Facebook zet zich schrap voor chaos na Amerikaanse verkiezingen

Door: Wesley Akkerman - 5 reacties
Mark Zuckerberg van Facebook Project Libra
(Afbeelding: Amy Osborn / AFP)

Facebook houdt er rekening mee dat het een online chaos wordt tijdens de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De verkiezingen vinden op 3 november plaats. Het sociale media platform is voornemens speciale tools te gebruiken, die het bedrijf eerder inzette in landen als Sri Lanka en Myanmar. Dat meldt de Wall Street Journal.

Eén van de plannen is om de verspreiding van bepaalde berichten te vertragen, nog voordat ze viral gaan. Daarvoor wordt het algoritme van de nieuwsfeed aangepast, zodat gebruikers andere content te zien krijgen. Ook worden de regels aangescherpt ten aanzien van gevaarlijke content en op basis van welke richtlijnen posts verwijderd kunnen worden. Dergelijke strategieën hanteerde het medium eerder al in landen waar een verhoogd risico aanwezig was, aangezien die landen grote problemen hebben. Denk dan aan bloedvergiet op basis van politieke voorkeur of massale etnische onrust.

Facebook iPhone camera 16x9
Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Facebook zet zich schrap

De tools worden alleen ingezet wanneer er geweld plaatsvindt op basis van omstandigheden die gelinkt kunnen worden aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Sommige medewerkers hebben wel hun zorgen uitgesproken worden. Dergelijke praktijken kunnen er ook toe leiden dat legitieme politieke discussies ondergesneeuwd kunnen worden.

In een blogpost, die in september gepubliceerd werd, zei CEO Mark Zuckerberg nog dat de verkiezingen niet “business as usual” zullen zijn. Hij zegt dat het land behoorlijk verdeeld is, politiek gezien, en dat er veel onrust kan ontstaan na de verkiezingen. Het kost meestal dagen, soms weken, om alle stemmen goed geteld te hebben, waardoor de uitslag van de verkiezingen op zich laten wachten. In die periode kan er veel onrust ontstaan, ook online.

Verder heeft Facebook al eerder gemeld dat er een week voor de verkiezingen géén nieuwe politieke advertenties aangenomen worden (maar de campagnes die al draaien, zullen blijven draaien). Ook zal er een informatiecentrum beschikbaar gesteld worden in de Facebook- en Instagram-app en wordt de officiële uitslag gedeeld in samenwerking met persbureau Reuters. Mochten er berichten op het sociale netwerk verschijnen die eerder al over de uitslag schrijven, dan worden die posts gelabeld. Verschijnen er berichten met misinformatie, dan worden die van het platform verwijderd.

Wall Street Journal

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  MacBro

  Hebben jullie maar 1 foto van meneer Sukkelberg?

 • Profielfoto
  Matador

  MacBro op 26 oktober 2020 12:43
  Hebben jullie maar 1 foto van meneer Sukkelberg?

  Eén flatterende dan toch:-D

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Facebook…. who cares!

 • Profielfoto
  polansky

  Facebook – Hét bedrijf dat dictator Trump in het zadel wil houden.

 • Profielfoto
  icegodd

  Val wel mee…  Poll 73% Biden en 19% Trump . (TV)