iPhone 12 Pro zet met deze camera-functie concurrentie op enorme achterstand

Door: Thomas Aalderink - 21 reacties
iPhone 12 Pro
(Afbeelding: screenshot Apple)

We hebben er wat langer op moeten wachten dan we gewend zijn, maar afgelopen dinsdag was het dan zover: de onthulling van de iPhone 12. Net als bij de iPhone 11 komt het bedrijf uit Cupertino ook dit jaar met een Pro versie van hun smartphone. Dit is op alle fronten het absolute topmodel, maar het is vooral de camera die er bovenuit steekt. En dat is grotendeels te danken aan een nieuwe functie.

Over het algemeen is de het camerasysteem van de iPhone 12 Pro een verbeterde versie van het al behoorlijk indrukwekkende camerasysteem van de iPhone 11. Op nagenoeg alle fronten scoort hij gewoon net iets beter. Dat ga je terugzien in de foto’s en video’s die je straks kunt maken, maar toch zit daar niet de grootste winst. De belangrijkste reden dat je video’s er straks echt een stuk beter uit gaan zien, is de mogelijkheid om te filmen en bewerken in Dolby Vision HDR.

De eerste smartphone met Dolby Vision HDR

Dankzij Dolby Vision is het mogelijk om tegelijkertijd een veel breder spectrum van donker én licht vast te leggen. De iPhone 12 is de eerste smartphone die hiertoe in staat is. Hier is enorm veel rekenkracht voor nodig. Ieder frame wordt namelijk, terwijl je aan het filmen bent, apart bewerkt. Zelfs wanneer je in 4K filmt met 60 frames per seconde. Iets wat volgens Apple alleen mogelijk is dankzij de krachtige A14 Bionic chip.

De iPhone was onder mensen die veel filmen altijd al favoriet, maar dat gaat dankzij de iPhone 12 Pro met Dolby Vision HDR alleen nog maar meer worden. Om te laten zien tot wat het camerasysteem van de iPhone 12 Pro in staat is, gaf Apple hun nieuwe vlaggenschip aan Emmanuel Lubezki. Hij is een cinematograaf met een zeer indrukwekkende staat van dienst. Zo is hij onder andere verantwoordelijk voor The Revenant en Gravity. Hierboven kun je zien tot wat hij in staat is met de iPhone 12.

Alles over de iPhone 12 Pro

Naast het verbeterde camerasysteem heeft de iPhone 12 Pro nog veel meer te bieden. Zo is hij ook voorzien van de LiDAR scanner en zijn er ook een aantal interessante nieuwe functies voor gebruikers die veel foto’s maken. Meer daarover lees je hier in ons uitgebreide iPhone 12 Pro artikel. Ben je benieuwd wat Apple verder nog heeft aangekondigd, klik dan hier.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Luigi_Stef

  Bij de keynote van de Iphone Pro komt er een foto voorbij waar ik me afvraag of dit allemaal wel correct is?Zwarte vrouw met wit hand

  Ofwel is deze vrouw heel hard gesminkt ofwel klopt het één en ander toch niet…

  Multi

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Eh, wat denk je dan dat er gebeurt met promo-foto’s?!
  Uiteraard wordt er flink ‘geschminkt’.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Promo foto’s worden volgens mij vooral ook niét met iPhones gemaakt, maar met professionele telefoons. Wat het video’s maken maken met Dolby HDR 60 beelden per minuut. Mooi. Maar wie gaat dat doen? Zelf fotografeer ik veel met m’n iPhone, maar voor bijzondere situaties of omstandigheden of 30x zoom – als ik die nodig heb – gebruik ik mijn Nikon D7200 camera.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Foutje getikt: *fotos worden volgens mij niét gemaakt met iPhones maar met professionele camera’s.

  Ze hebben wel ‘s professionele fotografen erop uitgestuurd met iPhones, maar reken er niet op dat alles wat je ziet bij de iPhone introductie door deze iPhones is gefotografeerd.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Luigi_Stef op 15 oktober 2020 21:28
  Bij de keynote van de Iphone Pro komt er een foto voorbij waar ik me afvraag of dit allemaal wel correct is?Zwarte vrouw met wit hand

  Ofwel is deze vrouw heel hard gesminkt ofwel klopt het één en ander toch niet…

  Multi

  Ja , die hand . Dat klopt precies niet echt. Vitiligo ?

   

   

   

   

 • Profielfoto
  recoiller

  Het was mij ook opgevallen, ik dacht ook vitiligo.

 • Profielfoto
  donut

  Ze hebben in ieder geval wel de juiste man gevonden voor de promotie; Een  zeer gerespecteerd cinematograaf. Een man die nog niet zo lang geleden de overstap van film naar digitaal maakte en sindsdien daar de grenzen verkend.

   

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  @KarelWillem en @MacAanZee,

  Natuurlijk wordt er op-geschminkt aan foto’s, of het nu een iPhone is, camera of iets anders. Zelf gaat mijn voorkeur nog steeds naar het schieten met mijn Nikon, maar de iPhone komt soms ook wel eens om de hoek kijken en dat word steeds beter en beter. Ik ga daarom ook voor de 12 pro.

  Over dat schminken, ik was in de effteling week terug en toen had ik een niet zo’n bijzondere foto gemaakt met mijn iPhone. Maar toch zag ik er iets in en ben ik even bezig geweest met Photoshop. De foto is nu op-geschminkt wel een interessante foto geworden.

