Facebook-directeur duidelijk: ‘We worden met iOS 14 aangevallen door Apple’

Door: Wesley Akkerman - 18 reacties
Facebook iPhone camera 16x9
(Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Facebook klaagt al een tijdje over Apple, dat met iOS 14 een – voor adverteerders – “irritante” functie introduceerde. Het gaat om een nieuwe privacyfunctie die ontwikkelaars dwingt toestemming te vragen aan gebruikers, voordat ze hen mogen volgen. David Fischer, bij het sociale medium verantwoordelijk voor de omzet, noemt het een aanval op alle bedrijven die geld verdienen met advertenties.

Dat laat Fischer weten tijdens een virtuele sessie van Advertising Week afgelopen dinsdag. Zo meldt CNBC. Dat gesprek ging onder meer over de kwetsbare positie waarin Facebook zich nu bevindt en hoe afhankelijk het bedrijf is van Google en Apple. Tijdens dit gesprek laat Fischer weten dat Apple een rechtstreekse aanval uitvoert op bedrijven die afhankelijk zijn van advertenties.

And right now, frankly, some of that is under assault, that the very tools that entrepreneurs, that businesses are relying on right now are being threatened. To me, the changes that Apple has proposed, pretty sweeping changes, are going to hurt developers and businesses the most.

Facebook niet blij met Apple

Daarnaast laat de Facebook-topman weten dat Apple geld verdient met het verkopen van luxe hardware aan de mensen die het kunnen betalen, waarmee hij probeert te suggereren dat advertenties producten en diensten bereikbaar maken voor iedereen.

That’s fine, but I don’t think it’s appropriate to then dictate that has to be other business models, and the one that we believe is so valuable, one that relies on advertising, in our case, personalized ads, to enable free products, enable businesses to launch and grow and thrive, we’re going to defend that. And we think it really important that not just we but our industry does that.

iOS 14 maakt het voor adverteerders moeilijk om mensen meteen te volgen, aangezien een nieuwe privacyfunctie ervoor zorgt dat gebruikers eerst toestemming moeten geven. Dat gaat straks effect hebben om de omzet van heel veel bedrijven, waaronder dus ook Facebook.

CNBC

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Ree

  Ehmm, nou, monneer Feesboek, toestemming vragen voor volgen is gewoon wetgeving (als in AVG/GDPR en noem maar op hoe het over de hele wereld heeft).

  wat krijgen we straks, #moremillionsmatter ?

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Volgens mij valt Facebook vooral zichzelf aan.

  Raar beleid, schijt aan alle regels en wetten… en dan komen er oplossingen om dit soort bedrijven tegen te werken tot wat eigenlijk normaal zou moeten zijn, en dan zijn ze boos?

   

  Sinds ik mijn account heb opgedoekt eigenlijk geen moment gemist 😇

 • Profielfoto
  Patrik

  Ja safari gaf al aan net, 83 trackers verhinderd een profiel van je op te bouwen in 7 dagen. Goed bezig Apple, ga zo door!!💪💪

 • Profielfoto
  polansky

  Feestboek vindt het dus niet leuk dat ze Apple gebruikers niet meer kunnen volgen.

  Ik zeg: HOERA!
  Apple heeft voor mij al 184 verschillende trackers weten op te sporen.

  Overigens Onemorething is met 10 trackers ook geen kleintje in volgland…

 • Profielfoto
  ¿`„

  Lazer op meneer de Facebook. Ik heb het niet en ik wil het niet en ik zie niet in waarom ik het ooit zou willen. Ik vind het abject dat wanneer ik iets bij die boevenclub plaats dat zij ineens zeggenschap hebben op wat ik gemaakt hebt.

  Ik gooi zo weer een paar stukjes fruit op het altaartje van de goden die er hopelijk er voor kunnen zorgen dat Facebook uiteindelijk zwaar onderuit gaat.

  Mijn data is mijn data. Punt uit. Ongeacht wat ik er mee doe. Als je er interesse naar hebt dan kun je me een financieel voorstel doen. Dan zal ik er eens naar kijken of het voor mij ook intersant is.

  Hierbij draag ik Apple voor, voor een Nobelprijs voor persoonlijke vrede en vrijheid. Zweden, schrijft u even mee ?:P

 • Profielfoto
  polansky

  ¿`„ op 7 oktober 2020 17:47
  Lazer op meneer de Facebook. Ik heb het niet en ik wil het niet en ik zie niet in waarom ik het ooit zou willen. Ik vind het abject dat wanneer ik iets bij die boevenclub plaats dat zij ineens zeggenschap hebben op wat ik gemaakt hebt.

  Jij denkt dat je geen Facebook hebt, maar facebook heeft jou al lang in het snotje. Op verschillende websites hebben zij iets dat een ‘pixel-identifier’ heet. Die laad jij gewoon in, of je dat nu wilt of niet wilt. Met behulp van die pixel kunnen ze je IP adres uitlezen en door telkens te kijken waar jij (jouw browser) zo’n pixel oppikt wordt telkens jouw IP adres ook opgemerkt en dus kan Facebook ook zónder dat jij lid bent gewoon een heel mooi profieltje van jou opstellen. Dit alles zonder dat jij ook maar één keer de website van FB hebt bezocht weten ze zo toch alles van je. Er is geen ontkomen aan.

