Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Nieuws 26 oktober 2020

Facebook zet zich schrap voor chaos na Amerikaanse verkiezingen

Facebook houdt er rekening mee dat het een online chaos wordt tijdens de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De verkiezingen vinden op 3 november plaats. Het sociale media platform is voornemens speciale tools te gebruiken, die het bedrijf eerder inzette in landen als Sri Lanka en Myanmar. Dat meldt de Wall Street Journal.

Eén van de plannen is om de verspreiding van bepaalde berichten te vertragen, nog voordat ze viral gaan. Daarvoor wordt het algoritme van de nieuwsfeed aangepast, zodat gebruikers andere content te zien krijgen. Ook worden de regels aangescherpt ten aanzien van gevaarlijke content en op basis van welke richtlijnen posts verwijderd kunnen worden. Dergelijke strategieën hanteerde het medium eerder al in landen waar een verhoogd risico aanwezig was, aangezien die landen grote problemen hebben. Denk dan aan bloedvergiet op basis van politieke voorkeur of massale etnische onrust.

Facebook iPhone camera 16x9
Klik/tap voor groter.

Facebook zet zich schrap

De tools worden alleen ingezet wanneer er geweld plaatsvindt op basis van omstandigheden die gelinkt kunnen worden aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Sommige medewerkers hebben wel hun zorgen uitgesproken worden. Dergelijke praktijken kunnen er ook toe leiden dat legitieme politieke discussies ondergesneeuwd kunnen worden.

In een blogpost, die in september gepubliceerd werd, zei CEO Mark Zuckerberg nog dat de verkiezingen niet “business as usual” zullen zijn. Hij zegt dat het land behoorlijk verdeeld is, politiek gezien, en dat er veel onrust kan ontstaan na de verkiezingen. Het kost meestal dagen, soms weken, om alle stemmen goed geteld te hebben, waardoor de uitslag van de verkiezingen op zich laten wachten. In die periode kan er veel onrust ontstaan, ook online.

Verder heeft Facebook al eerder gemeld dat er een week voor de verkiezingen géén nieuwe politieke advertenties aangenomen worden (maar de campagnes die al draaien, zullen blijven draaien). Ook zal er een informatiecentrum beschikbaar gesteld worden in de Facebook- en Instagram-app en wordt de officiële uitslag gedeeld in samenwerking met persbureau Reuters. Mochten er berichten op het sociale netwerk verschijnen die eerder al over de uitslag schrijven, dan worden die posts gelabeld. Verschijnen er berichten met misinformatie, dan worden die van het platform verwijderd.

Reageer op artikel:
Facebook zet zich schrap voor chaos na Amerikaanse verkiezingen
Sluiten