iPad Air (2020) review: Apple komt gewoon zelf met de iPad Pro-killer

Apple Mark Hofman 21 okt 2020
Leestijd: 9 minuten

Tijdens het Time Flies evenement op 15 september kondigde Apple de compleet vernieuwde iPad Air (2020) aan. Naast de verwachte upgrades komt de tablet ook met een compleet nieuw ontwerp. Hierdoor is de tablet sinds jaren eindelijk weer eens vernieuwd. Maar hoe goed is hij in de praktijk?

In deze review geef ik het antwoord op die vraag. We kijken onder andere naar de hardware, bespreken het camerasysteem en zetten de prijs tegenover de kwaliteit.

De vernieuwde iPad Air (2020)

De iPad Air is al jaren dé keuze voor mensen die niet kunnen kiezen tussen een reguliere iPad en de iPad Pro. De Air is dusdanig gepositioneerd dat hij er precies tussenin valt. Krachtiger en indrukwekkender dan de één, maar minder indrukwekkend dan de ander.

Ondanks het feit dat de iPad Air tussen de twee modellen inzat, zag hij er qua ontwerp altijd uit als de reguliere iPad. Een ontwerp dat jarenlang succesvol was, maar de laatste tijd met dikke schermranden en een fysieke thuisknop toch een beetje als achterhaalt gezien werd. Iets waar Apple, met de komst van de iPad Air (2020), verandering in brengt. Het bedrijf uit Cupertino steekt de populaire tablet in een compleet nieuw jasje. De vraag is alleen: is deze iPad Air (2020) meer dan alleen maar een upgrade voor het oog?

Kleine spoiler: het antwoord is “ja”.

De hardware

De iPad Air (2020) is dus voorzien van een gloednieuw ontwerp. Een ontwerp dat duidelijk gebaseerd is op de iPad Pro en inmiddels ook de nieuwe iPhone 12 serie. Het betekent dat de tablet voorzien is van vlakke kanten, dunnere schermranden heeft en afscheid neemt van de fysieke thuisknop. Dankzij deze beslissingen is het mogelijk om het beeldscherm van de iPad Air (2020) groter te maken, zonder de tablet fysiek ook groter te maken. Iets dat met een dikte van slechts 6.1mm dan ook uitstekend gelukt is. Het zorgt er, samen met het gewicht van 458 gram, voor dat hij uitstekend in de hand ligt.

Het camerasysteem is qua uiterlijk gebaseerd op het enkele systeem van de iPhone 8 en oogt ook erg goed. Zeker in combinatie met de kleurenopties die beschikbaar zijn. De iPad Air (2020) is in de volgende kleuren te koop:

  • Spacegrijs
  • Zilver
  • Roségoud
  • Groen
  • Hemelsblauw

Apple heeft me voorzien van die laatste optie, die ik persoonlijk erg mooi vindt. Waar Apple je nog wel eens kan verrassen met een kleurenoptie, brengt Hemelsblauw je precies wat je verwacht.

iPad Air (2020)
Hemelsblauw in volle glorie (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Zoals gezegd zit de vingerafdrukscanner bij de iPad Air (2020) op een andere plek. Waar deze voorheen als fysieke knop onderaan het scherm te vinden was, zit hij bij dit model verwerkt in de powerknop. Een uitstekende locatie voor TouchID als je het mij vraagt. Ik kan niet ontkennen dat het, na jaren gebruik gemaakt te hebben van de vorige TouchID knop, even wennen is. Maar wanneer dat gelukt is, werkt het uitstekend. Al is het wel handig om niet één vinger, maar twee vingers in het systeem te zetten. Het is uiteraard maar net wat je fijn vindt, maar voor mij werkte de wijsvingers het allerbest.

De enige kanttekening die ik moet maken, is wederom de locatie van de selfiecamera. Deze zit, wat mij betreft, net als bij de iPad Pro (2020) op een hele onhandige plek. Maar daar later meer over.

iPad Air (2020): het beeldscherm

De nieuwe iPad Air is voorzien van een 10.9-inch Retina beeldscherm. Het scherm heeft een resolutie van 1640 x 2360 pixels en kent een hoge pixeldichtheid van 224ppi. Beide werken mee aan de kwaliteit van het scherm. Net als True Tone, P3 Wide Color en de hogere helderheid. De iPad Air (2020) heeft een helderheid van 500 nits, waar de iPad Pro het met 600 nits doet. Een stapje terug die je waarschijnlijk niet al teveel gaat storen. Het scherm weet gewoon goed te presteren.

