Google betaalt jaarlijks miljarden aan Apple om de standaard te zijn

Door: Jeroen Kraak - 12 reacties
Google trends 2019 Malware
(Afbeelding: AFP / Denis Charlet)

Google moet flink lappen om de standaard zoekmachine te zijn bij Apple-producten. De bedragen komen nu naar buiten.

Het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten onderzoekt een deal tussen Google en Apple. Hoewel de telefoons van Apple niet op Android draaien, is er alsnog Google aanwezig. Het bedrijf betaalt de telefoonmaker om Google te gebruiken als zoekmachine. Dat heeft als grote voordeel voor de zoekmachine dat het meer gebruikers heeft om advertenties aan te tonen.

Onderzoek naar Google en Apple

Toch is niet iedereen daar blij mee. Justitie doet onderzoek naar de deal, meldt de New York Times. Ze vermoedt dat de deal zorgt voor een ongeoorloofd monopoly voor Google. In 2017 sloten de twee bedrijven een nieuwe overeenkomst voor het gebruik van Google. The New York Times meldt nu dat Apple tussen de 8 en 12 miljard dollar per jaar ontvangt om Google als standaard zoekmachine in te schakelen. Dat is een flink bedrag voor Apple en telt voor 14 tot 21 procent mee aan de omzet van het bedrijf.

‘Beangstigend’

Aanklagers vinden dat de deal representatief is voor de illegale manier waarop Google haar positie probeert te beschermen en de competitie uitschakelt. Ze noemen het dan ook “beangstigend” en “code rood”. Apple is namelijk een belangrijke manier voor het bedrijf om klanten te binden. Inmiddels is de helft van het verkeer op Google afkomstig van Apple-producten.

Maar niet alleen Google ligt onder vuur vanwege de deal, ook Apple moet het ontgelden. Justitie ziet het faciliteren van een monopolie als schadelijk. Omdat de twee grote concurrenten van elkaar zijn wordt de overeenkomst dan ook “een onwaarschijnlijk verbond tussen twee rivalen”.

Komt er een alternatief?

Voor Apple zou het natuurlijk een enorm verlies aan inkomsten zijn, mocht de dienst worden afgeschoten. Het lijkt echter erger voor Google dat in potentie gewoon de helft van het verkeer mogelijk kan verdwijnen. Vooral ook omdat Apple bezig is met zijn eigen ‘zoekmachine’ te ontwikkelen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het lijkt echter erger voor Google dat in potentie gewoon de helft van het verkeer mogelijk kan verdwijnen.

  Zo heet wordt de soep natuurlijk ook weer niet gegeten. Want om dezelfde anti-monopolie redenen zal je altijd je eigen zoekmachine in moeten kunnen stellen als standaard. En aangezien ‘Googlen’ nu eenmaal synoniem is voor ‘opzoeken’ zal een aanzienlijk deel van de gebruikers de dienst nog steeds als standaard blijven gebruiken.

 • Profielfoto
  hansz

  Het eerste wat ik altijd doe bij een nieuw toestel is de standaard zoekmachine omzetten naar Duck DuckGo. Ik wil helemaal niks van Google op mijn iPhone, anders had ik net zo goed een Android toestel kunnen kopen. Er zijn 2 belangrijke redenen waarom ik naar een iPhone ben overgestapt. De 1e is het volggedrag van Google en de 2e is dat de meeste toestelfabrikanten van Android extra eigen software plaatsen voor snelle en agressieve afsluiting van draaiende achtergrondapps om batterijtijd te besparen. Zelfs pushmail wordt er door afgesloten, heb ik ervaren.

 • Profielfoto
  Q4

  Denk dat het percentage te hoog is wat hier staat.

  Over de eerste 9 maanden van het fiscale boekjaar 2020 had Apple een totale omzet van bijna $ 210 mld. $ 12 mld daarna is 5,7% en we hebben nog een kwartaal te gaan. Als het lineair zou zijn zou de omzet op ± $ 280 mld uitkomen en daarvan is $ 12 mld net iets meer dan 4%.

  Wellicht wordt bedoeld het gedeelte in het kopje Services? Dat het daarvan 14%-21% is?

  Het onderdeel Services is goed voor ongeveer 18% van de totale Apple omzet.

 • Profielfoto
  whaha

  KarelWillem op 26 oktober 2020 12:33

  Het lijkt echter erger voor Google dat in potentie gewoon de helft van het verkeer mogelijk kan verdwijnen.

  Zo heet wordt de soep natuurlijk ook weer niet gegeten. Want om dezelfde anti-monopolie redenen zal je altijd je eigen zoekmachine in moeten kunnen stellen als standaard. En aangezien ‘Googlen’ nu eenmaal synoniem is voor ‘opzoeken’ zal een aanzienlijk deel van de gebruikers de dienst nog steeds als standaard blijven gebruiken.

