iPhone 12 krijgt alsnog EarPods, maar wel alleen in Frankrijk

Door: Jeroen Kraak - 17 reacties
iPhone 12 Pro
(Afbeelding: Apple)

Tijdens de presentatie van de iPhone 12 zagen we dat Apple geen EarPods meer gaat leveren. Althans, overal ter wereld, behalve in Frankrijk.

Het was een van de grote thema’s tijdens de iPhone 12-presentatie tijdens het Hi, Speed-evenement afgelopen dinsdag. Apple wil in 2030 klimaat-neutraal zijn. Een van de beslissingen die het bedrijf daarvoor zegt te nemen, is het niet leveren van EarPods en een oplaad-adapter. Je krijgt nu alleen nog een kabeltje met USB-C-aansluiting mee.

Beter voor het milieu

Door het besparen van de adapter en EarPods maakt Apple de doos van de iPhone 12 een stukje kleiner. Hierdoor kunnen er 70 procent meer exemplaren tegelijkertijd worden vervoerd. Of alleen het milieu de reden is, is natuurlijk wel echt de vraag. Het levert Apple ook een kostenbesparing mee om het niet bij de telefoon te hoeven leveren. Bovendien kan het bedrijf ook nog eens apart verdienen aan de verkoop van accessoires.

Wel een iPhone 12 met EarPods in Frankrijk

De levering van de iPhone 12 zonder EarPods geldt voor de hele wereld. Er is echter een land die eraan ontsnapt: Frankrijk. Vanwege speciale wetgeving kiest Apple ervoor om daar alsnog de oortjes te leveren. Volgens de wet moet er een hands-free kit of een headset bij een telefoon aanwezig zijn om kinderen van 14 jaar en jonger te beschermen tegen elektromagnetische straling.

De Franse overheid is namelijk niet overtuigd dat de onschadelijkheid van die straling voor een langere tijd is bewezen, speciaal ten opzichte van kinderen. Elk bedrijf moet dus een headset leveren en in de handleiding het gebruik van het gadget aanbevelen. Doet het dan niet, dan kan het bedrijf een boete krijgen van 75.000 euro

De iPhone 12 in Frankrijk
De EarPods zitten gewoon in de doos in Frankrijk.

Dat Apple zich aan de wet gaat houden is te zien in de Franse online Apple Store. Daar staat volgens MacRumours een afbeelding dat de oortjes in de verpakking zitten bij een iPhone 12 (Pro).

 

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  leovanh

  Vive la France 😁🇫🇷

 • Profielfoto
  Di May

  La Douce France est Dure.
  En vaak verschrikkelijk dom en misplaatst eigenwijs.

 • Profielfoto
  Sensas06

  Di May op 15 oktober 2020 16:15
  La Douce France est Dure.
  En vaak verschrikkelijk dom en misplaatst eigenwijs.

  Gelukkig wel een stuk minder dom en misplaatst eigenwijs dan het zelfingenomen braafste jongetje van de klas dat Nederland heet …

 • Profielfoto
  Di May

  Over Nederland durf ik mij niet uitpreken.

  Mijn ervaring met dat land is beperkt
  tot wat ik in de media verneem, en met hoe
  Nederlanders zich gedragen in den vreemde.

  Frankrijk is voorlopig nog mijn domicilie.
  Die soep drink ik dus dagelijks.

 • Profielfoto
  Melle

  Die Fransmannen toch…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Raar verhaal van Apple. Als het ze echt alleen om het milieu zou gaan, zouden ze EarPods en lader niet bijleveren, maar dan een korting moeten geven op iPhone en Apple Watch.
  Ook voor nieuwe ‘eerste’ kopers van iPhones gaat het niet op. Die hebben géén EarPods of laders
  F

 • Profielfoto
  MacAanZee

  (2) liggen en die moeten dus voor 45 euro dat erbij gaan kopen. Het is dus vooral een ordinaire bezuinigingsoperatie van Apple, waardoor klanten worden benadeeld. Als je voor het eerst een device koopt, zou je wél gratis EarPods en lader moeten krijgen. Apple kan dat makkelijk checken. Zou eerlijker zijn

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Hebben ze dan ook speciaal voor Frankrijk een grotere verpakking waar dat in past of is de verpakking overal hetzelfde en is dat 70% argument gewoon kul?

 • Profielfoto
  RW076

  Veel (niet alleen Apple) bedrijven die blaten over het milieu, mensenrechten, inclusiviteit, gender en wat dies meer zij doen dit maar om een ding, en dat zijn niet de zaken waar ze zo hoog van van de toren blazen.

 • Profielfoto
  recoiller

  De bedrade hoofdtelefoon hebben ze een tientje goedkoper gemaakt en ik geloof het laadblokje ook. Onder de streep betaal je nog steeds 60 euro bij voor onderdelen die eerder meegeleverd werden. Daarnaast was de kabel bij de iPhone berucht omdat deze soms al binnen een jaar versleten was en bij levering met een iPhone heb je formeel 2 jaar garantie en Apple dus 2 jaar vervangingsplicht.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik zou mijn garantievoorwaarden nog maar eens nalezen. .;) Dat kapotte kabeltje van jou gaan ze zeker niet vervangen.

