Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 21 oktober 2020

Google aangeklaagd door de Amerikaanse overheid vanwege monopoliepositie

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Google officieel aangeklaagd vanwege een vermeende monopoliepositie van het bedrijf. Het ministerie claimt in een(pdf) dat de zoekmachinegigant misbruik gemaakt heeft van de verworven positie, waardoor die de grootste kon worden in de advertentie- en zoekmachinewerelden.

In de papieren voor de rechtszaak wordt Google aangemerkt als de “gatekeeper of the internet”, waardoor de zaak dus nog wat extra gewicht met zich meekrijgt. Concurrentie in de advertentie- en zoekmachinemarkten zijn van vitaal belang, aldus het ministerie, en het is van nationaal belang dat Google hier nu eens voor wordt aangepakt. Openbare aanklager William Barr zegt er het volgende precies over.

Today, millions of Americans rely on the Internet and online platforms for their daily lives. Competition in this industry is vitally important, which is why today’s challenge against Google — the gatekeeper of the Internet — for violating antitrust laws is a monumental case both for the Department of Justice and for the American people. Since my confirmation, I have prioritized the Department’s review of online market-leading platforms to ensure that our technology industries remain competitive. This lawsuit strikes at the heart of Google’s grip over the internet for millions of American consumers, advertisers, small businesses and entrepreneurs beholden to an unlawful monopolist.

Google voor de rechter

Google is goed voor ongeveer negentig procent van alle zoekopdrachten binnen de Verenigde Staten, dus het idee van de monopolie komt niet uit de lucht vallen. Bovendien zou het bedrijf allerlei concurrentiebeperkende maatregelen getroffen hebben om ervoor te zorgen dat het op die positie blijft staan.

Apple Hi Speed iPhone 12
Hi, Speed

Eén van de grootste klachten is nu dat Google een deal met Apple gesloten heeft om de standaardzoekmachine te zijn binnen Safari en andere programma’s. Daar betaalt de zoekmachinegigant overigens miljarden voor. Dit zorgt er tevens voor dat de Android-platformhouder vooraan staat op alle significante access points als het om dingen opzoeken gaat op het internet.

Ja, de mogelijkheid bestaat de zoekmachine aan te passen, maar de openbare aanklager zegt dat vrij weinig mensen dat doen. De overeenkomst met Apple is zo belangrijk voor Google, dat het bedrijf code rood moet afgeven wanneer die deal teniet verklaard wordt. Zo’n vijftig procent van alle zoekresultaten komen bij een Apple-apparaat vandaan.

Under the current agreement between Apple and Google, which has a multi-year term, Apple must make Google’s search engine the default for Safari, and use Google for Siri and Spotlight in response to general search queries. In exchange for this privileged access to Apple’s massive consumer base, Google pays Apple billions of dollars in advertising revenue each year, with public estimates ranging around $8-12 billion. The revenues Google shares with Apple make up approximately 15-20 percent of Apple’s worldwide net income. […]

Thus, Google views the prospect of losing default status on Apple devices as a “Code Red” scenario. In short, Google pays Apple billions to be the default search provider, in part, because Google knows the agreement increases the company’s valuable scale; this simultaneously denies that scale to rivals.

Googles gedrag maakt het vermoedelijk andere bedrijven heel moeilijk een voet tussen de deur te krijgen. En dat heeft impact op bedrijven, maar ook op consumenten. Met deze rechtszaak hoopt de openbare aanklager dat de concurrentiebeperking teruggedrongen wordt en dat de concurrentie weer een eerlijk gevecht kan aangaan. Dat moet goed uitpakken voor consumenten, adverteerders en andere bedrijven die afhankelijk zijn van het internet.

In reactie op de aankomende rechtszaak laat Google weten dat het ministerie van Justitie het niet bij het juiste eind heeft en dat mensen de diensten van het bedrijf gebruiken omdat ze dat willen, niet omdat ze verplicht worden of omdat er geen alternatieven bestaan. Ook zou de zaak niet voor betere marktwerking zorgen, maar juist zoekalternatieven van lagere kwaliteit meer ruimte geven, waar niemand blij van zou worden. Daarnaast zouden telefoons duurder worden en wordt het mensen moeilijker gemaakt de diensten te vinden die ze willen gebruiken.

Reageer op artikel:
Google aangeklaagd door de Amerikaanse overheid vanwege monopoliepositie
Sluiten