iPhone 12 kan twee keer sneller opladen dan eerdere iPhones

Door: Jeroen Kraak - 17 reacties
iPhone 12 MagSafe
(Afbeelding: Apple)

Op de presentatie van de iPhone 12 maakten we voor het eerst kennis met MagSafe. Dat zorgt voor voordelen tijdens het opladen.

Draadloos opladen is natuurlijk niet iets nieuw voor Apple. Het bedrijf begon hiermee met de iPhone 8 en iPhone X drie jaar geleden. De telefoons kregen een glazen achterkant zodat de stroom makkelijker naar de accu gebracht kon worden. Toen was opladen gelimiteerd tot 5W. Niet kort daarna werd dit geüpdatet naar 7,5W. Bij de iPhone 12 wordt dit 15W.

MagSafe voor de iPhone 12

Overigens lijkt dit veel, maar is dat het niet. Er zijn namelijk verschillende Android-toestellen die 30W aankunnen. Ook haal je niet zomaar de 15W bij een iPhone 12. Een Qi-oplader is niet genoeg. Je moet een oplader hebben met het nieuwe MagSafe-systeem. Dit systeem zorgt met de magneten ervoor dat de oplader naadloos aansluit op de iPhone. Voorheen kon een telefoon niet goed laden als de Qi-oplader niet op de juist plek zat.

Overigens hoef je die opladers niet alleen bij Apple te kopen. Tijdens de presentatie liet het bedrijf weten dat ook andere partijen bezig zijn met een MagSafe-oplader. Het is natuurlijk een grote stap vooruit: van 7,5W naar 15W, maar dat is nog altijd niet de meest efficiënte manier. Het opladen via een kabel gaat nog sneller. Zo kun je op de iPhone 12 gebruik maken van fast-charge. Hiermee laad je tot 50% op binnen 30 minuten met een adapter van 20W of hoger.

MagSafe iPhone 12
Zo werkt het. (Afbeelding: Apple)

Opladers van Apple

Apple zelf komt met twee laders voor de iPhone 12. Als eerste is daar de gewone MagSafe-charger. Dit is een ronde magneet die je gewoon aan de achterkant van je iPhone kunt bevestigen. Deze kost 45 euro. Als tweede komt het met de MagSafe Duo. Deze is pas later beschikbaar. Hiermee kun je tegelijkertijd je iPhone 12 als je Apple Watch opladen. De prijs is nog onbekend.

Ook brengt Apple nog andere accessoires uit die gebruikmaken van de MagSafe functie. Zo komt het met verschillende cases en een wallet waar je jouw pasjes in kunt doen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  nielsmensink

  Wat zijn de ervaringen met draadloos laden? Qua accuduur? Heeft het zin om voortaan elke nacht draadloos te laden ipv bekabeld?

 • Profielfoto
  wil51

  Ik blijf ’s nacht opladen met kabel. Ik zie het voordeel niet van draadloos.

 • Profielfoto
  syltheboy

  Mijn XS laad ik nu bijna 2 jaar bijna elke dag draadloos op en de batterijcapaciteit staat nu op 84%.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Draadloos kan handig zijn in de auto. Telefoon in het bakje, en klaar.
  Verder zie ik er ook de voordelen niet zo van in.

  Hoewel ik in de auto ook liever ‘fast charge’. Ik stap altijd weer met een volle accu uit over het algemeen. Met draadloos werkt dat zeker niet zo.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  syltheboy op 15 oktober 2020 12:26
  Mijn XS laad ik nu bijna 2 jaar bijna elke dag draadloos op en de batterijcapaciteit staat nu op 84%.

  Mijn OP 7 Pro laad ik elke dag (fast charge) op met een kabeltje (vaak zelfs meerdere malen), en mijn accucapaciteit na anderhalf jaar is vrijwel 100%.

 • Profielfoto
  Di May

  Mijn X sinds een kleine 3 jaar bekabeld opladen : 93 %

 • Profielfoto
  Di May

  Mijn 6 sinds een kleine 6 jaar bekabeld opladen : 96 %

 • Profielfoto
  syltheboy

  Toen ik mijn iPhone 7 na 15 maanden verkocht stond de batterijcapaciteit op 84%. Deze was niet draadloos op te laden maar deze laadde ik met een iPad-lader.

 • Profielfoto
  Ree

  Ik laad mijn Xs elke nacht draadloos op, op een standaardje (bijna verticaal), gelijk als wekker.

  In de auto een houder met Qi charging, geeft genoeg power om zowel navigatie als bluetooth audio streaming van externe bron te voeden.

  Geen nadelige effecten op de accu, prima laadsnelheden. Ik ben tevreden:)

 • Profielfoto
  DB-1

  Bij het conventioneel laden van mijn XS max, bleef de batterijconditie gedurende lange periode goed. Het is pas dat is bij het draadloos laden een sterke terugval moest vaststellen. iPhone is nu 2 jaar en staat op 90%.

   

 • Profielfoto
  Jorik

  Die titel geldt alleen voor draadloos opladen. Alle iPhones sinds 8/X kunnen via USB-C Power Delivery met een usb-c naar lightning-kabel fastchargen (50% in ca. 30min). En daar verandert de 12 niets aan. Jammer dat dit soort info niet in dit artikel staat. 😉

   

  Hierbij een linkje naar een support-pagina van Apple hierover:

  https://support.apple.com/nl-nl/HT208137

  Overigens is het bekend dat het niet goed is voor accu’s als ze heet worden en ik merk bij mijn Xs (en de vorige X) een duidelijk temperatuurverschil tussen opladen met een draadje op 10W en draadloos op 7.5W. Bedraad lijkt me beter en doe ik dus dan ook maar. Alleen in de auto heb ik een draadloze lader, wel zo handig om ‘m dan gewoon in de houder te kunnen leggen.

 • Profielfoto
  recoiller

  Bij ons gezin is het altijd zoeken naar de kabels die ook regelmatig niet meer goed werken. Draadloos is dan wel handig.

 • Profielfoto
  hansz

  Heb een draadloze oplader liggen maar na een paar keer gebruik ligt deze nu in de la. Rede is dat mijn toestel (11 pro) toch enigszins warm werd tijdens het opladen en ik wil liever niet ondervinden of dat op langere termijn gevolgen heeft. Heb 2x een 18 watt lader liggen en diverse 5 watt laders maar gebruik meestal een Belkin lader waarmee het toestel en Watch gelijktijdig worden opgeladen (toestel niet draadloos). De Belkin is 7,5 watt en wat mij betreft snel genoeg. Batterij van toestel is nog 100% en Watch 97% na 13 maanden.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik gebruik magnetische kabels. Plugje in telefoon. Die er altijd in blijft zitten. Geen gehannes met kabels op de juiste plek insteken. Draadloos laden wordt beter, meer vermogen, en sneller laden dus.

 • Profielfoto
  Loyd

  Elke nacht laden aan een draadje; geen enkele behoefte aan draadloos laden

 • Profielfoto
  morwatz

  pruus op 16 oktober 2020 15:33
  Ik gebruik magnetische kabels. Plugje in telefoon. Die er altijd in blijft zitten. Geen gehannes met kabels op de juiste plek insteken. Draadloos laden wordt beter, meer vermogen, en sneller laden dus.

  Hier ga ik naar op zoek, bedankt voor deze tip.

 • Profielfoto
  mmww

  Wel eerst even een 20watt lader kopen! Die zit er niet bij. De meeste hebben immers alleen 5watt laders in huis. 😙😅😈😈