iPhone 12 heeft volgens analisten geen volwaardige 5G ondersteuning

Door: Thomas Aalderink - 4 reacties
5G iPhone 12
(Afbeelding: EPA / Aris Oikonomou)

Volgens telecom-analisten uit het Verenigd Koninkrijk biedt de iPhone 12 van Apple slechts beperkte ondersteuning voor 5G. Insiders hebben The Telegraph laten weten dat de nieuwe smartphone de 700 MHz-band niet ondersteunt. Dat is mogelijk slechts nieuws voor de Britten, maar ook voor ons. Ook in Nederland wordt deze frequentie gebruikt om landelijk dekking te leveren.

KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo maken voor hun 5G netwerk gebruik van drie verschillende frequenties. De 700 MHz-band is vooral belangrijk voor lange afstanden. Dit is namelijk de frequentie die het verste reikt en wordt gebruikt om ook de uithoeken van ons land te voorzien van 5G dekking. Mocht de iPhone 12 deze niet ondersteunen, dan is er dus kans dat je op sommige plekken niet op het 5G netwerk kunt komen. Ondanks dat dit volgens je aanbieder wel mogelijk zou moeten zijn.

iPhone 12 ondersteunt niet alle 5G frequenties

Is het ontbreken van 700 MHz ondersteuning voor inwoners van bijvoorbeeld Ter Apel een reden om de iPhone 12 links te laten liggen? Nee, dat is het zeker niet. 5G over deze frequentie heeft namelijk wel een groot bereik, maar dat gaat ten kosten van de snelheid. Je gaat als gebruiker waarschijnlijk weinig verschil merken tussen 4G en 5G via 700 MHz. Dus mocht je straks met een iPhone 12 niet op dit netwerk kunnen komen, dan is dat nog geen reden om voor een andere 5G telefoon te gaan.

iPhone 12 blauw
Wordt dit de nieuwe iPhone 12 Pro? (Afbeelding: EverythingApplePro/Max Weinbach)

In eerste instantie zul je überhaupt nog maar weinig merken van 5G op je iPhone 12. Dat heeft niets met het toestel te maken, maar met het netwerk. In vergelijking met landen als Zuid-Korea lopen wij hier nog flink achter. Uiteindelijk moet de introductie van de 3,5 GHz-band gaan laten zien tot wat 5G in staat is. Deze ontwikkeling wordt in 2022 verwacht.

Apple oktober event

De iPhone 12 beschikt (ondanks de beperking) dus over 5G ondersteuning, maar wat heeft het nieuwe vlaggenschip van Apple nog meer te bieden? Op die vraag krijgen we morgen (dinsdag 13 oktober) het antwoord. Om 19:00 Nederlandse tijd vindt het het Hi, Speed evenement plaats waarin de iPhone 12 naar verwachting aangekondigd gaat worden. Benieuwd hoe je dit live kan volgen? Klik dan hier. Benieuwd wat je kunt verwachten van de iPhone 12? Lees dan hier verder.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Di May

  Het 5G label lijkt me op dit ogenblik van
  ontwikkeling vooral een marketingverhaal.

  Immers, wie heeft al echt uitzicht op 5G ?
  En op welke versie van 5G dan ?

  Want 5G is een ‘evolution on the go’ project.
  Daarin verschilt het dus van de vorige G’s.
  Die waren telkens quasi kant en klaar.

 • Profielfoto
  Mr.R

  Nou apple heeft de modem mobile tak + patenten van Intel overgenomen. 5G word nu in house verder ontwikkelt. Wie weet nou beter, de analisten of ???

 • Profielfoto
  Hyrax

  Mr.R op 12 oktober 2020 17:43
  Nou apple heeft de modem mobile tak + patenten van Intel overgenomen. 5G word nu in house verder ontwikkelt. Wie weet nou beter, de analisten of ???

  Kan je mij de relatie uitleggen tussen het feit dat Apple de modem-tak van Intel heeft overgenomen en het ontbreken van een bandbreedte die analisten verwachten?

 • Profielfoto

  Kletskoek. 5G 700 MHz (n12) zit gewoon op iPhone 12. Bericht van site af halen?