Vooral bij het kijken van films, series of YouTube-video’s merk je dat de iPad Air (2020) goed zijn werk doet. Iets dat ook zeker te danken is aan de hoge screen-to-body ration van de tablet. Gezien de dunnere schermranden ligt deze rond de 81% en dat is een hele verbetering ten opzichte van het vorige model. Het enige gemis dat ik op dit moment heb is de mogelijkheid om content ook in 4K te kunnen bekijken. De iPad Air (2020) lijkt maximaal 1080P te kunnen weergeven. Nog steeds uitstekende kwaliteit, maar ik had wat dat betreft toch wel op iets meer gehoopt.

Waar ik wel echt teleurgesteld over ben is de verversingssnelheid. Waar de iPad Pro (2020) beschikt over een 120Hz-scherm, moet de iPad Air (2020) het nog doen met een 60Hz scherm. Iets dat toch wel erg zonde is naar mijn idee. Ik begrijp uiteraard dat 120Hz een premium-functionaliteit is die de iPad Pro dan ook biedt, maar een middenweg was fijn geweest. De iPad Air (2020) zit nu eenmaal tussen de achtste generatie iPad en de Pro in, dus wat dat betreft was 90Hz een uitstekende toevoeging geweest. Een verschil dat in het dagelijks gebruik toch wel erg goed te merken is.

iPad Air (2020)
10.9-inch Retina scherm (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Specificaties en prestaties

In tegenstelling tot de iPad Pro (2020) is de nieuwe iPad Air (2020) voorzien van de A14 Bionic chip van Apple. In de afgelopen weken is er al veel over gesproken, dus ik hou het kort wat dit betreft. De processor is voorzien van een 6-core CPU, een 4-core GPU en een vernieuwde 16-core Neural Engine. Hierdoor is de Machine Learning twee keer zo snel en kunnen er 11 biljoen opdrachten per seconde uitgevoerd worden.

Je zou verwachten dat de iPad Air (2020) dus sneller en krachtiger is dan de iPad Pro, maar dat is niet het geval. Gelukkig niet. De iPad Air is namelijk voorzien van slechts 4GB aan werkgeheugen. Het zorgt ervoor dat je niet de meest krachtige iPad in huis haalt, maar de combinatie is goed genoeg om niet tegen problemen aan te lopen. Gewoon helemaal niet.

Het maakt niet uit of ik in de afgelopen paar dagen games speelden of gebruik maakten van streamingdiensten: alles werkte vlekkeloos. De iPad Air (2020) is ook zeker geschikt voor multitasken en kan je zelfs helpen bij het renderen van video’s. Het is echt een krachtig apparaat.

iPad Air (2020): de software

Het is bij dit soort recensies altijd lastig om naar de software te kijken. De voordelen en nadelen hebben vaak weinig met het apparaat te maken. Zeker in het geval van Apple. iPadOS 14 is nu eenmaal wat je krijgt en wat beschikbaar is op alle modellen. Het zorgt ervoor dat je met deze iPad Air (2020) dus toegang krijgt tot een hoop functionaliteiten.

iPad Air (2020)
De enkele camera aan de achterkant (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Het is mogelijk om gebruik te maken van Scribble, gezien er ook ondersteuning is voor de Apple Pencil 2. Je maakt gebruik van taakbalken en het compacte ontwerp. Siri, meldingen en de zoekbalk zijn een stuk compacter dan voorheen.

Maar het zorgt er ook voor dat de nieuwe Widget-stijl van iOS 14 bijvoorbeeld niet te gebruiken is en dat je geen toegang hebt tot de appbibliotheek.

