Night
Night Nieuws 25 oktober 2020

iFixit: iPhone 12 redelijk goed te repareren

Het iFixit-team heeft afgelopen vrijdag een video op Youtube geplaatst van de demontage van de nieuwe iPhone 12 en iPhone 12 Pro. Hieruit blijken een aantal positieve zaken, zoals het uitwisselbaar zijn van componenten en een sterk verbeterde repareerbaarheid ten opzichte van vorige modellen.

Toch is nog niet alles koek en ei. Zo had het iFixit team erg veel moeite om het scherm los te krijgen. Men vermoed dat een nieuw type lijm hiervoor is gebruikt. Eenmaal open bleek de iPhone een feest der herkenning. Beide iPhones kenmerken zich door een sterk modulaire opbouw. Verschillen tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro vallen op het eerste gezicht nauwelijks op. Naarmate de teardown vordert, komen die verschillen echter duidelijk naar voren.

Verschillen tussen de iPhone 12 en 12 Pro

Er zijn namelijk wel degelijk een paar uiterlijke verschillen. Zo heeft de iPhone 12 een plastic afstandhouder in de leegte waar de op de iPhone 12 Pro de LiDAR-scanner zit.

Op de röntgenfoto van de beide iPhones is ook een duidelijk verschil te zien in de rand. Dat komt omdat het chassis van de iPhone 12 van aluminium is, terwijl dat bij de iPhone 12 Pro van RVS is gemaakt.

iFixit iPhone 12 Teardown Xray foto
Bij een röntgenfoto lijken de 12 en 12 Pro sterk op elkaar.

Overeenkomsten tussen de iPhone 12 en 12 Pro

Er zijn een paar kleine veranderingen in vergelijking met de iPhone 11. De simkaart positie is in beide toestellen van rechts naar links verplaatst en bij het openen slaat de behuizing nu naar rechts open.

Beide toestellen hebben een groter moederbord en ook het Qualcomm 5G modem neemt de nodige ruimte in beslag. Dit heeft ook weer gevolgen voor de ruimte die overblijft voor de batterij. De batterijcapaciteit van de iPhone 12 modellen is namelijk iets lager als van de iPhone 11.

De grotere printplaat die in deze modellen wordt aangetroffen, verklaart waarschijnlijk ook waarom Apple de plek van de batterij en de simkaarthouder heeft omgedraaid.

Apple koos ditmaal gelukkig voor gewone, gemakkelijk te verwijderen Philips-schroeven voor de luidsprekers, evenals een oranje rubberen pakking in plaats van lijm, waardoor vervangingen veel gemakkelijker zijn voor reparatietechnici. Zo zijn de schermen gemakkelijk uitwisselbaar en kunnen dus nu probleemloos worden vervangen door een technicus. Ook de beide 2815 mAh accu’s zijn eenvoudig te vervangen.

Een voldoende voor repareerbaarheid

Uiteindelijk kregen de iPhone 12 en 12 Pro een dikke 6 als het gaat om repareerbaarheid. iFixit legt uit dat het ontwerp duidelijk prioriteit geeft aan het vervangen van batterijen en schermen. Ook veel andere belangrijke componenten zijn modulair van aard. Hierdoor is het vrij eenvoudig is om ze te vervangen.

Aan de andere kant zal de extra waterdichting in dit model het moeilijker maken om te repareren en doordat er minder lijm wordt gebruikt, moeten er meer schroeven worden verwijderd. Die zijn allemaal verschillend dus het is wel van belang ze goed uit elkaar te houden.

De enige negatieve kanttekening die iFixit maakte, is de het glas aan beide zijden van deze modellen. Dat blijft een kwetsbaar element van de iPhone 12 en 12 Pro. Als het glas onverhoopt breekt moet namelijk ook het chassis volledig vervangen worden.

Je kan de hele teardown van de iPhone 12 en 12 Pro vinden op de site van iFixit. De video van iPhone 12 teardown van iFixit is hieronder te zien:

Reageer op artikel:
iFixit: iPhone 12 redelijk goed te repareren
Sluiten