  Deze garantie geldt niet: a) voor verbruiksartikelen, zoals batterijen of beschermlagen die door de tijd heen aan natuurlijke slijtage onderhevig zijn, tenzij de storing te wijten is aan een materiaal- of fabricagefout; b) bij cosmetische schade, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, krassen, deuken en gebroken plastic op de poorten, tenzij de storing te wijten is aan een materiaal- of fabricagefout….

 • Profielfoto
  Ree

  Een boete van 75.000 euro … is altijd nog goedkoper dan een paar miljoen headsets meeleveren …

 • Profielfoto
  RW076

  Ree op 16 oktober 2020 10:09
  Een boete van 75.000 euro … is altijd nog goedkoper dan een paar miljoen headsets meeleveren …

  Ik gok zo maar eens dat dit per geval is.

 • Profielfoto
  Ree

  recoiller op 16 oktober 2020 09:18
  … de kabel bij de iPhone berucht omdat deze soms al binnen een jaar versleten was en bij levering met een iPhone heb je formeel 2 jaar garantie en Apple dus 2 jaar vervangingsplicht.

  Ehm, nee. De volledige bewoording is “Fabrieksgarantie op onderdelen en arbeidsloon”. Je koopt een telefoon. Dáár zit deze garantie op. Op de meegeleverde accessoires geldt die garantie niet.

  Daarbij, als je het voor elkaar krijgt je kabel stuk te krijgen binnen een jaar, ga je wel héél onzorgvuldig met je spullen om.

  Dè reden dat Apple ze niet meelevert is simpel; minder e-waste. In plaats van de miljoenen (wellicht miljarden) meegeleverde opladers en oortjes gaan er naar schatting slechts een klein percentage los verkocht worden. Scheelt enorm op de e-waste stapel.

 • Profielfoto
  Chuck

  e-watte?

  Vanaf het dak van Apple Park vertelde Lisa Jackson, vicepresident verantwoordelijk voor milieu, dat er 700 miljoen Earpods met Lightning en 2 miljard Apple-laders wereldwijd te vinden zijn. Dat bovendien veel mensen zijn overgestapt op draadloze hoofdtelefoons, is voor Apple een goede reden om geen oortjes met draad meer mee te leveren.

  Daardoor is de verpakking van de iPhone 12 plots een heel stuk kleiner. ,,We kunnen tot 70 procent meer producten op een pallet plaatsen”, aldus Jackson. Dat zorgt voor minder CO2-uitstoot. Door alle aanpassingen aan de productie en verpakking van de iPhone 12 wordt er volgens Apple jaarlijks 2 miljoen kubieke tonnen CO2 minder uitgestoten. ”Dat is als 450.000 auto’s per jaar van de weg houden”, volgens Jackson.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Persoonlijk vind ik het wel een goede zaak: uiteindelijk zijn mijn AirPods Pro nog steeds goed, en liggen de diverse EarPods ergens in een lade.

  Uiteraard kun je je afvragen of Apple dit doet vanwege het milieu of de verdiensten, maar laten we wel wezen, ze hebben de opladers en headsets natuurlijk nooit cadeau gegeven, dat zat gewoon bij de prijs inbegrepen. Dus i.p.v. de prijs iets hoger te maken en alles erbij te stoppen, doen ze dat niet. Dat is een goed recht, en mijns inziens de correcte stap.

  Wat daarentegen dan wel nog steeds heel vreemd is, is het armbandje bij een Apple Watch, dat er steevast bijgeleverd wordt, terwijl daar nu ook reeds enkele van in de lade liggen, omdat de veel duurdere Milenese Loop steevast van Apple Watch naar Apple Watch verhuist. Ik denk dat de pallets met Apple Watches nog meer dan 70% meer Apple Watches zouden kunnen worden vervoerd indien dat zonder de bandjes zou zijn.

 • Profielfoto
  PowerMac

  2. ik heb nog nooit, maar dan ook echt nog nooit, een kapotte oplaadkabel van Apple gehad. Ik heb het dan over een rustiek leven waarbij het leven begon bij de allereerste iPod, de allereerste iPad en ALLE modellen iPhones (in de zin van elk jaar een nieuwe iPhone vanaf het eerste model). Vele kabeltjes liggen nog net zo opgerold in een doosje als dat ze door een Chinees erin werden gestopt.

  Ik weet niet hoe anderen omgaan met hun spullen, maar ik reis de hele wereld over en MacBook Pro, iPad en iPhone gaan bijna dagelijks in en uit de laptop rugzak, inclusief de kabels. en die gaan echt niet heeeeeeel zorgvuldig in een apart doosje, maar worden gewoon de rugzak ingestouwd.