de 12 Pro

Het camerasysteem van de iPhone 11 Pro behoorde tot de beste van de gehele markt. Het mag duidelijk zijn dat de verbeteringen niet heel erg groot zijn ten opzichte van vorig jaar, maar dat die verbeteringen er wel degelijk zijn. Dit is op dit moment zonder twijfel het beste camerasysteem van de gehele markt.

iPhone 12 Pro: de batterij

Wanneer je geen gebruik maakt van de 5G verbinding en je zoals de rest van het land zoveel mogelijk thuiszit, dan gaat deze nieuwe iPhone 12 Pro makkelijk een anderhalve dag mee op een enkele lading. Dat betekent dus dat er op dat gebied niet heel veel verandering te vinden is ten opzichte van vorig jaar, waar vooral de iPhone 11 de show wist te stelen op het gebied van de batterij.

Zo indrukwekkend als de iPhone 11 is de accuduur dus niet, maar het is wel goed om te weten dat de batterij een stukje sneller oplaadt. De iPhone 12 Pro heeft de mogelijkheid om op te laden met een vermogen van 20W. Mits je de adapter los aanschaft in de Apple Store. Dat moet wel, want je krijgt de adapter niet meer bij je iPhone geleverd.

Ik denk dat ik niet heel veel meer over die keuze hoef te zeggen. Dat heb ik in de afgelopen week al voldoende gedaan. Apple heeft de keuze gemaakt en wat wij er van vinden doet er eigenlijk niet echt toe. Het enige wat ik graag zou willen aangeven is dat het uitblijven van de overstap naar USB-C, op dat gebied wel echt onbegrijpelijk blijft. Als het bedrijf uit Cupertino met de iPhone-modellen een slag wil slaan voor het milieu, dan was dit een fantastische zet geweest.

Uiteraard ondersteunt de iPhone 12 Pro MagSafe. Om erachter de komen wat voor voordelen dat je oplevert (of juist niet) verwijs ik je graag door naar die review.

iPhone 12 Pro
MagSafe

iPhone 12 Pro: geweldig, maar kleine stap vooruit

Het mag duidelijk zijn dat de iPhone 12 Pro een uitstekende smartphone is op verschillende fronten. Het vernieuwde ontwerp pakt uitstekend uit, het beeldscherm levert hoge kwaliteit en het camerasysteem is op dit moment zonder twijfel de beste van de markt. Alleen dat was met de iPhone 11 Pro eigenlijk ook al het geval en in vergelijking met die smartphone is er niet ontzettend veel vooruitgang te vinden. De vooruitgang is er wel, maar de stap is niet heel erg groot.

Het probleem van de iPhone 12 Pro is dat de iPhone 12 zo ontzettend verbeterd is. De smartphone zorgt ervoor dat het gat tussen de twee modellen ontzettend klein wordt. Een gat dat voornamelijk bestaat dankzij het camerasysteem. En dat camerasysteem is naar mijn idee het verschil van €250 niet waard.

De mensen die echt voor het premium-model willen gaan en het beste camerasysteem willen hebben, die moeten wat mij betreft wachten op de iPhone 12 Pro Max. De mensen die geen interesse hebben in een 6.7-inch beeldscherm, maar wel die kwaliteiten willen hebben, kunnen aan de slag met de iPhone 12 Pro. En de rest van de consumenten? Je raadt het al: die kunnen het beste voor de iPhone 12 kiezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone 12 Pro review: geweldig camerasysteem, maar kleine stap vooruit
Sluiten