   

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Inderdaad, bovendien hebben ze van veel kennissen, familieleden en collega’s het adresboek leeggeslurpt en hebben ze in het hierboven genoemde profiel ook je leeftijd, adresgegevens, telefoonnummer etc.

 • Profielfoto
  QuantumFrog

  Dat is toch de wereld op zijn kop. Beter laat dan nooit. Snapte sowieso niet waarom heel veel mensen zich niet bewust waren van hoeveel data ze rondstrooide. Sinds de documentaire de ‘social dilemma’ worden mensen ineens wakker. 10 jaar te laat maar enfin;)

 • Profielfoto
  Atjous

  Kneiterdom, die krokodillentranen van dat droevige platform …

 • Profielfoto
  Caszz

  ¿`„ op 7 oktober 2020 17:47
  Lazer op meneer de Facebook. Ik heb het niet en ik wil het niet en ik zie niet in waarom ik het ooit zou willen. Ik vind het abject dat wanneer ik iets bij die boevenclub plaats dat zij ineens zeggenschap hebben op wat ik gemaakt hebt.

  Hopelijk heb je ook geen Instagram en gebruik je geen whatsapp.
  Maar goed ik ben t met je eens dat ie kan oplazeren 😉

 • Profielfoto
  csteelooper

  Caszz op 8 oktober 2020 00:13
  Hopelijk heb je ook geen Instagram en gebruik je geen whatsapp.
  Maar goed ik ben t met je eens dat ie kan oplazeren 😉

  Hmm… Uit z’n betoog maak ik op dat-ie zelfs Facebook (de dienst) gebruikt… Instagram en Facebook heb ik (nog) wel maar ik plaats nooit iets (letterlijk al meer dan 3,5 jaar geleden voor Facebook en ik weet niet hoe lang geleden voor Instagram (letterlijk, want nooit meer op gekeken))… Whatsapp is overigens niet zo’n boosdoener in dezen, want het is nog maar in beperkte mate gekoppeld aan de overige activiteiten van Facebook (het bedrijf). Maar dat kan (en zal waarschijnlijk) in de toekomst veranderen… Helaas…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Beste Facebook: wat Apple doet is niet aanvallen, maar juist beschermen van de privacy van de gebruiker en dat willen we allemaal. Weg met het illegaal spioneren naar jouw persoonlijke informatie! En de laatste tijd is Apple niét meer alleen voor mensen met genoeg geld. Er zijn allerlei modellen van iPhones, Apple Watch etc die voor veel lagere instapmodellen te koop zijn. En in landen waar ze dat nog niet kunnen betalen (vooral Azië, Afrika) worden nog iPhones 6, 6S en 7 verkocht voor zo’n 300 euro. En voor de laatste twee heb je dan nog steeds het allernieuwste iOS 14. Welk ander merk doet dat?!!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  *instapmodellen = instapprijzen

 • Profielfoto
  donut

  Volgens mij is Firefox al langer bezig met het tegenhouden van trackers; Goed dat Apple volgt.

  Overigens ben ik ook nog altijd blij met het programma Little Snitch op mijn desktop. Het geeft melding van alle data die je computer onbemerkt verlaat over het internet en geeft je de mogelijkheid daar een stokje voor te steken.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  MacAanZee op 8 oktober 2020 10:46
  ….in landen waar ze dat nog niet kunnen betalen (vooral Azië, Afrika) worden nog iPhones 6, 6S en 7 verkocht voor zo’n 300 euro. En voor de laatste twee heb je dan nog steeds het allernieuwste iOS 14. Welk ander merk doet dat?!!

  Jaren oude modellen verkopen? Niemand denk ik? Ook Apple niet hoor.

   

 • Profielfoto
  monty python

  Hoe meer lawaai Facebook maakt hoe beter het gaat werken. Nice. Als Apple het klaar krijgt om het te beletten mij ongewild te tracken betaal ik met plezier nog een stuk extra. Of het op zijn minst sterk te beperken. Onbeschrijfelijk eigenlijk dat je die vrijheid niet eens meer krijgt als consument, hoe ver is dit toch gekomen ? Ongewild gevolgd worden en met die gestolen data massa’s geld verdienen. En die komen daar gewoon al jaren mee weg. Gaan waarschijnlijk nog bedrijven aanklagen die dat beletten. Ik kan dat echt niet vatten.

 • Profielfoto
  pruus

  Bepaalt een ander wat jij in jouw product moet doen? Denk het niet! Goed zo Apple, flikker, als optie voor de klant, Facebook er compleet af. Hyena’s zijn het, parasieten. En klagen als hun zakken niet meer gevuld worden. Steve Jobs had ze er allang afgemieterd, en velen meer…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @KarelWillem: ik heb het zelf gezien. Resellers verkopen in die landen nog altijd iPhone 6, 6S en 7, splinternieuw in doos, met Apple garantie.