Mark Hofman
Mark Hofman Nieuws 21 oktober 2020

iPhone 12 en iPhone 12 Pro: onze eerste indruk na de eerste 24 uur

Aanstaande vrijdag is het eindelijk zover: Apple lanceert dan de gloednieuwe iPhone 12 en de iPhone 12 Pro. Er zijn een hoop nieuwe functionaliteiten te vinden, veel nieuwe technieken en ook het ontwerp is veranderd. Maar hoe bevallen de smartphones in de praktijk?

We hebben de iPhone 12 en 12 Pro gisteren ontvangen en zijn er inmiddels 24 uur mee aan de slag gegaan. Veel ervaring hebben we nog niet, maar een eerste indruk is er wel. Dit is ‘em.

iPhone 12: onze eerste indruk

De iPhone 12 is, ten opzichte van de iPhone 11, aanzienlijk verbeterd. Naast het feit dat de smartphone voorzien is van een meer vierkant ontwerp, is hij ook voorzien van een OLED-scherm. Dit in tegenstelling tot het LCD scherm van vorig jaar. Dat verschil is uiteraard direct te merken op het moment dat je de smartphone gebruikt. En wanneer de iPhone 12 in je hand ligt, merk je ook direct de impact van het nieuwe ontwerp. Het toestel ligt veel lekkerder in de hand en lijkt meer grip te hebben. Met een gewicht van 162 gram is de iPhone 12 ontzettend licht en ook dat zorgt ervoor dat hij fantastisch in de hand ligt.

iPhone 12
De 12 in het groen

Ondanks het feit dat de iPhone 12 hetzelfde formaat heeft als de iPhone 11 Pro, is het beeldscherm dus wel een aardige slag groter. Het 5.8-inch display heeft ruimte gemaakt voor het 6.1-inch beeldscherm. Iets dat onder andere komt door de iets dunnere schermranden. Het oogt allemaal erg prettig, al lijkt het door de groene randen van de smartphone net alsof het scherm iets dieper ligt dan normaal gesproken.

In de eerste 24 uur hebben we nog niet heel veel ervaring opgedaan. De A14 Bionic chip is nog niet getest, de batterij is nog niet volledig belast en het camerasysteem is nog niet in veel verschillende situaties getest. Wel hebben we een aantal foto’s genomen met de nachtmodus, die erg goed uit de verf lijken te komen. Het verschil met het camerasysteem van de iPhone 12 Pro is er wel degelijk, maar lijkt op het eerste oog verwaarloosbaar te zijn. Hieronder een voorbeeld van een foto die met de iPhone 12 genomen is:

iPhone 12 nachtmodus
Nachtmodus

En zo ziet dezelfde foto eruit, wanneer je hem met de iPhone 12 Pro neemt.

iPhone 12 Pro nachtmodus
Nachtmodus met het Pro-model

Over het algemeen mag het dus duidelijk zijn dat de iPhone 12 er niet alleen goed uitziet, maar ook nog eens fantastisch in de hand ligt. De eerste indrukken van het camerasysteem zijn goed en het beeldscherm is een aanzienlijke stap vooruit ten opzichte van vorig jaar. Gezien het prijskaartje en de kwaliteiten van het toestel, zien we een hele grote doelgroep voor deze smartphone.

iPhone 12 Pro: onze eerste indruk

De iPhone 12 Pro is het geavanceerdere toestel van de twee. De smartphone is ook voorzien van het nieuwe ontwerp, waarbij de vlakke kanten de show stelen. De smartphone is net zo groot als de iPhone 12, maar voelt met een gewicht van 187 iets robuuster aan. Dat is dan ook exact wat kenmerkend is voor de Pro-variant. Hij is voorzien van een matte afwerking, heeft een extra camera op de achterkant en is voorzien van glimmende randen aan de zijkant. De smartphone weegt iets meer en voelt over het algemeen iets meer premium-aan.

iPhone 12 Pro
De Pro in Hemelsblauw

Het 6.1-inch beeldscherm maakt evenveel indruk als dat van de iPhone 12, al moet er wel gezegd worden dat deze iets hoger lijkt te liggen. Dat kan zeker te maken hebben met de groene afwerking van onze groene iPhone 12, maar het valt dus wel op. Opvallend is wel dat het beeldscherm officieel gezien niet heel erg veranderd is qua vorm, notch en schermranden. Toch zijn er een paar applicaties die op dit moment nog niet goed werken met de iPhone 12 en 12 Pro. Denk bijvoorbeeld aan apps als Instagram, waarbij de Stories al snel van het scherm vallen.

Daarnaast lijkt de extra camera in het camerasysteem voor iets meer kwaliteit te zorgen. Apple belooft dat een stijging van 27% in de kwaliteit van foto’s die je in het donker neemt. Heel eerlijk gezegd valt dit niet direct op, maar wie goed kijkt ziet bij deze foto’s iets meer detail dan bij de foto’s die met de iPhone 12 genomen zijn. Zo ziet deze compositie er als volgt uit op de iPhone 12 Pro:

iPhone 12 Pro nachtmodus
Nachtmodus met het Pro-model

En behaal je met de iPhone 12 het volgende resultaat:

iPhone 12 nachtmodus
Nachtmodus

Het gat tussen de Pro-modellen en de “reguliere”-modellen lijkt op papier kleiner te zijn geworden. Iets dat ook zeker de indruk is, nadat we beide toestellen 24 uur lang gebruikt hebben. Of dit ook echt het eindresultaat is van onze review, dat valt te bezien.

Wanneer de volledige review?

We hebben de iPhone 12 en 12 Pro pas net ontvangen, dus we kunnen simpelweg nog niet heel veel zeggen over de kwaliteiten van beide smartphones. De eerste indruk is bij beide modellen goed, al lijkt de iPhone 12 wel meer indruk te maken. We gaan komende week uitvoerig aan de slag met beide modellen. De verwachting is dat we volgende week dinsdag, 27 oktober 2020, de review van de iPhone 12 Pro online hebben staan. Vervolgens zullen we de review van het reguliere model op 28 oktober publiceren.

Zijn er zaken waar je heel benieuwd naar bent en die je getest wilt hebben? Laat het ons dan zeker weten in de reacties!

Reageer op artikel:
iPhone 12 en iPhone 12 Pro: onze eerste indruk na de eerste 24 uur
Sluiten