Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Nieuws 26 oktober 2020

Google betaalt jaarlijks miljarden aan Apple om de standaard te zijn

Google moet flink lappen om de standaard zoekmachine te zijn bij Apple-producten. De bedragen komen nu naar buiten.

Het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten onderzoekt een deal tussen Google en Apple. Hoewel de telefoons van Apple niet op Android draaien, is er alsnog Google aanwezig. Het bedrijf betaalt de telefoonmaker om Google te gebruiken als zoekmachine. Dat heeft als grote voordeel voor de zoekmachine dat het meer gebruikers heeft om advertenties aan te tonen.

Onderzoek naar Google en Apple

Toch is niet iedereen daar blij mee. Justitie doet onderzoek naar de deal, meldt de New York Times. Ze vermoedt dat de deal zorgt voor een ongeoorloofd monopoly voor Google. In 2017 sloten de twee bedrijven een nieuwe overeenkomst voor het gebruik van Google. The New York Times meldt nu dat Apple tussen de 8 en 12 miljard dollar per jaar ontvangt om Google als standaard zoekmachine in te schakelen. Dat is een flink bedrag voor Apple en telt voor 14 tot 21 procent mee aan de omzet van het bedrijf.

‘Beangstigend’

Aanklagers vinden dat de deal representatief is voor de illegale manier waarop Google haar positie probeert te beschermen en de competitie uitschakelt. Ze noemen het dan ook “beangstigend” en “code rood”. Apple is namelijk een belangrijke manier voor het bedrijf om klanten te binden. Inmiddels is de helft van het verkeer op Google afkomstig van Apple-producten.

Maar niet alleen Google ligt onder vuur vanwege de deal, ook Apple moet het ontgelden. Justitie ziet het faciliteren van een monopolie als schadelijk. Omdat de twee grote concurrenten van elkaar zijn wordt de overeenkomst dan ook “een onwaarschijnlijk verbond tussen twee rivalen”.

Komt er een alternatief?

Voor Apple zou het natuurlijk een enorm verlies aan inkomsten zijn, mocht de dienst worden afgeschoten. Het lijkt echter erger voor Google dat in potentie gewoon de helft van het verkeer mogelijk kan verdwijnen. Vooral ook omdat Apple bezig is met zijn eigen ‘zoekmachine’ te ontwikkelen.

Reageer op artikel:
Google betaalt jaarlijks miljarden aan Apple om de standaard te zijn
Sluiten