  Voorbeeldje:

  https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/121116301_2661112507473490_899969830417168171_o.jpg?_nc_cat=111&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=JLy1tnh1LCcAX84rgcm&_nc_ht=scontent-amt2-1.xx&oh=634ed307bc17a2baa5acd6e41ec202ef&oe=5FAEA483

 • Profielfoto
  fransvandam

  Mensen, ik dub me suf. Ik ben van plan te gaan verlengen met de iPhone 12 Pro (Max). Ik heb nu een XS. Voordeel van de 12 Pro is het kleinere formaat, voordeel van de 12 Pro Max is de superieure camera. Ik kom er niet uit… Hoe superieur is de camera van de 12 Pro Max tov van de 12 Pro. Is dat substantieel is marginaal in de praktijk?

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik weet het niet zeker, maar het was toch dat de pro en de pro max hetzelfde hadden met de camera? Ik dacht dat de 12 zonder pro iets minder uitgebreid was (ook nog steeds goed denk ik)

  Ik hoop dat de 12pro hetzelfde is dan de 12pro max, die max is te groot.

 • Profielfoto
  fransvandam

  Pivni Pes op 16 oktober 2020 13:11
  Ik weet het niet zeker, maar het was toch dat de pro en de pro max hetzelfde hadden met de camera? Ik dacht dat de 12 zonder pro iets minder uitgebreid was (ook nog steeds goed denk ik)

  Ik hoop dat de 12pro hetzelfde is dan de 12pro max, die max is te groot.

  Nee, de hoofdcamera van de 12 Pro Max heeft een grotere sensor, dus meer lichtopbrengst en bovendien mechanische beeldstabilisatie (de trillingen van bv je hand worden gecorrigeerd door de sensor tegenovergestelde beweging te laten maken).

 • Profielfoto
  ListenToRespond

  Ik ben er nog niet van overtuigd of Apple hiermee de concurrentie op achterstand zet. Met iPhone 11 liep Apple behoorlijk achter op de concurrentie, ik mag hopen dat ze bij zijn. Technisch gezien zal men in techniek misschien vooruit zijn, maar het eind resultaat geldt. Dus ik kijk uit naar de vergelijking met andere merken. Voor mij maakt het geen verschil, want de camera is voor mij niet het belangrijkste onderdeel van het apparaat.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  @fransvandam, o? dat is best wel sh*t dan. Die max is veel te groot, ik heb wel eens mensen gezien die foto’s maken met een iPad, sta je daar dan met je breedbeeld TV.

 • Profielfoto

  Op de ‘gewone’ 12 is filmen in Dolby Vision HDR ook mogelijk, alleen met een geringere framerate, 30 frames per seconde in plaats van 60 frames per seconde. Artikel aanpassen?

 • Profielfoto
  remart

  Ik wacht op het nieuws dat een camera in een nieuw model slechter is dan de camera in een vorig model.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Ik ben er nog niet van overtuigd of Apple hiermee de concurrentie op achterstand zet.

  Er zijn meer telefoons met fantastische film mogelijkheden. Sony bijvoorbeeld, die tenslotte de maker is van de sensors die in de allerbeste camera’s en telefoons die de afgelopen jaren zijn uitgekomen.

  Sony Experia

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik heb even een beetje rond gekeken en ik 3 verschillen gevonden.

  1. Bij de groothoek lens:
  iPhone 12 Pro OIS
  iPhone 12 Pro Max OIS met sensor­verschuiving

  Bij de telelens hebben ze beide OIS en de ultra groothoek lens hebben ze beiden niks.

  2. Bij de groothoek lens:
  iPhone 12 Pro 1,4-µm pixels
  iPhone 12 Pro Max 1,7-µm pixels

  3. Bij de telelens:
  iPhone 12 Pro Brandpunts­afstand 52 mm Diafragma ƒ/2.0
  iPhone 12 Pro Max Brandpunts­afstand 65 mm Diafragma ƒ/2.2

  Jammer dat er geen sensor­verschuiving op de iPhone 12 pro zit, maar ik ga toch voor de iPhone 12 pro.

  En laat nou net de telefoon van mijn schoonmoeder een slechte accu hebben en mijn telefoon kan verlengt worden, moet ik dan een nieuwe telefoon kopen;-)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Pivni Pes op 16 oktober 2020 20:01
  Jammer dat er geen sensor­verschuiving op de iPhone 12 pro zit, maar ik ga toch voor de iPhone 12 pro….

  Het is nog maar de vraag of je echt verschil gaat zien tussen lens- of sensor-verschuiving. Maar het klinkt wel heel spannend. .;)

  De nieuwe OIS stabiliseert de sensor in plaats van de lens, zodat je ook zonder vaste hand scherpe beelden schiet.

  En normaal is het met Optic Image Stabilisation:

  OIS stabiliseert de lens, zodat je ook zonder vaste hand scherpe beelden schiet.

   

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik verwacht ook niet dat het zo bizar groot gaat zijn, vandaar dat ik voor de pro gaat in plaats van de pro max.

 • Profielfoto
  donut

  overigens wat een suffe naamgeving:

  iPhone – iPhone Pro- iPhone Pro Max- iPhone Pro Max Super- iPhone Pro Max super Extra – Iphone Pro Max Super Extra Speciaal – Iphone Pro Super Extra Speciaal Turbo… en dan nog de ECO versies.

   

 • Profielfoto
  Ome Wout

  Ik ga dus niet met zo’n reusachtige telefoon rondlopen. Een pro-mini zou voor mij een instant aankoop betekenen.