  Ja, bovendien ‘verdwijnen’ de bestaande Google-apps op de huidige iPhones natuurlijk niet opeens. Google, de zoekmachine zelf, zal hoogstens niet meer standaard geleverd worden op niéuwe toestellen.

 • Profielfoto
  Jeroen

  hansz op 26 oktober 2020 13:13
  Het eerste wat ik altijd doe bij een nieuw toestel is de standaard zoekmachine omzetten naar Duck DuckGo. Ik wil helemaal niks van Google op mijn iPhone, anders had ik net zo goed een Android toestel kunnen kopen. Er zijn 2 belangrijke redenen waarom ik naar een iPhone ben overgestapt. De 1e is het volggedrag van Google en de 2e is dat de meeste toestelfabrikanten van Android extra eigen software plaatsen voor snelle en agressieve afsluiting van draaiende achtergrondapps om batterijtijd te besparen. Zelfs pushmail wordt er door afgesloten, heb ik ervaren.

  Ik heb al drie keer geprobeerd over te stappen naar DuckDuckGo, maar alle keren ben ik na twee/drie weken weer terug gegaan naar Google. Ik kreeg gewoon niet te zien wat ik zocht. Dat is het probleem ook, Google is al te groot, weet al te veel en werkt daardoor te goed. De meeste mensen zullen dus inderdaad Google kiezen als standaard.

 • Profielfoto
  Di May

  Hoe hard je ook je best doet om
  zonder Google te leven …

  Te groot en te goed om te negeren.

  En er is geen echt alternatief.
  Alle Eendjes ten spijt.

 • Profielfoto
  hansz

  Ik heb al drie keer geprobeerd over te stappen naar DuckDuckGo, maar alle keren ben ik na twee/drie weken weer terug gegaan naar Google. Ik kreeg gewoon niet te zien wat ik zocht. Dat is het probleem ook, Google is al te groot, weet al te veel en werkt daardoor te goed. De meeste mensen zullen dus inderdaad Google kiezen als standaard.

  Waarschijnlijk vergeten ook veel mensen om Duck DuckGo op Nederlands te zetten bij het openen van de startpagina, dat scheelt enorm bij de zoekresultaten. Ook op mijn PC gebruik ik Duck DuckGo en als alternatief in de zoekbalk Bing. Werkt voor mij prima. Natuurlijk moet iedereen het voor zichzelf weten maar voor mezelf let ik redelijk streng op dit soort dingen.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Je kunt op iOS ook een andere zoekmachine instellen. Het is alleen niet zelf in te stellen. Het is beperkt tot Yahoo, Bing en DuckDuckGo. Best jammer dat je bijvoorbeeld geen Ecosia kunt instellen. Die doet het prima, respecteert je privacy en past qua milieu imago prima bij Apple.

   

 • Profielfoto
  Di May

  Er is niet alleen DuckDuckGo als zoekmachine
  die mij niet verleid krijgt ten nadele van Google.

  Er is net zo goed Kaarten die ik nog altijd
  niet als alternatief ervaar voor Google Maps.

  De kwaliteiten – zelfs objectief gezien –
  zijn nog altijd te verschillend.

  Niet dat ik daarom Google adoreer.
  Ik beschouw Apple nog altijd als modelbedrijf.
  Met dito producten.

  Maar je moet je meerdere durven erkennen.

   

 • Profielfoto
  hansz

  Di May op 26 oktober 2020 17:59
  Er is niet alleen DuckDuckGo als zoekmachine
  die mij niet verleid krijgt ten nadele van Google.

  Er is net zo goed Kaarten die ik nog altijd
  niet als alternatief ervaar voor Google Maps.

  De kwaliteiten – zelfs objectief gezien –
  zijn nog altijd te verschillend.

  Niet dat ik daarom Google adoreer.
  Ik beschouw Apple nog altijd als modelbedrijf.
  Met dito producten.

  Maar je moet je meerdere durven erkennen.

   

  Dat is ook niet het punt, maar het volggedrag van Google staat mij dermate tegen, dat ik met sommige producten die wat minder zijn genoegen neem. Verder heb ik niks tegen Google, daar iedereen zelf moet weten wat hij/zij gebruikt.

 • Profielfoto
  MacFan55

  Ik gebruik ook al jaren DuckDuckGo; en als ik het daar niet vind ga ik naar google.com en zoek het daar op. Maar de standaard blijft: geen google meer voor mij.

 • Profielfoto
  Di May

  Allemaal Google en Well.
  Maar dat ‘gevolg’, alleszins op ’n Mac,
  kan je toch uitschakelen, niet ?