Het camerasysteem

Het camerasysteem van de iPad Air (2020) bestaat uit slechts één camera. Het gaat om een 12-megapixel camera die het over het algemeen gewoon goed doet. Je krijgt met je iPad toegang tot verschillende functionaliteiten zoals Slow-Mo, Panorama en bent in de gelegenheid om een timelapse te maken. Ze werken, zoals je gewend bent, gewoon naar behoren. Gewoon zoals we graag zien bij een iPad.

Mensen die verwachten dat die camerasysteem indruk gaat maken, die komen overigens wel van een koude kermis thuis. Het systeem is met slechts een camera echt niet heel veel bijzonders. Zo zie je als snel een hoop ruis in foto’s met een mindere belichting en heeft het systeem ook zeker moeite met diepte. Ook zijn de foto’s dus over het algemeen gewoon goed te noemen, maar hij maakt geen kraakheldere beelden. Het is een tablet, dus verwacht er echt niet al teveel van.

Het probleem op dit gebied zit ’em overigens wel in de selfiecamera. Een probleem waar ik bij de iPad Pro (2020) ook al tegenaan liep. De 7-megapixel selfiecamera voldoet aan de verwachting en filmt bijvoorbeeld in een resolutie van 1080p en 60 frames per seconde. Daar is helemaal niets mis mee, maar met de locatie van die camera wel. Zeker in de tijd waarin veel mensen vanuit huis werken en zich regelmatig in een videogesprek bevinden, is de plaatsing van de camera op z’n minst merkwaardig te noemen. Ik snap dan ook niet dat er niet voor gekozen is om deze camera aan de rechterkant van de tablet te plaatsen, waardoor hij in horizontale modus gewoon helemaal bovenaan zit. Op dit moment wordt je constant uit een oncharmante en onhandig positie gefilmd.

iPad Air (2020): de batterij

Wat betreft de batterij van de iPad Air (2020) valt er weinig aan te merken. Dankzij het ontbreken van bijvoorbeeld de 120Hz functionaliteit houdt de accu zich uitstekend staande. Wederom weet Apple op softwaregebied weer dusdanig in te spelen op het batterijverbruik, dat je makkelijk aan de 8 uur schermtijd komt. Apple beweert zelf dat 10 uur te halen moet zijn, maar daarvoor moet je wel echt heel zuinig doen. Maar met “normaal” gebruik is de batterij in de mogelijkheid om je gewoon lang op sleeptouw te nemen.

Indrukwekkend vond ik overigens ook de standby-tijd van de tablet. Ik heb hem een aantal dagen laten rusten. Op vrijdag had de iPad Air (2020) een percentage van 100% en toen ik hem op woensdag van tafel haalde had ik nog 26% over. Een uitstekend resultaat als je het mij vraagt.

Een dik pluspunt is uiteraard dat de iPad Air (2020) geleverd wordt met een USB-C adapter van 20W. Naast het feit dat we al blij zijn dat er überhaupt een adapter bij zit, levert deze ook nog eens 2W meer vermogen dan de adapter van de iPad Pro.

iPad Air (2020)
De overstap naar USB-C is hier! (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

iPad Air (2020): Apple brengt heerlijke tablet op de markt

Het verhaal van de iPad Air (2020) is eigenlijk vrij simpel. Ik denk dat we met gemak kunnen zeggen dat de iPad Pro op dit moment de allerbeste tablet van de gehele markt is. Sinds het high-end apparaat op de markt is, zijn er bedrijven die een heuse iPad Pro-killer op de markt proberen te brengen. Maar de grootste concurrentie komt vanuit Apple zelf.

Niet iedereen heeft een iPad Pro nodig, zeker niet voor de minimale verkoopprijs van €899. De functionaliteiten waar de gemiddelde consument naar op zoek zijn in een tablet, zijn nu dus ook te vinden in de iPad Air (2020). En dat voor de minimale verkoopprijs van €669.

De keuze is voor jou als consument eigenlijk al snel gemaakt. Als je behoefte hebt aan een uitgebreid camerasysteem, een grotere tablet en een scherm met een verversingssnelheid van 120Hz: dan is de iPad Pro dé tablet voor jou. Heb jij geen behoefte aan die drie dingen en wil je gewoon een uitstekende tablet hebben? Dan moet je zonder twijfel voor de iPad Air (2020) kiezen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen